A színek életünk minden területén a harmónia letéteményesei. Általuk és velük gyógyulunk.

Valamennyien tapasztaljuk, hogy a különböző színek, különféle hangulatokat váltanak ki belőlünk. Színek nélkül el sem tudnánk képzelni az életünket, mindenhol körülvesznek bennünket. Hétköznapjainkban sokszor használjuk őket ösztönösen is öltözködésünkben, lakásunkban. A színek gyógyító erőt is rejtenek. A színterápiában a színek gyógyító, stimuláló hatását használjuk ki. A kezelés pótolja az elvesztett energiát, javítja a memóriát és az ellenállóképességet, oldja a stresszt, enyhíti az emésztési panaszokat, élénkít, frissít, fiatalít.

Színterápiát már a régi kultúrákban, egyebek közt Egyiptomban, Indiában, Kínában is alkalmaztak. Napjainkban ismét kimagasló helyet foglal el az alternatív gyógymódok között.

Tudományosan bizonyított, hogy a színes fényhullámok frissítenek, élénkítenek, oldják a görcsöket és a stresszt.

A színek gyógyhatásának használata tökéletesen természetes megoldás, hiszen maga a természet is “alkalmaz” színterápiát: a természetes fény összetétele napfelkelte és naplemente között folyamatosan változik. A különböző napszakokban különböző az egyes szín-összetevők aránya. Ezáltal szervezetünk a reggeli napfény hatására (mely több vörös színt tartalmaz) felélénkül, aktív működésbe kezd, míg alkonyat felé (ekkorra már az ibolyaszín dominál) megnyugszik felkészül az éjszakai pihenésre.

A színterápia az öngyógyítás forradalmian új dimenziója, használatával felfedezheti szervezetének csodálatos öngyógyító erejét.

Színterápiával kezelhetők a szervezet energia-egyensúly zavarai, és minden ebből eredő megbetegedés is. Használatával javul az ellenállóképesség, kiegyensúlyozódnak a lelki folyamatok, helyreáll az anyagcsere, oldódik a stressz. Végre megszabadulhatunk az akár évek óta kínzó allergiától, alvászavartól, hangulatváltozásoktól.

Az egyéni igények szerint összeállított színterápia gyengéd, gyors, hatékony, megújult energiaforrásokat, testi és lelki egészséget nyújt. 

A különféle színek testünk csakráin keresztül hatnak a tudatunkra, nem mindegy tehát, milyen színű ruhát akasztunk le reggel a fogasról.

Az általános tisztaságot jelképező fehér, a Hold színe fokozza az intuitív képességet, a felénk áradó és belőlünk sugárzó szeretetet, ugyanakkor megvéd a negatív hatásoktól, a rosszindulattól, vagy legalábbis csökkenti azok erejét. Az egészség színe is, nem véletlenül fehérek a kórházban a falak és az ágyak is.

Jó hatással van testre és lélekre a szép fűzöld is, ami elsősorban fertőtlenítő, izom- és szövetépítő, általános regeneráló és frissítő hatással bír. Betegség utáni lábadozásnál kifejezetten ajánlatos ilyen színű ruhát viselni: csökkenti a lázas, nyugtat, jobb közérzetet biztosít, és növeli az életerőt. A szívcsakra színe, ezért elsősorban tüdő- és szívpanaszokkal, vérkeringési problémákkal küszködök viseljenek zöld blúzt, segítségévvel a fejfájás és a különféle szembetegségek ellen is hatékonyan vehetjük fel a harcot. Serkenti a nyirokmirigyeket (csecsemőmirigyre hat). Műtét után a túlburjánzó sejtnövekedést gátolja. Nehezen gyógyuló, váladékozó sebek feltisztulását elősegíti.

A sárga a Nap erejét közvetíti: erőt és lendületet ad, serkenti a vese és az emésztőszervek működését, így a gyomor, máj, epehólyag, hasnyálmirigy, lép). Ezenkívül hatásos hányinger, gyomornyálkahártya-gyulladás, fekély esetén, valamint krónikus reuma, étvágytalanság, cukorbetegségnél is. Az értelmi képességekre is hatással van, segíti a logikus gondolkodást, fokozza az önuralmat. Biztonság-érzetet ad, ezért iskolás gyermekekre célszerű ilyen színű ruhát adnunk.

A narancs szín átmenet a sárga és a vörös szín között. Élénkítő, meleg szín, de nem annyira agresszív szín, mint a vörös, ezért műtétek előtt és utáni állapotoknál, pajzsmirigy alulműködés és egyéb hormonzavaroknál nagyon ajánlott szín.  Izommerevedés, bőrbajokat is lehet vele „orvosolni”.

A „harcias vörös”, a Mars színe, az aktivitást, a tettrekészséget, a türelmetlenséget és az agressziót is fokozza. Javíthatók vele a szervezet energia- vagy hőhiány betegségei. Élénkíti a lassú vérkeringést, a máj működését, a legyengült izmokat, és a renyhe bélműködést. Vérképző hatása erős, használatával javul pl. a lábujjak vérellátási zavara. Hatásos érrendszeri problémák kezelésére, vészes vérszegénység, impotencia, frigiditás esetén.

Ha valakinek bátorságra van szüksége egy adott helyzetben, esetleg egyszerűen ki akar lendülni a holtpontról, vagy depressziós, akkor jó szolgálatot tesz a vörös. Lázas betegség esetén, magas vérnyomásnál, vagy műtét után nem ajánlott, hiszen gátolhatja a véralvadást.

A rózsaszín, a Vénusz bolygó színe, a nőies kisugárzást erősíti. Ez motiválja többek között a kislányok szüleit is, amikor csupa rózsaszínbe öltöztetik gyermeküket. A boldogságot, a lelki szeretetet és a harmóniát is képviseli, viselőjében ezért csökkenti a káosz érzetét. A magas vérnyomástól szenvedőknek azonban nem tesz jót viselése.

A kék szín esetében különösen fontos szerep jut az árnyalatoknak. A világos vagy inkább elektromos kék az Uránusz bolygó színe, s az idegrendszerrel kapcsolatos egészségkárosodásokat gyógyítja. Görcsök esetén is segíthet viselése, emellett többek között a térd és a boka fájdalma enyhíthető általa. A valamivel sötétebb, de még mindig a világos árnyalatok közé sorolható a kék a Merkúr, a torokcsakra színe, védi a hangszálakat, csökkent a különféle torokbántalmakat. Segít a Merkúr más hatásának érvényesüléséhez a kereskedelem és a kommunikáció területén. Akik üzleti érzéket és jó beszédkészséget igénylő munkát végeznek, eredményeiket megsokszorozhatják e szín segítségével. A kék sál viselése kifejezetten ajánlott azok számára, akiknek torkuk, hangjuk elsősorban a munkaeszközük. Mivel a kék színnek összehúzó hatása van, ezért foghúzás után, vagy baleseteknél keletkező zúzódásra, vérömlenynél, a torok és a gége gyulladásaira, illetve pajzsmirigytúltengésben szenvedőknél nagy hatásos ez a szín.

A sötétkék a Jupiter színe, a magasabb szellemi tudományokkal áll kapcsolatban. Jog, erkölcs, filozófia, morál, vallás – mind-mind „jupiteri” fogalmak. Hétköznapi szinten a növekedés és a gyarapodást segíti elő, emellett a kívülről – vagyis más emberektől, a körülményektől – „érkező” szerencsét hozza magával. Tanulási problémák esetén is segít. Talán nem véletlen, hogy ilyen volt valamikor az iskolaköpenyek színe is.

A misztikus lila azoknak az embereknek nyújt hathatós segítséget, akik fokozottan veszik igénybe intuitív képességüket a mindennapok során, a lila a spiritualitás színe. Fizikai hatását tekintve hipnotizáló, kikapcsoló, nyugtatóan hat az idegekre, ezért epilepsziásoknak, álmatlanságban szenvedőknek kifejezetten jót tesz. Feledékenységre, fejfájásra, isiászra, lumbágóra is hatásos.

A fekete nem szín, inkább annak ellentéte: színhiány, hiszen nem visszaveri, hanem éppen elnyeli a fényt. A Szaturnuszt képviselő fekete gátló hatással bír, csökkenti előbb a belső erőt, majd a fizikai erőnlétet is, ennél fogva nem célszerű fekete fehérneműt hordani. Hatását  mindenekelőtt azok észlelhetik, – ha egyáltalán tudatosul bennük –, akik hosszú ideig dominánsan ezt a színt hordják. A gyászolók hatását sokszor csak akkor veszik észre, amikor hosszú idő után újra visszatérnek az élénk színekhez. Viselése különösen azoknak ártalmas, akik amúgy is hajlamosak a depresszióra, s általában kevés erőt éreznek magukban. Ám miután lelkiállapotuk ezt diktálja, éppen ezek az emberek hordanak túlnyomórészt fekete vagy hasonlóan sötét árnyalatú ruhákat, nem is gondolva arra, hogy ezzel konzerválják azt az állapotot. Az „eleve vesztes” attitűdöt erősíti, s erősen hajlamosít rá, hogy lemondjon az élet örömeiről.