Torna terápia

Torna és masszázsgyakorlatok hatásmechanizmusai, az izommunka

Tartalom: hatásmechanizmus, izomszövet és működése, testtartás

A Bioenergetikai torna-mozgásgyakorlatok kifejezetten a szervezet energiacsatornáinak, azaz a meridián-csatornák energiaáramlásának harmonizálásán, stimulálásán, illetve az energiaáramlás blokkjainak feloldásán alapulnak. Az energia fokozott áramlásának jótékony hatását azonnal érezzük, hiszen egy jól végzett tornagyakorlat után mindenki jobban érzi magát nem csak testileg, de szellemileg és lelkileg is.

A fokozott vérellátás javítja a sejtek oxigén és tápanyag ellátottságát, illetve tápanyagfelvételét (emésztés és anyagcsere, táplálkozás bioenergetika). Mozgás, torna során fokozódnak az inger-ingerátadási folyamatok, fokozódik a hormonanyagok (pl. az endomorfin, mely az ún. boldogság hormon) kiáramlása, az emésztőnedvek termelődése, a méreganyagok (szabad gyökök) kiválasztási folyamata, a vastagbélrendszer működése, és stimulálódik az immunrendszer, a szervezet antioxidáns és lúgosító folyamata. Minden tornagyakorlat, testedzés után, végezzünk egy kis relaxációt, mikor nem kell mást tenni (és nem kell mással gondolni), csak befelé figyelve érezni a vér áramlását (szinte hallani is lehet), az izmok, a bőr és a belső szervek felfrissülését.

Minden mozgás, tornáztatás során a sejtek saját sejtintelligenciájuknak megfelelően (bioenergetika→ sejtintelligencia, fogyókúra és mozgás, DNS-spirituális bioenergetika) egy-egy új tapasztalatszerzésben is részesülnek, megélik saját vitalitásukat, és „tovább” tanulnak (megtanulják a nagyobb erőfeszítéshez szükséges energetikai kiszolgálás leghatékonyabb, legharmonikusabb kiszolgálását), így fogja többek között egyre inkább kívánni az ember a testmozgást, vagy érezni annak hiányát. A sejtek számára még a fájdalom is „csak” egy új megtapasztalás (önmaga megtapasztalása).., még ha a tudat nem is osztja „örömét” e tapasztalásban :-)).

Abban az esetben, ha gyorsan szeretnénk energiához, felfrissüléshez jutni, és szükséges még a koncentráció fokozása, álljunk fel, végezzünk pár mélylégzést, majd két karunkat váltakoztatva lendítsük fel és vissza (mintha indián táncot járnánk), ezzel stimuláljuk a bal és jobb agyféltekét külön-külön. Majd végezzünk kereszt mozdulatokat térdeinknél, azaz a jobb karral érintsük a bal térdet, bal karral a jobb térdet, miközben behajlítva emeljük is fel térdeinket, ezzel a két agyfélteke közötti kapcsolatot harmonizáljuk. Az „ébresztő” gyakorlatot mindig a kereszt lendítésekkel kell befejezni, ezután alkalmazzuk a mély be- és kilégzést, azaz telítsük magunkat még ÉLET ENERGIÁVAL, forgassuk meg még jobban magunkban az energiát, majd mindennek a végén sok-sok mosoly kiséretében „alkossunk magunkból rongybabát”. Jól rázogassuk meg-, le végtagjainkat és ha akarjuk (ill. tehetjük), akár terüljünk is szét a földön ezek után :-)))!

Az izomszövet tulajdonságai, működése: az aktív mozgás specifikus szövethez, az izomszövethez kötött. Az alacsonyabb rendű élőlényekben előforduló egyéb mozgásformák emberben csak néhány különleges sejtféleségben „maradtak fenn”, amelyek azonban jelentőségteljesek egyes sejtek, szövetek működésében (pl. fehérvérsejtek amőboid mozgása, ostoros mozgása a spermának, csillószőrök mozgása a légutakban). Megkülönböztetjük a simaizmot, amely az üreges szervek izmait képezi és akaratunktól függetlenül működnek a továbbításban (pl. gyomor, bélrendszer, méh, húgycsatorna), illetve harántcsíkolt izomzatot (vázizomzat), mely az akaratlagos helyzet- és helymozgást biztosítja (a szívizom szerkezetében részben a vázizomzathoz, számos működési sajátsága alapján azonban a simaizomhoz hasonló).

Az izomszövet általános jellemző tulajdonsága, hogy megfelelő ingerre megfeszüléssel, összehúzódással (kontrakcióval) reagál, miközben munkát végez. Az izmok elernyedő (relaxációs) képessége, nyújthatósága szintén fontos, egyedi tulajdonság, azaz az ingerhatás nélküli ellazult állapot. A harántcsíkolt izom elemi egysége az izomrost, mely szét nem vált sejtek összessége, az izomrost tartalmazza az izom összehúzódásban szerepet játszó miozin és aktin nevű izomfehérjéket. Az izom szálacskák között pedig az oxigént megkötő izomfehérje a mioglobin, és az energiát szolgáltató mitokondriumok (itt szarkoszóma a neve) találhatóak meg. A vázizomzat összehúzódását fiziológiás körülmények között kizárólag a központi idegrendszerből (gerincvelő, agytörzs) érkező motoros idegingerület váltja ki (bénulás esetén megszakad ez az idegingerületi kapocs, összeköttetés).

Egy-egy izomköteg igen sok izomrostból épül fel, egy mozgatóideg elágazó nyúlványa révén több izomrosttal létesít kapcsolatot (ún. neuromuszkuláris szinapszis→ neuro-idegi, muszkuláris-izom, szinapszis- a sejtek azon kapcsolódási helye, ahol az inger átterjed egyik sejtről a másikra). A finom beidegzésű kicsiny izmokban 2-3 rostot, a nagy tömegű izmokban 300-500 izomrostot lát el egy mozgató ideg. A teljes izomzat megfeszülése, összehúzódása az izmot alkotó mozgató egységek működésének térbeli és időbeli eredője. Az ingerület átvivő anyaga az acetilkolin, mely az izomrost felületén feszültségváltozást hoz létre, mely aztán kalcium felszabadulást vált ki. A kalcium elindítja azt a kémiai változást az izomfehérjékben (aktin, miozin), amely biztosítja a kontrakciót, azaz az összehúzódást. Újabb ingerület híján létrejön az elernyedés, a relaxáció.

Működése során az izom hőt termel és mechanikai munkát végez, vagyis a tápanyagok (→szénhidrátok, zsírok, fehérjék) bontásából származó kémiai energiát hő- és mechanikai energiává alakítja át. Az izom összehúzódás közvetlen energiaforrása az ATP bomlása során felszabaduló kémiai energia (emészés és anyagcsere→ ATP, tápanyagok energia értéke, energiaforgalom), az ATP készlet újratöltődése pedig a kreatin-foszfát bomlásának során jön létre.

A fokozott izommunka során létrejövő oxigénhiányt oxigéndeficitnek nevezzük, melyet a gyakori és mély légzés hivatott egyensúlyba hozni (oxigénadósság törlesztése). Izomfáradás akkor jön létre, mikor a kreatin-foszfát raktár kimerül, az ATP –szint pedig a felére csökken, azaz nincs energia utánpótlás. Ilyenkor egy idő után az izom összehúzódása és relaxációja lehetetlenné válik (mozdulni sem bírunk). Hirtelen kialakuló izomkifáradás esetén a szervezet úgy védi önmagát a további terhelés alól, hogy az izmokban létrejövő helyi oxigénhiány egy laktacidótikus (savas) állapotot hoz létre ( ha a pH /→ savasodás-lúgosítás/ 6,3 alá süllyed, az enzimek már nem tudnak tovább működni), a felszaporodó tejsav pedig gátolja a glukóz további bontását, azaz az energia szolgáltatást.

Ha időt adunk a felszaporodott tejsav kiürülésére, akkor az izom újra működőképes lesz. A glukóz-raktárak kifogyása után a zsírraktárak kerülnek felhasználásra (égetésre), ez azonban fokozott kálium kiáramlást hoz létre az izmokból, ami duzzadt izmot eredményez (ozmózisos izomduzzadás), ezért is ajánlott a fokozatos megterhelése izmainknak. Nyilvánvalóan az optimális és teherbíró izom munkához nem csak megfelelő ásványi anyag ellátottság, hanem vitamin ellátottságra is szükség van, melyeknek antioxidáns szerepükön kívül többek között az ideg-izom ingerület továbbításában is szerepük van (pl. B-vitaminok, P-vitamin, C-vitamin).

Azonban nem csak a harmóniát szolgáló folyamatos testedzés, tornáztatás fontos az egész szervezet és a lélek, az önbizalom egészségének szempontjából (stressz a kiegyensúlyozott önbecsülés megteremtése), hanem a helyes testtartás kialakítása is. Az egyenes testtartással, felemelt fejjel, leengedett vállakkal, behúzott fenéktartással való járástechnika során csökkentjük az izmok rendellenes megfeszülését és a csigolyák elcsúszásának, megterhelésének lehetőségét. A hátra kulcsolt kezek segíthetik az egyenes testtartás kialakítását és megszokását.

Teher cipelése esetén törekedjünk a terhek megosztására a két oldalunkon. Gyermekek esetében különösen fontos, hogy a nehéz iskolatáska ne csak az egyik oldalt terhelje folyamatosan, célszerűbb a hátizsákos megoldás alkalmazása. Különösen fontos a megfelelő cipő használata, mely által megtámasztható az egész gerincvonulat, és kímélhető a tartó izomzat. A helyes testtartás megtartása hosszadalmas ülőmunka folyamán is kiemelt jelentőséggel bír, főleg számítógép kezelése esetén, mely nem csak az izmokat de a szemeket is igénybe veszi.

Légzés és mozgás bioenergetika

A mozgás fokozott légzési tevékenységet vált ki, mely egyrészt biztosítja a kellő és friss oxigén ellátottságot, az elhasználódott gázok (→még a bélrendszerből is) -széndioxid kibocsátást, másrészt segíti a szervezet savtalanítási, méregtelenítési mechanizmusát (lúgosítás→ a tüdő szerepe, a szervezet lúgosító, pufferoló folyamata). Ha nem végzünk aktív tornagyakorlatokat, akkor is fontos kortól függetlenül, hogy napközben többször is végezzünk mély be- és kilégzést, az ún. hasi légzéssel.

A hasi légzés azt jelenti, hogy nem csak a mellkas szintjéig szívjuk be a levegőt, hanem lassan egészen a hasi területig (kicsit vissza is tarthatjuk ha jólesik) majd lassan ki is fújjuk a levegőt, szinte úgy tűnhet a has lélegzik és nem a tüdő. Ekkor csak annyi szükséges, hogy a légzésre figyeljünk és elménket kicsit zárjuk ki a tevékenységéből. Végezhetjük ezt először az orron való belégzéssel, majd orron való kilégzéssel, ill. orron át való belégzéssel, majd vagy szájon át való kilégzéssel (ritmusában mintegy AH..belégzés-OH..kilégzés).

Párszori „tudatosított” légzés után érezhetjük, hogy szinte minden sejtünkhöz eljutott nem más, … mint az ÉLET és HARMONIZÁLÓ ENERGIA…, érezhető még a végtagokban is egyfajta bizsergés (netán önkéntelen mozdulat, mozgás), testszerte (sejtszinten) pedig egyfajta „izgalom”, energia áramlás egészen a fejtetőig. No, ekkor kapcsolódtunk rá a saját Omniverzális Új Energiánkra, a saját éltető erőnkre! Nem kell ezt a folyamatot túl intellektualizálni, nem kell ezt a folyamatot az elmével „agyon” magyarázni és követni, a tevékenységet ceremóniákkal bonyolítani, egyszerűen érzékelni kell és megengednünk magunknak azt, hogy magunkhoz öleljük a légzés által az élni akarást, az élet örömét és lényegét, .. azaz Önmagunkat és Önmagunk szeretetét, felismerését!!

Férfiak általában folyamatosan a hasi légzési formát alkalmazzák felületesen, (kivéve, ha gátolt a légzési tevékenység pl. a dohányzás, légúti elváltozás által, ekkor jellemzőbb a felületes mellkasi légzés), nők inkább a mellkasi légzést végzik automatikusan és felületesen.

A mély be és kilégzés során nem csak savtalanítási és oxigén felvételi munkát végzünk, de fokozottan engedjük magunkhoz (illetve egyáltalán magunkhoz engedjük azt, amely mindenkinek rendelkézésére áll..) a jóléti energia áramlatot is, a harmonizáló energia többletet. Segítjük ezzel az öngyógyítórendszerünket is, ill. „tudattalanul” is engedélyt adunk szervezetünknek a további öngyógyító folyamat kivitelezéséhez! A mély be- és kilégzés relaxáló, stressz-oldó hatást is gyakorol az idegrendszerre, illetve az energiablokkok feloldására. A negatívnak ítélt energiák a gyomorban „sűrűsödnek” (és a vastagbélben, felborítva a bélflóra egyensúlyi állományát, ezzel gyengítve az immunrendszer hatékonyságát) és blokkolják a napfonatcsakra energia felvételi és továbbító funkcióját (bioenergetika→ csakrák, aura, radiesztézia→ emberi test polaritás, energiafelvételi tényezők, Bach-virágterápia-DUALITÁS, reflux betegség terápiája). Mély légzés során célszerű időnként a jóléti energiából (ÚJ Energiából) tudatosan is magunkba szívni azt az információt, melyet kívánunk, azaz megfelelő gondolat-érzelem kíséretében szívni be a levegőt (pl. nyugalom, bőség, egészség, stb.), majd kiengedni.

A kilégzés során nem csak elhasznált gázokat, párát, stb. engedjük ki magunkból, hanem információt is, mely telítve van azzal az adott energia- információval és annak rezgésszintjével ( bioenergetika) amit jelen időben éppen birtoklunk. Minden gondolatnak, érzelemnek, szónak meg van a „maga” rezgésszintje és ennek megfelelő vonzástartalma (Energia Vonzástörvénye és alkalmazása → Bach-virágterápia, stressz →stressz oldó bioenergetikai források, DNS bioenergetika).

A kilégzés során hormonális „felhőt” is képezünk magunk körül, melyben, ha éppen pl. a boldogság érzetéért felelős endomorfin van túlsúlyban, akkor egyrészt a környezet is érzékeli lelki állapotunkat és reagál, másrészt továbbra is visszahat ránk ennek az információs pozitív „felhőnek” a rezonanciája (vissza is szívjuk). Torna, intenzív mozgás, de még nevetés után is többek között a pozitív hormonális hatást érzékeljük közvetlen módon. Ez a pozitív energiafelhő létrejön a Bioenergetikai és Biorezonancia kezelések során is, mikor energetikai harmonizáció és energia töltődés jön létre a szervezetben.

Ilyen pozitív energia „felhőket” maguk a szavak és gondolatok is kiváltanak, energiaszintjük és intenzitásuk attól függ, hogy milyen érzések kísérik a gondolat, illetve a szó tartalmát. A bőség, a jólét, az egészség, az elfogadás, a szeretet, az öröm, a siker, a kiegyensúlyozottság szó tartalma általában senkit nem hagy „hidegen”, jó érzések társulnak ezekhez a „fogalmakhoz” és energiatartalmukhoz. Nos, gyakran „gondoljuk ki magunknak, azaz érezzük át magunknak” ezeket az energiaforrásokat és alkalmazzuk tudatosan is a mozgás, légzés során. Az elalvás előtt is célszerű pozitív energia „felhőkkel” körbevoni magunkat.
Lásd. még: ajánlott társoldalak és irodalom / Új Energia

Különösen ajánlható azoknak a bioenergetikai tornagyakorlatoknak az elvégzése, amelyek kifejezetten a harmonizációs testgyakorlatokra épülnek. Ennek egyik ősi és nagyon hatékony módszere például az „Öt tibeti” tornagyakorlat, az ujjakon végezhető Mudra ujjmasszázsok, és az energetizáló, gyógyító-fájdalomcsillapító ujj-tenyér- és arcmasszázsok, melyek mindenki számára elvégezhetőek bármikor és nem okoznak túlzott testi megerőltetést. Mint mindenhol, mindenben és mindenkor a tornagyakorlatok esetében is be kell tartania fokozatosságot, hogy valódi egyensúlyi állapot teremtődhessék meg (fogyókúra→ mozgás energetiai jelentősége, edzésterv). Ha mindig ugyanazon a helyen végezzük a gyakorlatokat, érdemes földsugárzástani szempontból is megvizsgálni az adott helyet, hogy maximálisan érvényesülhessen a jótékony energiaáramlás és hatás (→radiesztézia).

Az „Öt Tibeti” energetizáló gyakorlat

Kezdetben minden gyakorlatot háromszor végezzük, majd hetente kettővel folyamatosan emeljük a gyakorlatok számát, amíg el nem jutunk a 21-ig. Azután már csak ezt ismételgetjük napi rendszerességgel. Eleinte, amíg megtanuljuk a gyakorlatokat és azoknak sorrendjét, több időt vesz igénybe a teljes tornagyakorlat-sorozat elvégzése, de idővel automatikussá, készségszintűvé válik az egész folyamat. Minél inkább már folyamatában végezzük a tornasort, annál inkább fogjuk érezni és nyomon követni magát az energia áramlását. Mindig koncentráljunk rá az energetikai harmonizációs gyakorlatunkra, és adjuk meg a szükséges időt hozzá. A torna rendszeres beütemezése megéri a fáradtságot és időbefektetést, mert a gyakorlatok elvégzésével sokkal jobban, kiegyensúlyozottabban fogjuk érezni magunkat testileg, lelkileg és szellemileg is, és úgy tartják az öregedés elleni leghatékonyabb bioenergetikai tornagyakorlat az „Öt Tibeti” gyakorlatsor.

Első gyakorlat: álló helyzetben balról jobbra forgunk, nyitott szemmel egészen addig, míg meg nem szédülünk. Közben a két karunk oldalsó középtartásban van, tenyerünket felfelé tartjuk. A gyakorlat célja az energiaáramlás felgyorsítása.

Második gyakorlat: hanyatt fekszünk a földön, karjaink nyújtva, a test mellett pihennek. Előbb a fejünket emeljük föl, majd a két lábunkat is egészen merőlegesig, majd lassan visszaérünk a kiinduló helyzetbe.

Harmadik gyakorlat: térdeljünk le a földre, combjainkat hátulról öleljük át, majd hajtsuk előre fejünket, állunkat szorítsuk a szegycsontra, miközben kilélegzünk. Belégzéskor ívelten hajoljunk hátra.

Negyedik gyakorlat: kinyújtott lábbal ülünk a földön. Lábfejeink egymástól kb. 30 cm-re legyenek. Tenyereinket a csípőnk mellett pihentetjük a földön úgy, hogy az ujjak előre nézzenek. Ki-és belégzéskor fejünket előre és hátrahajtjuk, miközben törzsünket tenyerünkre és talpunkra támaszkodva megemeljük.

Ötödik gyakorlat: nyújtott karú fekvőtámaszt végzünk, de belégzéskor ne maradjon egyenesen a törzs, hanem csípőnket emeljük fel a legmagasabbra.

Vizualizáció és Mudrameditáció ujjgyakorlatok

Az öt ujjhoz kapcsolódó gyakorlatot az alábbi négy lépésben végezzük el. Először kényelmesen üljünk le, csukjuk be szemeinket majd egymás után, végezzük el a feladatsort:

VITALITÁS első gyakorlat: Hüvelykujj a mutatóujjhoz.

Megtartva ezt a kéztartást, gondoljunk olyan múltbeli eseményre, amikor az egészségünkért végzett tevékenység után kifáradtunk (például futás vagy úszás utáni állapotra. De lehet egy nagyobb kirándulás utáni kellemes fáradtságra is gondolni).

BELSŐ BÉKE, második gyakorlat: Hüvelykujj a középső ujjhoz.

Megtartva ezt a kéztartást, gondoljunk egy olyan múltbeli pillanatra, mikor szeretetet éreztünk, éltünk át (ez lehet egy ölelés, egy simogatás vagy akár, mikor csak a lelkünkből éreztük a felénk és belőlünk áradó érzést).

ÖNBECSÜLÉS, harmadik gyakorlat: Hüvelyujj a gyűrűsujjhoz.

Megtartva ezt a kéztartást, gondoljunk egy olyan pillanatra, amikor valóban megdicsértek minket, tiszteletet és elégedettséget éreztünk (ez lehet egy csodálatosan elkészített étel utáni gratuláció is…)

GYÓGYULÁS, negyedik gyakorlat: Hüvelykujj a kisujjhoz.

Miközben végezzük ezt a gyakorlatot, gondolatban menjünk vissza egy olyan helyre, ami csodálattal és békével töltött el minket és időzzünk ott néhány pár percig.

Energiatöltő Mudra ujjgyakorlatok

SALAKTALANÍTÁS, Szél-mudra gyakorlat:

Emésztési és szélproblémák, vagy teltségérzet esetén a mutatóujjak hegyét hajtsuk a hüvelykujj dombjára. A mutatóujjat nyomjuk enyhén lefelé a hüvelykujjal, a többi ujjat pedig feszítsük meg. Sürgős esetben egészen 30 másodpercig tarthatjuk ezt a pozíciót, krónikus esetben naponta háromszor 15 másodpercig tartsuk a nyomást

TEST ÉS LÉLEKERŐSÍTŐ, Föld-mudra gyakorlat:

A medencefenék és gátizmokat erősíthetjük energetikailag ezzel a gyakorlattal. Érintsük össze mindkét kéz hüvelyk és gyűrűs ujját, kicsit nyomjuk is egymásnak össze őket. Naponta háromszor 15 másodpercig végezzük a gyakorlatot.

GONDOLATOK KITISZTÍTÁSA, Nagy-Fej mudra gyakorlat:

Javítja a véráramlást, fejfájás is csökkenthető e módszerrel. Nyomjuk lazán egymásnak mindkét kéz hüvelyk, mutató és középső ujját, a gyűrűsujjat szorítsuk le a hüvelykujj dombjára, a kisujjat pedig nyújtsuk ki. Komoly fájdalmak esetén tartsuk 15 másodpercig ezt a helyzetet, megelőzésre pedig naponta háromszor 6 másodperc javasolt.

NAPINDÍTÓ mudra, gyorsan feltölt energiával:

Ez az ujjtartás az alhasi energiát viszi át a magasabb energiacentrumokba. A hölgyek számára úgy ajánlott ez a kéztartás, hogy a jobb kéz hüvelyujja a bal kéz hüvelyk és mutatóujja közé kerüljön, majd a bal hüvelykujjal nyomjuk meg gyengéden a jobbat.
A férfiak számára éppen ellenkezőleg ajánlott ez a tartás, náluk a jobb hüvelykujj kerüljön felülre!
Reggelente 5-15 másodpercig tartsuk ezt a pozíciót, érezni fogjuk a felfrissülést.

MEGVILÁGOSODÁS mudra, csúcsformába hoz szellemileg:

Feltölti a kiürült energiablokkokat, és kapcsolatba hoz a külvilággal. Emeljük fel a kezünket a gyomor magasságába, és tegyük egymáshoz a hüvelyk és a mutatóujjakat. A hüvelykujjak nézzenek a gyomor, vagy a padló irányába, a mutatóujjak, pedig a plafon felé. Ezt a gyakorlatot addig végezhetjük, amíg csak akarjuk, és jólesik.

BELSŐ BÉKE Lótusz-mudra:

Ha úgy érzi, hogy nem értik meg, vagy kihasználják, tegye össze a mellkasa előtt úgy a két kezét, hogy a kéztövek és az ujjhegyek érintsék egymást. Ezután nyissa szét az ujjait, mint egy virág a szirmait. Négy mély lélegzet után ismét csukja össze az ujjait, zárt rügy formában. Hajlítsa továbbra is befelé az ujjakat, míg a kézfejek egymáshoz nem érnek. Utána ismét hajlítsa kifelé az ujjait, hogy rügyet, majd virágot formázzanak. A gyakorlatot háromszor ismételje meg.

Bioenergetikai ujj-tenyérmasszázsok

Szervezetünk teljes bioenergetikai „lenyomatát” megtalálhatjuk és stimulálhatjuk a tenyerünkön, ujjainkon. Minden egyes szervnek adott a bioenergetikai pontja (csakúgy, mint a talpmasszázs, hátmasszázs esetében), melyre, ha enyhe nyomást gyakorolunk, akkor stimulálhatjuk, energetizálhatjuk az adott szervet és környékét. Hatékony és gyors módszer, bárhol és bármikor elvégezhető, némi gyakorlás után a gyakorlat készségszintűvé fejleszthető. Nincsenek mellékhatásai a gyakorlatnak, és a kéz idővel „mutatja”, hogy milyen energetikai masszázsra van szüksége (ha egy ponton erősebb fájdalmat érez, gondosan és finoman masszírozza át az adott energetikai környéket). A masszírozáshoz mindig a hüvelykujját használja, két percig folyamatosan nyomja az akupresszúrás bioenergetikai pontot, vagy ha az jobban esik, akkor körkörös mozdulatokkal a környékét.

Stimulálhatja a máj működését (illetve energizálhatja egész testét is) ha tenyereit összeillesztve gyors simító mozdulatokat végez (összedörzsölni a tenyereket, mint amikor pl. előre örülünk valaminek). Hasonlóan energetizáló és élénkítő hatással bír a taps. Tapsolás során próbálja meg érzékelni az energiaáramlást (és hatást), hiszen jelen energia töltetségétől függően eltérő lehet az a ritmus és kifejtett erő mellyel a kívánt hatás elérhető. Célszerű finom, lassú tapsolással kezdeni, majd érzéstől függően gyorsabb és erőteljesebb mozdulatokat végezni (nem az a cél, hogy fájjon a tenyér!). Ha elzsibbad a lába és szinte görcsbe áll, kevés nyálat helyezzen az ujjára, és finoman kezdje el masszíroznia a térdhajlatát, oldódni fog a görcs és a zsibbadás!

Bioenergetikai akupresszúrás pontok és a hozzátartozó testrészek:

· A jobb kézen a mutatóujj a bal karnak, a gyűrűsujj a jobb karnak felel meg.

· A bal kézen ue. fordítva található meg, azaz a mutatóujj a jobb karnak, a gyűrűsujj pedig a bal karnak felel meg.

· Az ujjpercek egy-egy ízületnek felelnek meg. Az ujjon felülről lefelé haladva találja meg a csukló, a könyök és a váll bioenergetikai masszázs pontjait. Ha pl. a bal könyöke fáj, akkor a jobb keze mutatóujjának középső ujjpercét kell masszíroznia.

· A hüvelyk és a kisujj a lábaknak felel meg energetikailag. A jobb kéz hüvelykujj a bal, a kisujj pedig a jobb láb megfelelője. A felső ujjperc a bokát, a középső a térdet, az alsó ujjperc pedig a csípőizületet jelöli.

· A középső ujj utolsó ujjperce a fejnek, a középső a nyaknak és a toroknak, az alsó ujjperc pedig a mellkasnak felel meg.

· Hasi fájdalmak esetén a tenyér belső oldalát, a hátfájdalmak enyhítésére pedig a kézfejet kell masszírozni.

Arcmasszázs gyakorlatsor

Arc. Az arc az egyetlen olyan területe testünknek, melyet szinte soha nem tudunk eltakarni a külvilág és magunk elöl sem (nem számítva a szélsőséges megoldásokat). Szervezetünk teljes bioenergetikai „térképét” is nem csak a lábon, kézen, fülön és pl. a teljes hátfelületen találhatjuk meg, de az arcon is. Testünket behálózó meridiánok (energiacsatornák) „távkapcsolatot” létesítenek az egyes szervek között, ezzel is segítve az energiablokkok feloldásának lehetőségét. A szem a lélek tükre, de a testünkben zajló energetikai állapotról, az esetleges energetikai egyensúly felborulásáról az arc adhat közvetlen információt. Az arc bőrének színe-fénye, simasága, tónusa, a ráncok elhelyezkedése és lefutása, erezettsége, szárazsága mind jelzés értékkel bír a szervezet (és a lelkivilág, érzelem) egészségi állapotáról. A folyadékhiány (→vízterápia), a vitamin és ásványi anyaghiány, a szervezet kémhatásának savas irányba való eltolódása, belső szervi gyulladásos és fertőzés okozta (pl. reflux, candida) folyamatok, keringési és vérképzési, rheumatikus, emésztőrendszeri problémák az alvási problémák, a stressz, mind tükröződnek az „arc-térképen”.

A természetgyógyászatban az arcdiagnosztika tárgykörébe tartozik az arcon megfigyelhető elváltozások felmérése, tesztelése. A mindennapjainkban azonban leginkább a fáradtságot, a „nyúzottságot”, vagy éppen a nyugodt, kisimult vonásokat figyeljük meg leginkább. Mint ahogyan a kéz vagy láb masszírozásával is hatást gyakorolhatunk az egész test és az egyes szervek energetikai ellátottságára, és feloldhatjuk az energetikai blokkokat, úgy az arctornával, illetve az arc masszírozásával is elláthatjuk magunkat új, frissítő energiaáramlattal. A fogak állapota szintén tájékozódási pontot nyújthat a szervezet, ill. egyes szervcsoportok állapotáról, így a fogak (egyes fogak) gyors romlása esetén célszerű az energetikailag a foghoz kapcsolódó adott szervet is megvizsgáltatni.

Az arc gyakorlatsort végezhetjük frissítő, vitalizáló célzattal, és ekkor fürgébben, gyorsabban megyünk végig a gyakorlatsoron, vagy ha a nyugalmat, a pihenést akarjuk szolgálni, akkor lassan, finoman és befelé figyelve végezzük el a feladatot. Lehetőség szerint tisztítsuk meg arcbőrünket a torna illetve masszázs előtt, használjunk vivő anyagot (olajat vagy krémet) hogy ne vongáljuk az arcbőrt és az izmokat (az arcbőr szuper hidratálásához egy tipp: kevés gyógyszertári fehér vazelint vigyen fel a vizes arcbőrére, majd vízzel masszírozza be arcbőrében a vazelint. Egészen addig vizezze arcát, míg be nem szívta a bőr a vazelint. A vazelin igen sok vizet köt magához, miközben puhítja is bőrét). Minden gyakorlatsort addig végezzük, amíg jólesik, illetve mivel érezni fogjuk az energiaáramlás elindulását, tudni fogjuk, hogy mikor kell átváltani a lazító simításokra vagy az arc egy új területére. Masszírozás után, ha van ideje rá, még legalább 5 percet gőz fölött puhítsa és tisztítsa tovább arcát, nyakát (forraljon fel fél liter vizet, majd hagyja kissé kihűlni, és keverjen a vízhez pl. egy teáskanál rózsavizet, vagy egyéb gyógynövényt). Ha nem szándékozik gőzölni, akkor helyezzen egy meleg, nedves törülközőt arcára és így pihenjen le.

Amennyiben fejfájás kínozza, a masszírozáshoz borsmenta olajat használjon, kiválóan fogja csökkenteni fájdalmát (egy kevés babaolajba cseppentsen 1-2 csepp borsmenta olajat, és kis körkörös mozdulatokkal masszírozza át vele halántékát). Reggelente ha felébredt, vagy napközben is ha elfáradt és szükségét érzi egy kis plusz energiának, masszírozza át a fülét is. Alulról fölfelé haladva jól masszírozza át a fülkagylót és a végén a fülkagyló szélét finom csipkedő mozdulatokkal is járja át (a fül masszírozásával az egész test vérellátását serkenthetjük). Ha viszket a szeme, ne a szemét kezdje el vakarni és nyomkodni, hanem a szemöldökét vakarja meg, illetve masszírozza át.

Nyugtató és egyensúlyozó hatás érhető el, ha lecsukott szem mellet, finom nyomást gyakorol rövid ideig a szem belső zugára, majd a szemöldök ívén és a szemgödör alsó területén végig haladva finom nyomkodó és kis kör-körös masszírozást végez ujjaival. Stressz esetén vagy a figyelem összpontosításának érdekében pár másodpercig gyakoroljon nyomást, és kis masszírozó mozdulatokat homloka függőleges középvonalának felső pontján, ahol kezdődnek a hajtövek (nem baj, ha fáj a pont, ez éppen a stresszt mutatja, illetve ezt kell oldani). Közben érezni is fogja, hogy igényli a mély belégzést és kilégzést.

Arcmasszázs gyakorlatsor

Arcüreggyulladás, homloküreg gyulladás, a fül gyulladásos betegségeiben, megfázás (ezek lázas állapotaiban pedig kifejezetten tilos!), illetve az arcon lévő gennyes, gyulladásos bőrgyulladások esetén nem alkalmazható az arc masszázsgyakorlat!

Első gyakorlat: tenyerével takarja be az arcát, majd néhány másodpercig finoman nyomja kezét az arcához. Ezután simítsa kezét végig az arcon fül irányába, .. mintegy, letörölve a fáradtságot..

Második gyakorlat: simítsa végig a nyakát felfelé irányuló- és váltott kézmozdulatokkal, majd fordítsa fejét jobb oldalra és teljes tenyérrel finoman masszírozza, simítsa át a nyak bal oldalát. Majd balra fordítva fejét, ue. végezze el nyak jobb oldalán is. Ezután már előretekintve a tarkóját és vállait is átmasszírozhatja.

Harmadik gyakorlat: Finoman, nem húzva-nyúzva a bőrt, csipkedje át az állát nyaktól felfelé az állcsúcsig haladva, majd oldalirányba, azaz fülek irányába is. Ezután fejét kissé hátrabillentve, kunkorítsa visszafelé nyelvét (ezzel is feszítve az izmokat), és a (váltogatott) kézfejével finoman kezdje el paskolni az áll alatti területet.

Negyedik gyakorlat: Szájával képezzen egy nagy Ó betűt, majd mutató és középső ujjával masszírozza át állát és a fogsorhoz feszülő ajkait. Ezután lazításképpen teljes kezével simítsa át arcát az ajakzugtól haladva a fülek irányába.

Ötödik gyakorlat: Hunyja le a szemeit, és váltott kézmozdulatokkal simítson végig a homlokán az orrnyeregtől kezdve a hajtőig. Majd a középső ujjával erőteljesebb vonalakat húzva masszírozza át bőrét és izmait orrnyeregtől felfelé haladó egyenes mozdulatokkal, és ugyanezzel az erőteljesebb mozdulattal a szemöldöke ívét is.

Hatodik gyakorlat: Mutató és középső ujjával nagy körkörös mozdulatokat leírva masszírozza át homlokát a halántéka felé haladva, ezután lazításképpen ujjbegyével finoman és kis köröket „rajzolva” simítsa át homlokát (szintén kifelé, azaz a halánték felé haladva).

Hetedik gyakorlat: a szemkörnyékét mindig finoman kell masszírozni, és nem a szem alatti lágy részt masszírozzuk, hanem a szemgödör ívét és a szemöldökív vonalán haladva végezzük a mozdulatokat. Középső ujjával kis kör-körös mozdulatokkal induljon el az orrnyeregtől kifelé haladva, a szemöldöke alkossa a kör felső ívét. (Ha közvetlenül a szem alatti területet szándékozzuk masszírozni, akkor azt célszerűbb finom, apró ütögető mozdulatokat végezni, a szemránckrémet is így lehet hatékonyan bejuttatni a bőrbe, miközben fokozzuk a terület vérellátását is).

Nyolcadik gyakorlat: Egy kissé még finoman átcsipkedheti a szemöldökét, majd befejezésképpen ismételje meg az első gyakorlatot (kézzel betakarni az arcot, majd finoman nyomást gyakorolni az arcra).

Mozgásgyakorlatok / Kiemelt és ajánlott Társoldalak

kupresszúra lap.hu, Callanetics lap.hu, Csontkovács lap.hu

Derékfájás lap.hu, Fizioterápia lap.hu, Gyógymasszázs lap.hu

Nyugdíjas lap.hu, Tibeti Jóga lap.hu, Torna lap.hu, Tavaszi fáradtság lap.hu