Szójegyzék

Atrophia: valamely szerv sorvadása vagy fejletlensége. Az orvostudomány számos okát és fajtáját ismeri.

Frigiditás: a női nemi vágy gyengesége, hiánya vagy gátoltsága.

Inkontinencia: a záróizmok hiányos vagy gátolt működése miatt bekövetkező visszatartási képtelenség. Ilyen lehet pl. a vizelet és/vagy a széklet visszatartásának problémája.

Paraplegia: a gerincvelő károsodása, bántalma miatt kialakuló keresztezett kétoldali bénulás, amely az alsó vagy a felső végtagokat érinti.

Paraparesis: kétoldali, általában az alsó végtagokon terjedő részleges bénulás.

Parkinson-kór: más néven Parkinson-szindróma; olyan idegbetegségek gyűjtőneve, amelyekre az egészséges mozgási tevékenységek fokozatos elvesztése jellemző. Megnyilvánulhat pl. jellegzetes görnyedt testtartásban, az izomfeszültség fokozódásában és a nyugalomban levő végtagok remegésében. A fő tünetei közé tartozik még a kar, a láb és a nyak izmainak merevsége, a mozgások elindításának nehézsége és az egyensúlyvesztés. Az ilyen idegbetegségek fő okának elsősorban az akaratlagos mozgásokat irányító agyterület idegsejtjeinek elfajulását tekintik.

Relaxáció: elernyedés, ellazulás.

Regressziós analízis: a lelki jelenségek elemzését elősegítő pszichológiai módszer, amelynek alkalmazása során a gyógyító – valamely betegség okának feltárása érdekében – a beteg emlékezését annak múltjára irányítja, illetve vezeti vissza.

Reiki: a fogalmi meghatározása a Reiki tanfolyamok tartalmi ismertetésénél olvasható.

Reinkarnáció: 1. a lélekvándorlást hirdető vallások szerint valakinek egy új testi alakban való újjászületése. 2. új alakban való megjelenés.

Sclerosis multiplex: az idegrendszer legkülönbözőbb helyein, elkülönült gócokban kifejlődő, a velőshüvely elvesztésével járó kórfolyamat.

Telekinézis: távolban levő tárgyak mozgatása koncentrált bioenergiai sugárzással és/vagy más, látszólag rejtélyes erők felhasználásával.

Telepátia: az a képesség, amellyel valaki a hagyományos érzékelési módokon túli módszerekkel tudomást tud szerezni a tőle időben és/vagy térben távollevő személyek érzéseiről, gondolatairól, illetve ilyen módon hatni tud arra.