Hasznos

A HELYES TÁPLÁLKOZÁS ARANYSZABÁLYA

Biztosíthatjuk a tápanyagokból felvehető energiát sejtjeink számára (→szervóra). Reggel célszerű langyos folyadékot fogyasztani, már ebben az időszakban is nagyon fontos a megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása, hogy az éjszaka folyamán a kiválasztásra került felgyűlt koncentrált anyagok kiürítését segítsük szervezetünk számára, azaz tehermentesítsük alóla magunkat.

A reggeli fogmosás időszakában segíthetjük szervezetünk méregtelenítési folyamatát az olajos szájöblítgetéssel is. Az egy evőkanálnyi olajat (lehet napraforgó és olíva olaj is), addig forgassuk a szánkban, míg az habos nem lesz. Ekkora már összegyűjtötte a lepedéket és baktériumokat is a szánkból az olaj, melyet természetesen ezután kiköpünk. A szódabikarbóna vizes oldatával való szájöblögetés, pedig csökkenti a szájüreg savasságát, fertőtlenít, illetve szájszárazság esetén is hatékony segítséget nyújthat.

Mivel ébredés után (feltehetően) üres a gyomor és a fehérjék emésztése a gyomornedv által kezdődik el, ezért nagyobb mennyiségű tejterméket ekkor a legcélszerűbb elfogyasztani. Jól bevált módszer, ha már ekkor elégséges mennyiségű rostos anyagot (pl. teljes kiőrlésű péksüteményt) és plusz vitaminokat is bejuttatunk a szervezetbe, de reggelire a tojás, a zsírszegény túró is megfelelő. Amennyiben natúr joghurtot vagy kefirt fogyaszt, ajánlhatom a Goji-bogyó vagy más néven Lycium fogyasztását, melyet belekeverhet a tejtermékekbe vagy a vízbe.

Szárított gyümölcsként ma már a legtöbb gyógynövényboltban kapható, a Himalája csodabogyójának is nevezik. Rengeteg C-vitamint, vasat, 18-féle aminosavat és 21-féle ásványi anyagot tartalmaz, de afrodiziákumként (vágyserkentőként) is számon tartják.

Kiváló proteinforrás a szervezet számára a tejsavó-proteinpor. A tejsavóprotein tartalmazza a legnagyobb mértékben azokat az aminosavakat, melyekből a szervezet (a máj) elő tudja állítani a glutationt. A glutation a szervezet egyik fő antioxidánsa, méregtelenítő alkotója. A tejsavó immunrendszer-serkentő tulajdonságát még fokozza a benne található alfa-laktalbumin és béta-laktoglobulin, valamint az immunglobulinok. Kutatások azt bizonyítják, hogy védi a prosztata sejtjeit, stressz csökkentő hatása van, és csökkenti a vérnyomást. Fogyókúra idején (is) kifejezetten előnyös hatása az is, hogy fokozza a teltségérzetet. Egyben a bőrt is feszesíti és tisztítja, még a fürdővízhez adagolva is kiváló. A legtisztább értékrendű és leghatékonyabb tejsavóprotein a tejsavóprotein- kivonat, mely alig (vagy nem) tartalmaz zsírt és laktózt.

A következő időszak 10 óra környékére esik, mikor gyümölcsöt vagy zöldséget célszerű elfogyasztani önmagában, vagy csak önmagában egy szelet étcsokoládét. A legalább 70-75-80%-os kakaó tartalmú
étcsokoládé megfelelő energiával látja el (agy)  sejtjeinket, és fokozza az endomorfin termelődését is, mely örömérzetet okoz (ez a hormon szabadul fel szervezetünkben sportolás, szeretkezés, zenehallgatás vagy a nevetés során is). Az egyik legjobb energia
felszabadító és energiaégető hatással a nevetés és a szeretkezés bír, mivel mentális és érzelmi energia is aktivizálódik általuk.

Nickmann István computergrafikája (www.netstudio.hu/arthur/galeria)

Az ebéd időszakában (12-14 óra között) vegyes étkezés javasolt, csak zöldségtartalmú leves (étkezési keményítővel, azaz nem olajjal és liszttel elkészítve), hogy jól előkészítse a gyomorműködést, illetve beindítsa a gyomornedv elválasztást, majd ekkor még magasabb zsírtartalmú ételt, húst, félzsíros sajtot is magunkhoz vehetünk.

Kiegészítésként, köretként mindenképpen párolt zöldséget vagy salátát fogyasszunk. Amennyiben rizst szándékozunk enni, az barnarizs legyen (táplálkozás bioenergetikai ismeretek).

Tésztaféleséget is ehetünk, de csak teljes kiőrlésű alapanyagból készült tésztát és zöldségkörettel együtt fogyasztva. A tésztaféléket ne főzzük teljesen puhára, mert így rostosabb, nehezebben felszívódó szénhidrátot juttatunk szervezetünkbe, amivel a vastagbélrendszer
tisztulását, a bélflórát is támogathatjuk. Közvetlen az ebéd elfogyasztása után már ne fogyasszunk gyümölcsöt és természetesen édesített italokat sem, de sok vizet se, hogy ne hígítsuk fel a gyomornedvet. Köretnek vagy akár pudingnak is kiváló a köles, mely nem hizlal, viszont rengeteg ásványi anyagot, vitamint tartalmaz.

Burgonya helyett ajánlom a cukorbetegek burgonyájának is nevezett „Yakon” nevű növény termését (Starkl Kert Kft.), mely kifejezetten ajánlott fogyókúrázók és cukorbetegek részére is. Ízét tekintve a
körte és a sárgadinnye aromáját egyesíti magában, ki is szárítható és akkor kalóriaszegény, nassolni való csemege, mely a bélflórára is kedvező hatással van.

Délután 16 óra környékén megint csak beiktathatunk gyümölcsöt (önmagában), vagy gyümölcs-zöldséglevet (lúgosítás→ összeállított gyümölcs-zöldséglevek), joghurtot, kefirt és ropogtathatunk hozzá magas rosttartalmú teljes kiőrlésű kekszet, vagy  belekeverhetünk magvakat. A joghurt és kefir minden esetben natúr és probiotikus vagy prebiotikus legyen (pro -és prebiotikumok), és gyümölcs nélkül
fogyasszuk el.

A legideálisabb vacsora időszak a 18 óra körüli periódus. Ekkor könnyen emészthető és kímélő összeállítást válasszunk, például a pirítós kenyér vajjal vagy felvágottal (szárnyas), vékony zsírszegény sajttal elégséges. Mindenképpen könnyen emészthető fehérjét és nehezen emészthető szénhidrátot fogyasszunk (táplálkozási alapismeretek).

Semmiképpen ne feküdjünk le éhesen! Lehetőleg 19 óra után már ne étkezzünk, hagyjuk meg az éjszakai pihenést a gyomornak és a teljes emésztőrendszerünknek, csakúgy, mint hormonrendszerünknek (alvás).

Éjszaka a szervezet a bioritmusnak megfelelően méregtelenít és (sejt) megújít, ekkor történik meg leghatékonyabban a szervezet energetikai regenerációja és harmonizációja.

Külön kell említenem a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás fontosságát! Szervezetünk 70%-a víz, de az újszülöttek testének víztartalma például 80-84%! A naponta megfelelő
mennyiségű víz fogyasztása biztosítja a sejtek közötti megfelelő információ és energiaáramlást, az anyagcsere folyamatok optimális működését, és az immunrendszer megfelelő hatékonyságát (vízterápia→
kortyolgatási technika, napi vízszükséglet)! Fogyókúra, illetve méregtelenítés idején kifejezetten hatékony kiegészítő terápia lehet a tengeri só és alga tartalmú sósfürdők alkalmazása (vízterápia→gyógyító tengervíz, gyógyító barlangok).

A TEJRŐL…

A tej veszélyei

„Vajon a tejet nem egy kémiai, biológiai és baktériumi koktélnak kellene-e hívni?”


Dr. Robert M. Kradjian, orvos

A tej és tejtermékek egészség- károsító hatásai ez lenne a feketeleves?

Az egyik legerősebb tévhit

Ki ne hallotta volna nap mint nap hogy „a tej egészséges” vagy „tápanyagokban gazdag”, „a gyermekek számára fontos” stb… Sajnos az alábbiak szerint pont az ellenkezõje az igaz.
Kérem, fordítson egy kis időt erre a cikkre. Mindig az váltja ki a legnagyobb megdöbbenést és kételyt, amit nem a többség hangoztat vagy csinál. Az alábbi tények nagyon befeketítik a tejet. Ha a fenti reklám szövegek igazak volnának, akkor könnyû lenne igazolni a valódiságukat. Vegyük csak sorra ezeket a vizsgálati eredményeket!

Meghökkentő adatok
Ha a tej és tejtermékek valóban egészségesek, akkor minél rend-szeresebben fogyasztva belõlük, az egészség annál kicsattanóbbá kellene hogy váljon. De a felmérések hidegzuhanyként hatnak és ennek az ellenkezõjét mutatják.

Dr. Robert M. Kradjian orvos a honlapján kifejti hogy a szakirodalom például 1988 és 1993 között 2700 tanulmányban foglalkozott a tejjel a „gyógyászat” címszó alatt. Ebből ő személyesen közel 500-at vizsgált meg. Ezt írta:
„Hogyan foglalhatnám össze ezeket a cikkeket? Még a borzalmas minősítésnél is rosszabbak egy picivel. Elõször is, egy szerzõ sem beszélt a tehéntejrõl mint egy mellékhatás nélküli kiváló ételrõl és mint ‘teljes értékû étel’-rõl, mint ahogy azt az ipar elhitette velünk. A kiadott riportok fő fókuszában ezek voltak: bélgörcs, bélfertõzés, belsõ vérzés, vérszegénység, allergiás reakciók csecsemõknél és gyerekeknél, valamint fertõzések mint például salmonella. Még baljóslatúbb a szarvasmarha fehérvérûség vírusától való félelem, vagy a BIV (bovine immunodeficency virus) nevû szarvasmarha AIDS-szerû virusától, valamint a gyermek cukorbetegség elõidézésével való kapcsolatától. A tejben levő vérrel és fehér (genny) sejtekkel, valamint a benne levõ kémiai anyagok, permetek egész sorával is foglalkoztak. Gyermekeknél ezek a problémák merültek fel: allergia, fül- és mandula fertőzés, ágybavizelés, az asztma súlyosbodása, bélvérzés, görcsök, és 1-es típusú cukorbetegség. A felnőtteknél a problémák inkább a szívbántalmak és ízületi gyulladás, allergiák, homloküreg gyulladás, és a sokkal komolyabb fehérvérûség, meg a lymphoma-ban és rákban való közremûködése.”

A tehéntej hatása a cukorbetegség előidézésében
Finnország vezet az egy főre eső tejfogyasztásban és ott a legnagyobb arányú az inzulin függõ cukorbetegek száma is. (forrás: New England Journal of Medicine – 1992. július 30.)
Finn, olasz, amerikai, japán, kínai tudósok kimutatták hogy a tehéntejben levõ fehérjék a szervezetet antitestek képzésére serkentik, amik a hasnyálmirigy inzulin-termelõ béta sejtjeit tévedésből megtámadják és lerombolják, mert azok nagyon hasonlítanak bizonyos tej fehérjékre. Ezek a béta sejtek termelik az inzulint. Minél fiatalabb korban éri a testet ez a hatás, annál maradandóbb az elváltozás és annál nagyobb az esélye az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának azoknál, akik genetikailag gyengébbek. (Ennél a cikknél felhasznált összes forrásmunkát itt találja meg.)

Tejben sok a kalcium = erõs csontok?
Ez a tévhit a legerősebb. Sajnos nem igaz! A tapasztalatok pontosan az ellenkezőjét mutatják.
Csak összehasonlításul az emberi tejben van a legkevesebb fehérje és 4-szer kevesebb kalcium van mint a tehéntejben, azaz a csecsemõknek csak ennyi kell.
Az angliai dr. Hegsted kimutatása szerint azokban az országokban messze nagyobb arányú a csontritkulásos esetek száma ahol igen jelentõs a tejtermékek fogyasztása. Ha valaki ezt genetikai okokra fogva eltussolná, akkor az országokon belüli, vagy ugyanazon népcsoportok más-más országból származó eredményei is ezt támasztották alá (pl kínai – hong kongi adatok stb).
Egy 1994-es ausztrál felmérés szerint a tejtermékeket rendszeresen fogyasztó idősek körében kb kétszer annyian szenvedtek medence csonttörést mint akik nem fogyasztottak tejtermékeket. Egy még jelentősebb Harvard tanulmány 12 éven át 77’761 nõt vizsgált meg: azoknál akik napi 3-szor ittak tejet nagyobb arányú volt a csontritkulás és több csonttörést is szenvedtek.

Az okok kettős eredetűek. A tejben levõ kalcium a szervezet számára egyrészt hasznosíthatatlan környezetben van. Másrészt az állati eredetű felesleges fehérje-mennyiség megnöveli a szervezet kalcium iránti szükségletét hogy semlegesítse a savas fehérjék lebontott részeit, ezáltal felemészti a csontokat. Egy életen át tartó, többnyire állati eredetû fehérjére (pl. tejtermékek, húsok) épülõ táplálkozás lassan ‘felfalja’ a csontokat. Ezzel szemben a növényi eredetű fehérjére építő táplálkozásnál jelentősen erősebb lesz a csontrendszer keménysége. Azaz az első és legfontosabb étkezési lépés: visszafogni vagy megszüntetni az állati eredetû fehérjéket tartalmazó ételek fogyasztását, amik többek között a szívpanaszokat, magas vérnyomást okozhatnak és hozzájárulhatnak a rák keletkezéséhez is. Tehát az a mondás hogy a tej hasznos mint fehérje forrás, így nem igaz. Éppen emiatt (is) káros.

William B. Grant, Ph.D. az Alternative Medicine Review-ban kifejti hogy a kis zsírtaltalmú tej (ami még így is jelentõs mennyiségű fehérjét tartalmaz), is ártalmas, mert egyrészt a lecsökkentett méretû molekulák könnyebben bejutnak a vérkeringésbe, másrészt pedig az ilyen tejnek negyon kevés a B vitamin tartalma. Minden ilyen fehérje lebontásánál, a B vitamin hiánya miatt, hozzájárul a homocysteine felhalmozódásához, ami a szívpanaszokhoz vezet.

Dr. Julian Whitaker orvos, aki a világ egyik legolvasottabb egészségügyi hírrovatait („Health & Healing”) szerkeszti, ezt írta:
„…Ha azt akarod hogy erõs csontjaid legyenek, akkor ne igyál tejet… Az a kijelentés hogy a tej egészséges számodra, egy összehordott badarság. Míg a gyümölcsök, zöldségek és a teljes õrlésû magok dokumentáltan lecsökkentik a szívroham, a magas vérnyomás és a rák esélyét, a széles körben hangoztatott tejtermékek egészséges hatása legjobb esetben is erősen megkérdőjelezhető. Valójában a tejtermékek egyértelműen összefüggésbe hozhatók a csontritkulással, szívpanaszokkal, elhízással, rákkal, allergiákkal és a cukorbetegséggel.
A tejtermékek mindennek mondhatók, csak egészségesnek nem.”

Váladék-termelődés, légúti nehézségek, allergia, bélgörcs
Dr Norman W. Walker szerint nagyon könnyû felismerni a legnagyobb tejfogyasztókat: ők azok akik legtöbbet szenvednek a megnövekedett nyálkatermelődés miatt, pl. ‘folyó orr’, sok krákogás, nehezebb légzés.
A tej allergiái bizonyos gyermekeknél jelentkeznek a leghevesebben: szinusz problémák, asztma súlyosbodása, hasmenés, vas hiány (a tehéntej sokkal kevesebb vasat tartalmaz mint az emberi tej) okozta vérszegénység és erős bélvérzés, fáradtság, viselkedés-zavarok formájában. A hat éven aluliak krónikus fül fertőzésének kb 40 %-át a tej allergiái okozzák dr. Julian Whitaker orvos szerint.

Tüdőrák, vastagbél-rák, petefészek-rák
A tej maga nem okoz rákot, de elősegíti olyan környezet megjelenését a szervezetben, ami a rákos sejtek kialakulásának kedvez. Yasuo Kagawa, japán biokémikus 1978.-ban egy tanulmányban a következõ megdöbbentõ adatokat közölte:
Míg 1950 és 1975 között Japánban az egy fõre esõ tej és tejtermékek fogyasztása 38%-al nõtt, addig a szívrohamok száma 35%-al nõtt, a mellrákos esetek száma 77%-al emelkedett, a vastagbél rák is 77%-al nõtt, a tüdõrákos megbetegedések száma pedig 300%-al növekedett. Természetesen minden nem írható csak a tej számlájára, de az adatok valóban megdöbbentőek.
1989. április 15.-én a Nemzetközi Rák Magazin beszámolt a Roswell Parkban 569 tejfogyasztó és 569 kontrol egyén vizsgálatáról. A tanulmány szerint kétszeres volt a tüdõrák, 3,1-szeres volt a petefészek-rák, 2,49-szeres a prosztata-rák megjelenésének az esélye a tejfogyasztóknál.
Norvégiában 1422 személyt vizsgáltak 11 és fél éven át. Azok körében akik naponta 2 vagy több pohár tejet ittak 3,5 szeresen több volt a nyirokszervi rákos megbetegedések száma, amit az okozhat hogy bizonyos állati fehérjék emésztésénél antigén (ellenanyagképzõ) fehérje-töredékek keresztül jutnak a bélrendszer nyálka-membránjain.

A tejcukor (laktóz) érzékenység, allergia
Az emberi test 4-5 éves korig termel tejcukrot lebontó enzimeket, majd erõsen beszünteti az ilyen enzimek termelését. Ki az az épeszű emlős, aki még ezután is „szopni” akar? Az állatvilágban ez ismeretlen, csak az emberek fogyasztanak késõbb is tejet, ráadásul egy más fajét.
A sötét, vagy fekete bõrû emberek rendkívül túlérzékenyek a tejcukorra. Legkevésbé a fehérbőrűek érzékenyek, persze egyénenként különbözően. Feltevések szerint az emberiség kb fele túlérzékeny a tejcukorra, akiknél ez hasmenést, erõs gáztermelést, hasi görcsöket válthat ki.

Baktériumok
Ezek egész garmadája, veszélyesebbnél veszélyesebb fajtái kerülhetnek, vagy szaporodhatnak el a tejben.
Csak néhány a legtöbb bajt okozók közül: salmonella, E. coli, staphylococcus, TBC, BLV („bovine leukemia virus”) a szarvasmarha fehérvérűség vírusa (ez az amerikai tehenek 3/4-ében benne van), a sejtfal nélküli paraTB (vagy másnéven MAP „Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis”) vírus, ami a legújabb tanulmányok szerint a „gyógyíthatatlan” (emberi) Crohn-kór okozója (az USA-ban tömegesen fertõz), stb.
A két leghírhedtebb tehénbetegség a BIV („bovine immunodeficiency virus”) ez a „gyógyíthatatlan tehén AIDS”, meg a BSE („bovine spongiform encephalopathy”), ezek terjedését máig is vizsgálják. Ez utóbbi vírus okozta a „kerge-kórt”.

Az egyetlen dolog ami a vírusok és az ember között van az a pasztörizáció (15 másodpercig 72 °C) . Sajnos ez nem nyújt tökéletes védelmet. India az egyetlen nagy tejfogyasztó ország, ahol a Crohn-kór ismeretlen, mert õk forralják a tejet. De az alább említett IGF-I-re a forralás sem jelent teljes védelmet. Angliában a boltok polcairól vett tejek akár 25%-ában is találtak paraTB vírust szezontól függõen, Irországban 19%-ában. Azaz a pasztörizáció bizonyíthatóan nem ad kellő védelmet!
A tudósokat rendkívül megdöbbentette egy kanadai, majd egy orosz riport, akik elõször mutatták ki az emberi testben a BIV (a „szarvasmarha AIDS”) ellen formálódott antitestecskéket. (A kutatók számos fertőző betegség jelenlétét úgy tudják csak kimutatni, hogy a szervezet bizonyos antitesteket hozott létre ellenük, tehát jelen vannak már.)
Elképesztő még rágondolni is, hogy ez a vírus már leküzdötte a fajok közötti lépcsőt.

Mellrák, prosztata-rák
Ha eddig a tej még nem lett volna elég rossz, Monsanto, a kémiai mammutcég és az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerellenőrző Hivatal még inkább azzá tette, mert ez utóbbi engedélyezte a szintetikus rBST („recombinant bovine somatotropin”, ami másnéven az rBGH, „recombinant bovine growth hormone”) nevű genetikailag létrehozott tehén hormont, ami kb 10-25%-al megnöveli a tej termelõdését. Az ezzel kezelt tehenek teje 2 – 10 szeresen több IGF-I hormont („insulin-like growth factor-I”) is tartalmaz. Ez a növekedési hormon a sors szeszélyéből teljesen megegyezik az emberiével. Az IGF-I ugyan nem okoz rákot, de mint nemkívánatos adalékanyag kimutathatóan elősegíti a rákos daganatok növekedését. A legújabb kutatási eredmények szerint a legnagyobb IGF-I koncentrációval rendelkezõ nõknél 7-szeresen megnövekszik a mellrák esélye, a férfiaknál meg 4-szeresen a prosztata-rák esélye, továbbá megnövekszik a vastagbél-rák esélye is mert az IGF-I egy része képes behatolni a bélbe, ugyanis a tej kazein jelenléte meggátolja a teljes emészthetőségüket. A baj nem jár egyedül, a tehenek egészsége szintén megviseli a kapott szintetikus hormonokat, tõgy-fertõzést okozva. A gazdák kénytelenek antibiotikumokat adni a jószágoknak, ami szintén belekerül a tejbe.

Robert Cohen a könyvében neveket említve, dokumentumokkal is igazolja, hogy Monsanto milyen mértékben hamisított meg mérési eredményeket az rBGH egészségre kifejtett hatásairól, félrevezetve számos tudóst és a nyilvánosságot.

Két FOX tévés riporter (Steve Wilson, Jane Akre) nyíltsága miatt elveszítette állását Floridában, mert Monsanto nyomására a FOX tv menesztette állásaikból. A riporterek a szarvasmarha növekedési hormon sötét oldalát tervezték bemutatni. E két riporter pert indított a tévéállomás ellen és meg is nyerték azt 2000. augusztus 18.-án. Egy év múlva Goldman Környezetvédelmi díjat is nyertek azért az erõfeszítésükért, amit az rBGH egészségre való hatásainak nyilvánosságra tárásában fejtettek ki.

Mivel lehet helyettesíteni a tejet?
Például kókusztejjel, ami meg a propagandával ellentétben nem káros, sőt nagyon is egészséges.
Szóba jöhet még a rizs-tej is. De semmiképpen sem szója-tejjel, mert az is rendkívül káros. (Kérem olvassa el a szójáról szóló cikkemet is!)

Dr. Norman W. Walker szerint az újszülött csecsemőknél nyilvánvalóan csakis anyatejjel kell helyettesíteni. Ha ez semmiképpen sem megoldható, akkor egy hónapos korig adva a kecsketej ajánlatos, mert ez hasonlít még úgy-ahogy, de mégis legjobban az anyatejhez.
4 hetes kortól a tápital 1/4-e sárgarépa kicentrifugázott leve legyen és 3/4-e pedig kecsketej. Idővel a sárgarépalé mennyiségét fokoza-tosan növelni kell. Csecsemőknek abszolút tilos szója italt adni.

Hogyan lehet a csontokat kalciummal feltölteni?

Súlyosabb esetben egy fél pohár friss citromlébe alaposan megmosott, feltöretlen nyers tojást rakva, egy-két napig hagyva a hûtõben, csak ügyeljen a kis mennyiségre, mert nagyon tömény. (A Twist.hu egykori cikke alapján – „ez az egyetlen hasznavehetõ” gyors kalciumkiegészítő.)

Egyébként 5 lépésen keresztül:

1. – Fogyasszon csakis növényi eredetű kalcium-dús ételeket, ilyenek pl. zöld leveles növények, saláta-félék, (sótlan) mandula, szezám-magok vagy a belõle készült „tahini”, dióbél, mogyorók (de kivéve a földi mogyorót), szárított füge, mazsola, spárgakel (brokkoli), hüvelyes termések (borsó, bab stb), narancs, szõlõ, karfiol, káposzta, retek, barna (hántolatlan) rizs, főtt burgonya, paradicsom, bogyók, alma, eper stb. Mint látja, széles a választék.

2. – Rendszeres mozgás kell, de az ne legyen leterhelő él-sport.

3. – A kalcium megtartásához a szervezetnek szüksége van D vitaminra, ami egy kis napon való tartózkodásból képződik. Ha ez nem kivitelezhetõ, akkor tengeri halakkal, vagy D vitamint tartalmazó (lehetõleg organikus) gyógykivonatokkal kell pótolni.

4. – Minél kevesebb sót fogyasszon, mert az megnöveli a kalcium veszteséget, a vesék felingerlésén keresztül. A vesék tisztán tartása végett kerülje a kávét, üdítőitalokat és fogyasszon elegendő mennyiségű tiszta vizet, gyümölcs-, zöldségleveket.

5. – Ne dohányozzon! A dohányzás 40%-al nagyobb rizikót is jelenthet a csontritkuláshoz.


Végszó

Rod Chiodini foglalta össze mindezt frappánsan: „Amit észre kell hogy vegyünk az az a tény hogy a gyógyászatban sok politika van. Nem azon múlik valami is hogy tudod-e azt igazolni, hanem hogy a gyógyászati szakma el akarja-e azt fogadni, vagy sem.”

A tej mentségére talán csak azt lehet mondani hogy a kazein kivonatából erős ragasztót lehet készíteni.* A tehéntejjel nem érdemes hazárdírozni, minden kis mennyisége ártalmas. Egy biztos, ezzel az információval felfegyverkezve saját magunk dönthetjük el, hogy ki akarjuk-e tenni magunkat ennek a sorozat veszélynek, vagy sem. Én már döntöttem, most Önön van a sor.

* E sorok írása óta értesültem egy másik hasznos, tejbõl is kivonható származékról, aminek a neve: laktoferrin. Bár a laktoferrines kutatások igen bíztatóak, de a tejfogyasztás rizikói túlságosan nagyok a benne levő hasznos laktoferrinhez képest, és ez utóbbit inkább kivonat formájában javaslom fogyasztásra, amit csak kis hőkezeléssel, fagyasztás nélkül állítottak elõ, serkentõszerek-, antibiotikumok nélkül és legelőn nevelt tehenek szöcstejéből kivonva, mert a tehéntejben csak nagyon kis mennyiség van.

Forrás: http://www.geocities.com/all_are_one.geo/hun/tej.htm

Ui: Aki mégis fogyaszt tejet, a magyart válassza!