Táplálkozás és a tápanyagok

Táplálkozás és a tápanyagok egészségügyi – táplálkozás bioenergetikai leírása, táplálkozás – tápanyag útmutató, táplálkozás – tápanyagok és betegségek kialakulásának összefüggései, a kiegyensúlyozott táplálkozás kialakítása.

A táplálkozási szokások és tápanyagok minőségi-mennyiségi összetétele/társítása

nagyban befolyásolja a szervezet, a sejtek (DNS!) jólétét, energia ellátottságát, kiegyensúlyozott működését. Táplálkozás útján nem csak az életfeltételhez szükséges tápanyagokat, de vizet és információt is juttatunk szervezetünkbe.

Az információt dúsíthatjuk már csak a táplálkozást megelőző és kísérő gondolatainkkal  is.. (> candida és a harmónikus állapot fenntartása, fogyókúra és a gondolkodás, táplálkozás bioenergetikai ismeretek). Táplálkozási szokásainkról és a táplálkozás-tápanyag minőségéről az immunrendszerünk, betegségeink (pl. a Refluxbetegség, vastagbélrendszer-bélflóra, Candidabetegség, savasodás), mozgáskészségünk, az alvásunk minősége, stressz tűrőképességünk ad „összképet”.

A táplálkozás – tápanyagok külső energiaforrásként szolgálnak szervezetünk részére (energia források, az emberi test polaritás), az energiafelvétel hatékonyságáról pedig a Biorezonancia és a Bioenergetikai vizsgálat egyértelmű képet nyújt. A Bioenergetikai gyógymódok nagyban elősegíthetik a tápanyagok megfelelő felvételét és hasznosulását, illetve gyógyító hatékonyságát a szervezetünkben.

Tartalom: táplálkozási alapismeretek, táplálkozás – tápanyagok és az emésztő-anyagcsere folyamatok, táplálkozás és a fehérjék, táplálkozás és az enzimek-koenzimek, táplálkozás és a szabad gyökök-antioxidánsok, táplálkozás és a zsírok, táplálkozás és a szénhidrátok, táplálkozás és a vitaminok, táplálkozás és az ásványi anyagok, táplálkozás és a nehézfémek,
Táplálkozási alapismeretek

Táplálkozási alapismeretek- tápanyagok -táplálékok, táplálkozás és az idegrendszer kapcsolata, tápanyagok -élelmiszerek tisztasága és tárolása,- bakteriális ételfertőzések – élelmiszerek romlása, szervóra, táplálékpiramis, Holdhatás, hideg-meleg ételek, táplálkozás bioenergetikai ismeretek ( összeillő és össze nem illő tápanyagok, táplálkozás és a szellemi fejlődés- DNS, táplálkozás és a gondolati társítás jelentősége).

Táplálkozás és az Anyagcsere

Anyagcsere -folyamat, emésztés- és felszívódás (szájüreg-nyál, gyomor, vékonybél-hasnyálmirigynedv, epe, bélnedv, anyagcsere hormonális folyamata (inzulin), tápanyagok energiaértéke-ATP-alapanyagcsere.


Táplálkozás és a Fehérje

Fehérjék összetétele, fehérjék szerepe a szervezetben, esszenciális fehérjék szerepe, fehérjehiány -fehérjeszükséglet-fehérjetöbblet és hatásaik, fehérjék emésztése-felszívódása- anyagcserefolyamata.


Táplálkozás és az Enzimek-koenzimek

Enzimek és koenzimek szerepe, működése a szervezetben, enzimek-koenzimek öszetétele.


Táplálkozás és a Szabadgyökök-Antioxidánsok

Szabadgyökök-antioxidánsok működési folyamata és hatása a szervezetben (oxidációs folyamat), természetes antioxidáns szolgáltatók.


Táplálkozás és a Zsír

zsírok összetétele, zsírok és az omega 3 – omega 6 zsírsav szerepe a szervezetben, koleszterin, barna zsír, prosztaglandin szerepe, zsírszükséglet-zsírhiány- és a zsírtöbblet kialakulása és hatásaik, zsírok emésztése és felszívódási folyamata.


Táplálkozás és a Szénhidrát

Szénhidrátok összetétele, szénhidrátok szerepe a szervezetben, növényi szénhidrát rostok és hatásaik, szénhidrátszükséglet-szénhidráthiány- és szénhidráttöbblet kialakulása a szerveztben és hatásaik, szénhidrátok emésztési-felszívódási- anyagcserefolyamata.


Táplálkozás és a Vitamin

Vitaminszükséglet-vitaminhiány- és vitamintöbblet kialakulása, jellemzői és hatásai a szervezetben, tudnivalók a mesterséges vitaminokkal kapcsolatban, zsírban és vízben oldódó vitaminok teljes leírása, vitaminhiány és vitamintöbblet szervi tünetei és hatásai, természetes vitaminforrások, hazai zöldség-gyümölcsök átlagos vitamintartalma táblázatban.


Táplálkozás és az Ásványi anyagok

Ásványi anyagok szerepe a szervezetben, ásványi anyagok felhasználási módjai és lehetőségei, teljes ásványi anyag leírás, ásványi anyagszükségletek, ásványi anyaghiányok-és ásványi anyagok többleteinek kialakulása és tünetei a szervezetben, természetes ásványi anyagforrások, a Periódus rendszer.


Táplálkozás és a Nehézfémek

Nehézfémek hatásai a szervezetben, nehézfémek kimutatási lehetőségei, arzén, higany (amalgám), ólom, kadmium leírása és mérgező hatásaik, tüneteik az emberi szervezetben.

Kiemelt és ajánlott Társoldalak:

Tápanyag lap.hu, Reformkonyha lap.hu

Enzimmentes, halott ételből nincs egészség!

„Ha a test az egészséges ételek mellett rendelkezik a szükséges enzimekkel is, amikor azokra szüksége van, akár csodákra is képes.” Dr. Howard LoomEgyáltalán milyen az egészséges étkezés?

Azt senki nem vitatja hogy az étkezés és életvitel jelentősen kihat az egészségre. Abban viszont egyáltalán nincs egyetértés hogy mik is valójában az „egészséges ételek”, mi is valójában az „egészséges étkezés”. Ahány szakértő, annyi válasz. Vajon kevés zsír – kevés fehérje kell, vagy sok komplex szénhidrát, netalán a fehérje mégis jó, de a szénhidrátok a nemkívánatosak? Hol az igazság, egyáltalán mit lehet akkor enni, mit mivel lehet keverni, vagy a vértípus szerint kellene étkezni? Ahhoz hogy tiszta képet alkothassunk mindenféle profit- és érdekeltségfüggéstől meg kell szabadulni és az alapokból kell kiindulni a nulláról. Ha ezt tesszük olyan dolgokra derül fény, amit jónéhány szakértő sem ismer. Aki ezt teszi nemcsak informálttá válik, hanem egészségesebbé is. Például tudja-e már hogy a bolti szintetikus vitaminok, ásványi kiegészítők egyáltalán nem tekinthetők azonosnak az igazi étel-vitaminokkal vagy étel-ásványokkal.

Zsírok és olajok is lehetnek egészségesek vagy meglehetősen károsak. De nem feltétlenül úgy ahogy azt a gyártók megpróbálják velünk elhitetni. Bármilyen furcsa, de vannak jótékony hatású telített olajok, zsírok, ugyanúgy ahogy vannak ártalmas telítetlenek is. A legfontosabb megkülönböztetés abban van hogy melyik természetes és melyik nem. Minél durvább emberi beavatkozás eredménye, minél nagyobb hőhatásnak kitett a végtermék, általában annál mérgezőbb. A legkerülendőbbek a margarinok, szója-, gyapotmag- és repceolaj, ezzel ellentétben kis mennyiségben a hidegen préselt oliva-, vagy lenolaj, valamint a kókusztej viszont egészséges.

Az alapok: – enzimek, természetes vitaminok, aminósavak, antioxidánsok, ásványi anyagok stb.

A válasz itt rejlik. Legfontosabbak az enzimek. A legtöbb ember elfogadja az enzimekről, vitaminokról elfogadott jelenlegi tudományos magyarázatokat és fel sem merül bennük hogy megkérdőjelezzék valójában nem többről van-e szó, mint csak bizonyos kémiai komplex formulák? Az enzimeket bizonyos olyan élettelen fehérje molekuláknak tekintik, amik más anyagok kémiai reakciójainál katalizátorként módosítják a kémiai reakciók sebességét anélkül hogy ők maguk megsemmisülnének, vagy megváltoznának. Például egy bizonyos enzim csak egy bizonyos anyagra hat az emésztés során. Mint ahogy egy kulcs csak egyetlen lakatot tud kinyitni. Egy bizonyos enzim nélkül nem tud megemésztődni az a bizonyos anyag. Enzimek vagy összeraknak, vagy lebontanak, kezdeményeznek, felgyorsítanak, vagy lelassítanak minden ismert folyamatot az élő testben. Nincs definiálva miért képesek erre, vagy hogy egyáltalán hogyan lesz fehérjéből egy enzim. A test miért tud egyes enzimeket saját maga is előállítani és miért nem tud másokat, amiket ételekkel kell pótolni? Miért csakis élő organikus anyagokból keletkezik enzim? Miért nem lehet szintetikus anyagokból enzimeket létrehozni? Dr. Edward Howell, aki szinte egész életét az enzimek kutatására szentelte, azt fedezte fel hogy az enzimek maguk foszforeszkáló fénysugárzást keltenek amikor aktívan dolgoznak. Szerinte minden élőlényben jelenlevő „életerő”-t legjobban az enzimek demonstrálják. Joggal felmerülhet hogy az enzimek körül még több tudományosan egyelőre meg nem magyarázható dolog is rejlhet.

„Enzimek nélkül nincs élet.” Dr. Howell

Az enzimeket több csoportba kategorizálják. Ezek közül a táplálkozás szempontjából a legfontosabbak a hidrolitikus enzimek, azokon belül pedig az emésztő-, étel- és metabolikus enzimek, amik további alosztályokra bonthatók. Szerencsére az öszes olyan enzim, amit a test nem képes előállítani, éppen azokban a nyersen elfogyasztott ételekben is megtalálható, amiknek lebontásához szükséges.

Válasszuk ki például cellulase-t, az egyik legfontosabb enzimet, amit a szervezet nem képes előállítani. Ahhoz hogy a növényi rostok tökéletesen le tudjanak bomlani az emésztés során szükség van erre az enzimre, ami magában az elfogyasztott nyers növényben van, a rostokba ágyazva. Csak alapos rágás során szabadul fel elegendő mennyiség, vagy kicentrifugázva, kipréselve. Ennek hiányában a szervezet nem képes teljesen megemészteni a rostokat, több toxin és gáz termelődik, a tápanyagok nem szívódnak fel tökéletesen.

Enzimek hőérzékenysége

Az enzimek a legkevésbé hőellenálló tápanyagok. Minden étel amit tartósan felmelegítettek fokról fokra elveszíti enzimtartalmát, vitaminjainak, tápértékének döntő hányadát, a fehérjék eldeformálódnak, az étel élettelenné válik és a szervezet számára mérgező szervetlen savak keletkeznek. Ez a deformáció már kb 47 °C-tól kezdve jelentkezik, ami még langyos felmelegítésnek sem nevezhető. Ugyanígy enzimhiányos vagy teljesen enzimmentes minden sugárkezelt, konzervált, vagy pasztörizált, párolt, bármilyen hőhatásnak kitett, legfőképpen a mikrohullámú sütő által hőkezelt, de még a fagyasztott ételek is. Mintha az enzimek önmaguk is élő egységek lennének és megölve őket nem képesek feladatuk betöltésére, mégha látszólag ugyanolyan kémiai formulák maradtak is (pl fagyasztás, sugárkezelés, vagy füstölés után).

Az első és legfontosabb szempont az egészséges étkezés meghatározásához, hogy az illető egyén a saját maga számára fontos és nélkülözhetetlen enzimeket megkapja a megfelelő mennyiségben, amikor azokra szüksége van. Az enzimkutatók szinte kivétel nélkül arra a megállapításra jutottak, hogy az ételek legalább 75 %-a nyers, hőkezelésmentes étel kell hogy legyen, amit szükség esetén további enzimkivonatokkal is ki lehet/kell egészíteni. Ennek hiányában a szervezet, ha egyáltalán képes rá, kénytelen máshonnan elvonni enzimeket. Például a test saját funkciójaitól és helyeiről von el metabolikus enzimeket az emésztésbe. Ezáltal gyengül az immunrendszer, az öregedés folyamata látszólag felgyorsul, betegségeknek teszi ki a legyengült testet. A túl sok és többnyire ugyanolyan főtt/sült étel évtizedek során teljesen kimeríti a testet. A krónikus degeneratív betegségek valójában súlyos enzimhiány miatt tudtak megjelenni a legyengült szervezetben. A négy legfontosabb enzimhiány kategória:

-fehérjék, -zsírok, -szénhidrátok, -növényi rostok lebontásához szükséges enzimek hiánya személyenként eltérő módon. Ez tovább fokozódik vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek hiányával. Mindezeket valahogyan pótolni kell, különben nincs teljes gyógyulás. Nincs két azonos egyén, aki egyformán reagálna az elfogyasztott ételekre. Ami egyeseknek alig megemészthető, ugyanaz másoknak semmi különösebb problémát nem okoz mindaddig míg van elegendő enzimtartalékuk.

Enzimterápia

Nemcsak arról van szó hogy a bizonyos enzimkivonatokat fogyasszunk, hanem arról is hogy lényeges táplálkozási változást vezessünk be. Minden egyén különbözik abban, hogy milyen és mennyi szükséges fehérje-, zsír-, szénhidrátlebontó enzimeket tud előállítani. Dr. Loomis kidolgozott egy 24 órás vizeletanalízist annak eldöntésére, hogy milyen étkezési stressz-faktoraink vannak. Ez alapján tudnak ajánlatot tenni az étrendmódosításra, hogy milyen kiegészítő enzimkivonatokat tanácsos szedni. Ez a terápia csökkenteni hivatott az étkezési stresszt, feljavítja az emésztést, ezáltal tökéletesebben lebontott tápanyagokkal lát el, segíti a bélműködést, kevesebb toxin termelődik, javítja az immunrendszert, csökkenti a gyulladást, segíti a vitaminok, ásványi elemek felszívódását. Minél idősebb valaki, annál fontosabb az enzimterápia szerepe.

Ahogy dr. Howell vallotta, a mellékhatások nélküli növényi enzimkivonatok nemcsak az egészség és hosszú élet számára fontosak, hanem ez egy életbiztosítás is a betegségek ellen.

Lúgosító éetelek