STRESSZ

STRESSZ – SZORONGÁS FOLYAMATA, STRESSZ – SZORONGÁS BIOENERGETIKAI FELOLDÁSA
Stressz – Szorongás / Általános stressz tényezők a XXI. században, Stressz – Szorongás bioenergetikai szemléletmódja

Stressz – Szorongás a XXI. század mondhatni általános életérzete, és ezen túlmenően korunk valódi betegség „indikátora” is lett a stressz (Általános Adaptációs Szindróma GAS). De vajon a stressz – szorongás jelenség önmagában betegség-e, vagy mi „kreálunk” betegséget belőle, vagy nagyon hasznos energetikai jelző és válaszfunkció-e a stressz, amit egyszerűen csak meg kellene tanulnunk megfelelően értelmezni és kezelni? Vizsgáljuk meg a stressz – szorongás folyamatát metafizikai és bioenergetikai szempontok, és megoldási lehetőségek alapján, illetve fizikális tudományos (orvostudományi, szociológiai) alapokon nyugvó megközelítések és szempontok szerint!

Napjainkban valóban sok olyan, az emberiség számára új külső- és belső indíttatású stressz – szorongás ponttal, ún. „stresszorral” találkozunk, mely megterheli nemcsak szervezetünket, de szellemi és lelki tűrőképességünket is, kiváltva a stressz – szorongás állapotát. Szervezetünknek rövid idő alatt kellett találkoznia és azonosítania, kiválasztania sok új méreganyagot, mesterséges származékot (> szabad gyökök és az antioxidánsok, nehézfémek, mérgező elemek), nem csak az ételeinkből, hanem pl. a létfenntartásunkhoz szükséges levegőből is (stressz – faktorok, stresszorok). A betegségekkel szembeni ellenálló képesség csökkenése, az új támadáspontú betegségek, ágensek megjelenése, és magának a betegségnek, stressz – szorongás állapotának társadalmi megítélése (pl. TB –és munkahelyfüggőség) is nagy megterhelést, stressz – szorongás indikációt jelentenek a modern, újkor embere számára.

A társadalmi struktúrák hirtelen rendeződtek át, és egészen új elvárásokat, szokásrendszereket, igényeket támasztottak és támasztanak az emberrel szemben (és magával az idegrendszerrel, ezáltal az egész szervezet (szervek) működési-alkalmazkodási rendszerével szemben). A pénz mint motivációs (és fő stressz tényező) eszköz, és mint természetes hajtóerő (energia) és csereeszköz, társadalmi és egyéni szinten egy olyan stressz – szorongás zónát ért el, mely megkérdőjelezi azok számára is az önbecsülés fogalmát, akikben eddig fel sem merült az önmagában és a másokban való hit. Ahogy felgyorsult a tudományos és technikai fejlődés és produktum, úgy felgyorsult az az igény is az emberrel szemben, hogy hirtelen emelje szellemi alkalmazkodási képességének küszöbértékét. Sok olyan dolgot kellett megértési – stressz tolerancia zónájába beilleszteni, ami nem minden esetben állt, áll összhangba befogadó és elfogadó szintjével.

A legnagyobb stressz kihívás (stresszor tényező) az ember számára az önbecsülés és a szeretet megvonása, vagy annak hiánya (lásd.még:kiegyensúlyozott önbecsülés megteremtése)! Az általános bizalmi szféra lassan védekező és gyanakvó tendenciává lényegül át, tovább rombolva ezzel az érzelmi bizonytalanságot, a stressz – szorongás küszöb -toleranciát. A többség önmaga és családja létfenntartása érdekében kénytelen meg- ill. elvonni a kellő figyelmet, toleranciát és szeretet megnyilvánulásokat, még közvetlen szerettei körétől is, csakúgy, mint önmagától, vagyis önmagával szemben. Ez a tény már önmagában kiváltja a szorongás – stressz érzetét.

Ettől a ponttól kezdve, vizsgáljuk az egész stressz – szorongás folyamatot bioenergetikai szempontból! Tudniillik, valóban több, nem kívánt negatív energetikai, stressz – szorongás tényezőnek vagyunk kitéve, de közben egyre több energetikai tudásra, tanításra és stressz -megoldási útmutatókra is szert teszünk, tehetünk, ha akarunk! Mindezeket a stressz – szorongás feloldó energetikai megoldásokat csak figyelembe kell vennünk, alkalmaznunk és használnunk kell a stressz – szorongás helyzetek során, a legegyszerűbb stessz – szorongás feloldási megoldásokra való törekevéssel!

„A különbség a között, amit megteszünk és amire képesek lennénk, megváltoztathatná a világot.”

(Mahatma Gandhi)

Szervezetünk egyfolytában biztosítja számunkra az alarmfunkciót (pozitív stressz reakciót) és jelzi az energetikai eltolódást, nem kér mást, csak egy kis harmonizációs lehetőséget és energetikai feltöltődést. Amikor már nem bírja kiszolgálni energia igényünket, illetve nem tudja kompenzálni a folyamatosan újra –és újra beindított stressz – szorongás reakciókat, egyszerűen kimerül. A stressz – szorongás folyamatos érzetétől beteggé válunk, keringési, emésztési problémáink adódnak, halmozódik allergiakészségünk, asztma és idegrendszeri, sőt daganatos elváltozásokkal lehet számolnunk.

Egyéni különbségek vannak abban, hogy valaki a különböző érzelmi – stressz és szorongás hatások alatt milyen vegetatív idegrendszeri változásokkal reagál (pl. stressz – szorongás hatására van aki elpirul, vagy inkább izzad a tenyere, másnak erőteljesebb a szívműködés fokozódásával adott válaszreakció). Ha az érzelmi stressz -reakció túlzott mértékben csak egy adott szervre koncentrálódik fizikailag, idővel az állandóan érintett és igénybevett szerv működési és organikus elváltozásokkal reagál (pl. gyomor-nyombélfekély, vastagbélgyulladás, stb.). Így alakulnak ki a pszichoszomatikus betegségek. Igen sok tudati energiánkba került ezt a stressz – szorongás helyzetet előállítani önmagunkban, most tegyük meg magunkért, hogy ugyanennyi tudatos összetett energia befektetéssel segítjük szervezetünket és magunkat a regenerálódáshoz!

Stressz – Szorongás / Stressz és a belső Szorongás leírása


Stressz helyzet értelmi megközelítése, a belső szorongás:

Célszerűnek tartom, hogy mindjárt az elején tisztázzuk a stressz – szorongás, mint állapothoz való megítéléséhez való viszonyunkat! A stressz tudományos „felismerése és meghatározása” (Selye János) óta, minden olyan viszonyulásunkat és reagálásunkat a környezetünk és magunk felé, amely megterhelő vagy nem kielégítő ránk nézve, azonnal a stressz – szorongás „kategóriába” soroljuk.

Ezzel sokszor, mintegy utat engedünk annak a gondolatsorozatnak a megnyitása és táplálása felé, hogy alkalmatlanok vagyunk a feladat megoldására, hiszen stressz – szorongás folyamatot váltott ki belőlünk az egész folyamat, amivel szembe kell néznünk.


Stressz, a szorongás folyamatának és kialakulásának a lényege a magunk iránti elégedetlenség és félelem attól, hogy minden aktív részvételünk ellenére sem tudjuk megoldani az adódott konfliktust- stressz – szorongás szituációt, kontrollálhatatlanná válik számunkra még igyekezetünk ellenére is a helyzet, vagy hogy nem vagyunk még mindig „elégségesek” a környezet számára. Valójában ezek azok a stressz -pont tényezők, melyek állandósult belső szorongás érzetet válthatnak ki bennünk. A belső szorongás, stressz, a megfelelési kényszer olyan szintű ellenállást is létrehozhat bennünk, amely az ún. kiégéshez (burn out) is elvezethet. Stressz – szorongás egyik vezető szindrómája, mikor túlteng bennünk a teljesítményigény, vagy a maximalizmus biztosítja számunkra az egyetlen pozitív visszacsatolást, illetve ha „mártír” effektusunk van. Stressz és szorongás „pont”, mikor lelkileg leginkább úgy érzi magát az ember, hogy semmilyen hatással nincs az életére és környezetére, mindennek és mindenkinek kiszolgáltatott. A szorongás, szorongásos stressz egyik speciális formája pl. az ún. „vasárnapi neurosis”, mikor az egyén a heti munkanapok folyamán szervezettségben, egyfajta struktúrált, kiszámítható eseménysorozat közben érzi magát, ám amikor eljön a hétvége – a „vasárnap”, megszakad a tervezettségi-folyamat, és ez kiváltja a stressz – szorongás érzetét. Ez a szorongás, stressz -szituáció különösen jellemző lehet nyugdíjaztatás során (vagy azt megelőzően), amikor úgy érzi az egyén, hogy nem tudja mit is kezdjen a felszabadult idejével, hogyan is szervezze át életmenetét, szokás -és viselkedési rendszerét. Általában súlyosbítja ezt a szorongás -és stressz érzetet a „fölöslegesség” érzete is.

A szorongás lehet „szabadon lebegő”, ekkor spontán módon alakul ki a szorongás – stressz érzet és a szorongásos válaszreakció, illetve a szorongás, mint szorongásos – stressz állapot krónikussá is válhat. A krónikus szorongás – állapotok legjellemzőbb klinikai formái:

-Generalizált szorongásos szindróma: leggyakrabban fiatal felnőtteknél (20-35 év) alakul ki ez a szorongás tünet együttes, melyet a mindennapi élethelyzetek és kezelésük válthat ki. Ha legalább 1 hónapon keresztül fennállnak az ezt a szorongás – állapotot jelző testi tünetek, akkor beszélünk generalizált szorongásos szindrómáról. G. szorongás fizikai tünetei a szapora szívverés, vérnyomás emelkedése, fenyegetettség érzete (túlzott éberség), túlzott aggodalom érzet, gyomorsav túltengés, gyakori fejfájás, egész testre kiterjedő gyengeségérzet (szinte ájulás).

-Pánik szorongás szindróma: Gyorsan fellépő és rövid ideig tartó fizikai tünetek kisérik az intenzív szorongás -érzetet. Fokozott alarm-reakciók (fenyegetettség, aggodalom, félelem), szapora szívverés, néhézlégzés és nyomásérzés, fejfájás, szédülés, hányinger, puffadás, alvási nehézség, súlyos esetben görcs-görcsös állapot jellemzi a tüneteket. A betegben kialakul hamar magától a szorongás – tünetektől való félelem, ami önmagában is fenntartja már magát az öngerjesztő szorongás – stressz szituációt. Fokozhatja a szorongás -pánik tüneteket (illetve kiválthatja) a menstruációt megelőző időszak (premenstruális), stimulánsok mint az alkohol, és pl. a túlzott kávé fogyasztás. Az ismétlődő szorongás – pánik rohamok letörtséget, hypochondriát (betegségtől való félelem, mely társul a beteg saját testétől való félelemmel is), depressziót és agoraphobiát (félelem, bizonytalanság a nyilvános vagy nyílt helyektől, helyeken) válthat ki a betegből.

-Kényszerbetegség: állandóan visszatérő és leküzdhetetlen érzett irracionális gondolkodásmód (gondolat) és irracionális kényszerű cselekvés jellemzi az illetőt. A szorongás – stressz állapot sorám gyakori a kórokozóktól való túlzott félelem, az állandó kézmosási inger, a szóismétlések, vagy a járás során fellépő szokatlan lépés-követések, de a körömrágás is szorongás -tünet lehet. Extrém fokú stressz helyzetek, stressz szituációk fokozhatják a tüneteket, depressziót, és egyéb paranoid viselkedést , téveszméket válthatnak ki.

-Fóbiás szorongásos állapotok: ebben a szorongás – stressz állapotban az egyén elhárító, „eltoló” reakciót épít ki magában, amellyel el tudja kerülni azt a helyzetet vagy tárgyat, mely szorongás érzetet vált ki belőle. Ezek az elhárító stressz reakciók azonban általában nem elégségesek és eredményesek a szorongás megszüntetésére, ami tovább fokozza a szorongás folyamatát. Leggyakrabban szociális fóbiákról beszélhetünk, mint pl. a szerepléstől, beszédtől való félelem, vagy pl. társasági-társas helyzettől, elvárásoktól való félelem. A szorongás ezen formájában gyakori a társuló agoraphóbia, a mindennapi életet, alkalmazkodást és megfelelést (sikerélményt) igen csak megnehezítő szorongási forma.


Nyilvánvaló, hogy egy vizsgadrukk, vagy egy új helyzet, amely alatt úgy érezzük, hogy megmérettetés és bírálhatóság alá kerültünk, vagy kerülhetünk, feszültséget és bizonytalanság- némi szorongás – stressz érzetet válthat ki belőlünk. Érezzük hogy „szorongatott” helyzetbe kerültünk, de ettől még nem stressz állapotunk és stressz -betegségünk van, hanem egyszerűen idegesek, feszültebbek vagyunk, értelmezzük azt a tényt, hogy feladatmegoldás vagy valamilyen akadályoztatás előtt állunk. Szervezetünkben valóban elindul egy készenléti, védekezési, startra kész energetikai és fizikális állapot (stressz alarm-reakció), amely segít energetikai többletet biztosítani számunkra (lásd.még:stressz egészségügyi hatásai, vonzatai)! Tehát maga a stressz, mint védelmi és készenléti funkció, nagyon is pozitív (eustressz) segítség lehet számunkra, és ennek tudatosítása önmagunkban igen fontos. Csak a tudatunk, hozzáállásunk tudja megkülönböztetni, hogy ez valóban reális stressz – stresszogén vészhelyzet-e (stressz -szituáció), vagy ez, „csak” egy többletenergiát kívánó feladatmegoldásnak a helyzete! Stressz tényező mértékétől függetlenül szervezetünk arra a parancsra reagál, hogy „lépni” kell! De ha meg akarjuk tanulni kezelni és helyesen felhasználni ezt a plusz stressz energiát, értelmeznünk kell, hogy mekkora lépésre is van szükségünk, és ehhez mennyi (eu- stressz) energia többletet produkálunk ki szervezetünkből! Muszáj, hogy amennyi stressz – szorongás helyzetben csak tudunk mérlegeljünk, és tudatos DÖNTÉS, választás szintjén hozzuk meg reakció /válasz/ mintánkat! Ezzel a hozzáállással nyugtázzuk tudatunk és sejtjeink felé azt a tényt, hogy a ” stressz – szorongás” helyzet megoldási kulcsa is meg van, azaz adott az oldási lehetőség is.

Stressz – Szorongás / Stressz megnyilvánulási formái, „KIT”


Valódi stressz állapotnak két megnyilvánulási formája lehetséges. Adott egy hirtelen kialakuló stressz – vészhelyzet, amikor az életünk vagy más életének a megmentése a cél, illetve amikor fizikai bántalomnak vagyunk kitéve. Ekkor a szervezetünk egész energetikai és információs rendszere erre a jelen feladat megoldására fókuszál, azonnal minden adott lehetőségét kihasználva és felkínálva. Ez a halmozott stressz – tényezők hatására kiváltott vészreakció (stressz -alarm) olyan mértékű is lehet, hogy szellemi és testi értelemben is okozhat sokkos állapotot, mint ahogyan életet is menthet.

Stressz másik formája lehet generalizált, elhúzódó, mikor folyamatos stressz -energetikai készenléti állapotban tartjuk szervezetünket tudatunkkal, korlátozó emberi gondolatmintáinkkal (negatívizmus, félelem, aggódás dualizmus) melynek során kialakulnak a valódi stressz lenyomatok (ezek már sejt szinten-DNS szinten→DNS bioenergetika), amelyek szervezetünkben tartós energetikai blokkokat, végül kimerülést (betegségproduktumot) hoznak létre. Ekkor már ún. di- stressz folyamatról beszélünk, azaz a stressz negatív funkciójáról.

Abban az esetben, amikor valódi stressz, életmentő vészhelyzet tárul elénk, tudatunk semmilyen formában nem befolyásolja szervezetünk energetikai válaszreakcióját, mert pontosan tudjuk, hogy a megoldáshoz erre van szükségünk. Az, hogy milyen formában használjuk fel ezt a plusz eu- stressz energiát (pozitív stressz reakció), az adott helyzet és alkalmasságunk határozza meg. Erre a stressz -helyzetmegoldásra szokták azt mondani, hogy például szégyen a futás, de hasznos, vagy nem tudom, hogy volt hozzá merszem, nem is gondolkodtam, de pl. beugrottam a másik után a vízbe, mikor fuldoklott. Ez olyan ösztönös védelmi stressz helyzet és stressz -reakció is lehet, hogy akkor is a fuldokló után vetheti magát az ember, ha nem is tud úszni!

Ezt az életmentésre vonatkozó tudatos gondolkodási képtelenséget az agyunkban lévő, ún. Stressz Központunk biztosítja (KIT- Közös Integratív Terület). A stresszor (azaz, a stressz aktivációt kiváltó tényező) megjelenésekor azonnal olyan emlékek után kutat az agy, amellyel az adott stressz helyzet leginkább megoldható. Ekkor az agy egyéb területeinek akár a 75%-át is blokkolhatja, hogy előtérbe helyezze a túlélést. Tehát ilyen mérvű stressz -blokkolódás esetén nem tudunk gondolkodni, ezáltal a választási lehetőségeinknek mérlegelése, illetve kihasználási lehetősége is csökken (lásd. még: limbikusrendszer).


Stressz – Szorongás / Stressz helyzet bioenergetikai felhasználása és hasznosítása


A valódi vészhelyzet olyan „valódi” stressz -helyzetet produkál, melynek során általában azonnal felhasználjuk azt a plusz energiát, melyet kitermelt szervezetünk számunkra. Futunk, kiabálunk, fizikai és szellemi erőnket fel és kihasználjuk. (Őseink ezt a plusz stressz energiát bőven felhasználták és leadták magukból szellemileg és testileg is, elég csak arra gondolni, hogy nem volt mindig ilyen egyszerű, pl. a napi élelmet előteremteni és előállítani). Így a stressz -helyzet lezajlása után (és annak energetikai felhasználása során), vissza tud állni szervezetünk az eredeti energetikai egyensúlyához és kész az újabb energetikai „bedobásokra”, azaz nem maradnak felhasználatlan energetikai blokkok (stressz – szorongás blokkok) rendszerünkben ( lásd.még:fogyókúra-mozgás, és a bioenergetikai mozgásgyakorlatok)!
Abban az esetben viszont, amikor állandó készenléti- stressz helyzetben tartjuk szervezetünket /folyamatos negatív gondolataink és ehhez fűződő érzelmi társításokkal/, idővel ezen az energia állapoton (vibráción, frekvencián) állandósulhat minden felvevő és leadó reakciómintánk. Gondoljunk csak bele, folyamatos elnyomó stressz -gondolatainkkal és stressz szorongás érzelmeinkkel azt üzenjük a szervezetünknek, hogy mindjárt futunk, csak éppen a „futás” marad el! A legnagyobb stressz, szorongás problémát általában az okozza, hogy nem hagyunk kifutási, illetve levezetési helyet, harmonizációs – kiegyensúlyozó lehetőséget szervezetünk energetikai rendszerének!

.
Stressz – Szorongás / Stressz – Szorongás bioenergetikai blokkok oldási lehetőségei:

Nem véletlen, hogy mindenhonnan azt halljuk, szánjunk időt a sétálásra, a sportra, a szeretteinkre, házi állatainkra, és a szellemi-lelki kikapcsolódásra, feltöltődésre, de leginkább Önmagunkra való belső odafigyelésre! Ha végképp egyik lehetőség (szélsőséges esetben) kiaknázása sem adódik meg számunkra, akkor még mindig ott van stressz – szorongás mentesítő mentsvárként, a relaxáció (alvás→ alvászavarok, a jó alvás tényezői) és a képzelet, a humor, az intelligens önirónia felszabadító világa. Tudatosan kell keresni a stressz – mentesítő belső megnyugvást, az erre való SZÁNDÉK a legfontosabb! Valódi stressz – szorongás mentesítő terápia a képzelet használata, mely egyszerűen kiléptet az adott stressz – szorongás energia szintjébő, helyzetéből, semlegesítve annak stressz -energetikai lenyomatát! Célszerű, valami egészen humoros, akár képtelenségnek tűnő helyzetet elképzelni (pl. focizni a felhők között:-).

TÜRELEMMEL, szellemi képzelőerőnkkel, pozitív gondolatainkkal (arra gondolok többet, amit valójában akarok, és nem arra, amit nem, de leginkább, hogy arra gondolok többet ami valódi jó érzéssel tölt el -ez nem feltétlenül a kitűzött cél ill. a végcél- és nem arra ami nem) és ehhez társuló érzelmeinkkel, képesek vagyunk szervezetünk energetikai rendszerét spontán módon harmonizációra inspirálni, illetve megadni számára a harmonizáció lehetőségét (lásd. még: bioenergetikai források).

„Ha dühös vagy, számolj négyig, ha nagyon dühös vagy, káromkodj”!

(Mark Twain)

Stressz – Szorongás / Gyermekek „Stressz – Szorongás mentesítő” energetikai felhasználásának módszerei:

A gyermekek tudatában vannak a bioenergetikai harmonizációs folyamat szükségszerűségének, az energia felhasználásnak, és pontosan tudják, hogyan oldják fel magukban megmaradt energetikai stressz – szorongás blokkjaikat. Abban az esetben, ha biztosított számukra a biztonságot és szeretetet nyújtó háttér, illetve ha nincsenek kitéve halmozott stressz hatásoknak (félelem, agresszió, erőszak), nap mint nap sikeresen alkalmazzák saját maguk stressz – szorongás feloldó technikájukat. A testmozgásra való hajlandóság (figyeljük meg, a gyerekek szívesen pörögnek, forognak, ez egyértelműen az energetikai harmonizációra való törekvés mutatója→bioenergetikai mozgásgyakorlatok- az „Öt tibeti”), a szellemi és fizikai játék, vagy a remekül tudnak „indián üvölteni”, még az egymás közti veszekedés, „ne adj Isten” verekedés is mind, a bioenergetikai egyensúly visszaállítására, illetve az energia fel-és kihasználására irányulnak, oldva így a stressz – szorngás lenyomatot.

Ezért van az, hogy például a testvérek vagy barátok közti veszekedések során, ők bizony remekül érzik magukat, és normális esetben pontosan tudják egymásról, hogy nem komoly és nem vészes ez a „stressz – szorongás” helyzet. Kiadják, levezetik valóban a fölös energiájukat –azaz a saját kis „ stressz – szorongás tényezőiket” (így, hogy ha rájuk szóltunk, és azt hiszik, nem látjuk, még oda-oda bökdösnek egymásnak :-)), tehát ez nem feltétlenül hatalmi harc a részükről, csak az energiának – energia átalakításnak egy fajta megnyilvánulási formája). Ez a stressz – szorongás mentesítő folyamat addig tart, amíg el nem jutnak odáig, hogy képesek akadálytalanul újabb „energia” kihívásoknak megfelelni.

Stressz -tűrőképesség emelése a gyermekek esetében:

Hagyni kell a gyermekeket, hogy az Ő szintjüknek megfelelő stressz -kihívásokban, konfliktushelyzetekben találják magukat! Ezek során tanulják meg használni és helyesen értelmezni a rendelkezésükre álló pozitív stressz – szorongás -energiát, konfliktushelyzetet, és levezetni illetve visszavezetni azt az egyensúlyi állapotig. Felnőtt korukban sokkal kevesebb helyzetet fognak stressz – szorongás helyzetnek titulálni a ”csak” kihívás rovására, illetve hozzáállásukkal a megoldás felé fognak fókuszálni, orientálódni!

Már gyermekkorban megfigyelhető a viselkedési rangsor kialakítása önmaguk, azaz a gyermekek között. Már a 3-4 éves gyermekek viselkedési mintái alapján bizonyos (általános) viselkedési típusok figyelhetőek meg: menedzser típus, törtető (agresszív) típus leginkább a fiúk esetében, szemlélődő típus (a többség), és a félrehúzódó (kivülálló) típus. A viselkedési „rangsor” az új csoportok (óvoda, iskola, stb.) kialakulásával, az évek előrehaladásával (és a megszerzett tapasztalatokkal-visszajelzésekkel) dinamikusan változik.

Képen: Nickmann István computergrafikája (www.netstudio.hu/arthur/galeria)

A felnőttnek célszerű megfigyelni a gyermek viselkedési attitűdjeiben, stressz – reakcióiban, hogy melyik jellemző a domináns, mert ennek alapján könnyebb a gyermek számára kiválasztania a neki való feladatokat, és azt, hogy melyik területen kell a gyermek identitását erősíteni, kiemelni vagy éppen kicsit enyhíteni. Ezzel nagymértékben csökkenthetjük a stressz – szorongás érzet kialakulását a gyermekben. A szemlélődő és a visszahúzódó típus esetében még több figyelemre van szükség, mert itt elő kell hívni azokat a „rejtett” képességeket és tehetségeket, melyek a viselkedés, a magatartás folyamán nem annyira nyilvánvalóak (pl. egy visszahúzódó gyermek a születésnapi zsúron megcsillogtathatja szervezőkészségét, vagy éppen agresszivitását).

Az a gyermek, aki neki való feladatokkal és „stressz” helyzetekkel van „ellátva”, megfelelő idő és tér van adva számára a játékhoz, megfelelő kommunikációban részesül, nem fog félelmet érezni felnőttkorában sem az emberekkel szemben, sem a helyzeti stressz – szorongás kihívásokkal szemben. Sőt, igényelni fogja azokat, mert meg akarja oldani őket!

A felnőtt ember legnagyobb felelőssége abban rejlik, hogy megfigyelje, és helyesen értelmezze a gyermek reakciómintáit, stressz reakcióit, támogassa dicsérettel és nyílt, értelmes kommunikációval, eszmecserével a helyzetmegítéléseket és megoldásokat, illetve azok sokszínűségeit (pozitív visszajelzések, megerősítések az idegrendszer, a limbikusrendszer felé -jutalmazás érzete!). Pozitív stressz -reakciómintákat, önbizalmat fog magával vinni felnőttkorába, ismerni fogja jelen határait, saját döntése által fogja feszegetni vagy emelni saját stressz -tűréshatárát.

„Két dolgot adjon az ember gyerekeinek útravalóul: gyökereket és szárnyakat.”

(Közmondás)

Stressz – Szorongás / Stressz – Szorongás oldó bioenergetikai források és a limbikusrendszer, a Vonzás Törvény


A gondolat és az érzelem, a kimondott szó ENERGIA, REZGÉS, valóságteremtő hatalom (→bioenergetika), tartalmuktól függően frekvencia tartományuk, vibrációs szintjük van. Elektromágneses kisugárzásukat, azaz vonzásukat úgy a sejtjeink (DNS-bioenergetika), auránk, mint a Föld és Éter felé, a frekvencia jellegének és szintjének megfelelő jelentéstartalom határozza meg.

A megoldásra fókuszáló és pozitív gondolatoknak, érzelmeknek, kimondott szavaknak messzemenően magasabb frekvenciaszintjük van, mint az elnyomó, passzív vagy negatív stressz – szorongás kiváltó gondolatoknak, illetve szavaknak. A negatívnak ítélt energia szinteknek azonban meg van az a sajátossága (és célja), hogy megnyitja az utat energetikailag is a magasabb frekvencia tartalmú energia felé. Ha ebből a szemszögből vizsgáljuk az adott ” stressz – szorongás ” helyzetet, akkor tudhatjuk és jóérzéssel nyugtázhatjuk azt a tényt is, hogy ez egy energia löket számunkra, amit igen jó végeredménnyel ki is használhatunk önmagunk számára :-)! A pozitív gondolkodásmód nem más, mint hogy arra gondolunk (és arról beszélünk) többet, mint amit valójában szeretnénk és „helyesnek” vélünk, és nem arra, amit nem. Azonban a pozitív gondolkodás lényege nem abban rejlik, hogy „erővel” fókuszáljuk gondolatsorainkat és beszédünket a cél felé (ez stressz – szorongás motiváció is lehet!), hanem elsősorban az, hogy érzelmileg emeljük vibrációs szintünket, azaz egy virág látványa (vagy felidézése) hasznosabb lehet adott pillanatban, mint az elmével való küszködés a pozitívabb megvilágítás érdekében /ez még „meditáció” esetében is igaz lehet/! Ha keményen arra fókuszálunk, hogy mit hogyan mondunk ki, vagy kényszerűen alakítjuk és használjuk képzelőerőnket, akkor ezzel az ellenkező tartalmú energia frekvenciát erősítjük! Az ember energetikai ereje, azaz maga az ERŐ ebben a bioenergetikai tudatosságban, megértésben és fegyelmezettségben rejlik. Tudatos energetikai stressz – szorongás mentesítő tevékenységről van tehát szó, mellyel szándékosan és döntés által emeljük szervezetünk rezgésszintjét (és az idegrendszer alkalmazkodási, alkalmazási minőségét).

„Azon, hogy a madarak a fejed fölött repkedjenek, nem tudsz változtatni, de azt megakadályozhatod, hogy fészket rakjanak a hajadban”!

(Közmondás)

Annak, hogy minél több dolgot tudatos szándékkal pozitívabb megvilágításba helyezünk, az idegrendszer funkciójára, illetve alkalmazkodására is nagy kihatással van. Az ingerek minősítését és kiválogatását az idegrendszer limbikus szabályozó rendszere végzi el. Intenzív, a szervezet létét is veszélyeztető (pl. fájdalom) stressz – környezeti behatásokra a központi aktiváció nagymértékben növekszik, s az idegrendszerben olyan stressz – szorongás viselkedési mechanizmusok indulnak be, amelyek az ártalmas inger elkerülését eredményezik, vagy támadásreakciót (stressz -agressziót) váltanak ki (lásd. még: KIT, vegetatív idegrendszer→szimpatikus és paraszimpatikus hatások). Ugyanakkor a kellemes, a létfenntartás szempontjából pozitív ingerek közelítő válaszokat váltanak ki.

A limbikus rendszer egyik fő feladata (a vegetatív működések szabályozásán túl), hogy az ingereket az egyén szempontjából pozitív vagy negatív (stressz – szorongás érzetet kiváltó) minősítő jeggyel látja el. Ez a minősítés nem csupán a külső ingerekre vonatkozik, hanem az egyén saját viselkedésére is. Ha a viselkedés (az adott inger-
stressz) az egyén szempontjából sikeres, kedvező, akkor a limbikus rendszertől mintegy pozitív értékelést kap, s ez azzal jár, hogy az adott viselkedés (pozitív stressz -reakció) jövőbeni történésének valószínűsége megnő. Érdemes tehát a dicséreteket, a jó érzéseket, a jó megoldásokat „felhalmozni” magunkban, mert az idegrendszerünk egy idő után ezt a kellemes érzetet, pozitív streessz visszacsatolást igyekszik fenntartani számunkra, ill. keresni és megadni hozzá minél több lehetőséget (pozitív stressz -mintákat és pozitív stressz -helyzeteket)! Negatív esetben (negatív stressz -helyzet) fordított helyzettel, hatásokkal kell számolnunk. Ezt a funkciószervező rendszert „jutalmazó” illetve „büntető” rendszernek is nevezhetjük.

Ha a ténylegesen elért jutalom kisebb, mint a várt eredmény, akkor is felléphet a büntetés stressz – szorongás érzése, és ezt akár frusztrációként (kijátszás, félrevezetés, kudarc) is megélheti az egyén. Ha viszont a kapott büntetés a „várt” büntetésnél – stressz helyzetnél kisebb, akkor ezt pozitív- stressz – szorogás oldó tényezőként-visszajelzésként értelmezhetjük (megkönnyebbülés), illetve érzékeli az idegrendszerünk. A korábbi jutalomérték és az aktuális jutalomérték összehasonlítását a limbikusrendszerben lévő ún. amygdala magja biztosítja az összehasonlító mechanizmusa révén.

A jutalom és a büntetés természetesen nem valami abszolút érték, hanem az aktuális stressz – szorongás ingerhelyzet, és az egyén korábbi tapasztalatainak függvényében alakul. A tudatos pozitív megerősítésekkel, érzettel azonban beállíthatjuk viselkedés és gondolkodási mintánkat úgy, hogy az, az idegrendszerünk számára is természetes reakció- és pozitív megerősítő minta legyen (pozitív – stressz minta). Azaz, idővel egyre könnyebb lesz örömtelibben, pozitívabban állni a dolgokhoz, és ezáltal a figyelem is hamarabb a megoldások felé kezd el orientálni (tudatos energetikai stressz – szorongás mentestő gondolkodásmód)!

A negatív gondolkodástudat (dipólusos gondolkodásmód útján kialakult negatív stressz -lenyomat) tulajdonképpen a gondolkodásmódunk menetében zajló „tévedés áldozata” is lehet, hiszen például, mikor egy minket bántó vagy nyomasztó helyzetre, történésre gondolunk, általában tisztán érezzük és tudjuk, hogy mit is szeretnénk helyette, de ezt az oldódási gondolatsort nem mindig engedjük meg magunknak. Sőt ezt gondolatban meg is fogalmazzuk (ezt minél gyakrabban ki is kellene mondanunk, akár csak magunknak is). A tévedés ott történik, hogy a továbbiakban is feszegetjük és „emlegetjük” a negatív stressz kiindulási pontot (az adott stressz – szorongás helyzetet), és ahhoz rögzítjük aztán a pozitívumot.

Így az eltérő információk energetikai és információs szempontból kioltják egymást, illetve, ha még mindig több a negatív tartalom, akkor mínuszba kerül a pozitív energiatartomány (büntetés értékrend). Dönteni kell, hogy milyen irányba terelem figyelmem, fókuszálom energiaállományom jelentéstartalmát és irányát! Itt nincs mese, időnként valóban el kell határoznunk magunkban, hogy fegyelmezve és fókuszálva gondolatmenetünket (és beszédünket) előre tekintünk, és az általunk meghatározott cél felé tartunk: valódi szándékomnak megfelelően választottam, döntöttem, innentől kezdve, minden történést és vonzatot ebből a nézetből és szemléletből vizsgálok! Akarjunk megbirkózni a helyzettel!

„Bármire képes vagy. Ezt ne felejtsd el. Mindenki tud valamit, amit ő tud a világon a legjobban. Azért született meg.”

(Kornis Mihály)

Az idegrendszer valóban keresi és segíti a legoptimálisabb, legkielégítőbb megoldásokat és reakciómintákat, erről az optimumtövény is „gondoskodik”. Az idegrendszeri működések (pl. tanulás, figyelem) folyamatának van egy ún. optimális szintje, amelyen a legmagasabb idegi működések a leghatékonyabban tudnak működni. Minél nagyobb az optimumtól való eltérés (stressz – szorongás tényező), annál nagyobb erők keletkeznek az organizmusban (idegrendszerben) amelyek az optimális szintet igyekeznek helyreállítani. Ez a szint függvénye a külső és belső ingerek erősségének. Egy-egy ismeretlen stressz – szorongás helyzet pl. megemeli az idegrendszer aktivációs szintjét, hogy a legoptimálisabban tudjon alkalmazkodni, illetve helyzetet megoldani. Az egész szervezetben, még nyugalmi helyzetben is a központi idegrendszer veszi fel és használja fel a legtöbb energiát ( lásd. még:táplálkozás bioenergetika, anyagcsere-energia felhasználás).
Stressz – Szorongás / A szándék, a döntés és az energetikai Vonzás Törvény összefüggései

A valódi szándék és döntéshozatal olyan érzelmi és energiatöbblettel lát el minket (és idegrenszerünket), melyet az Univerzum is boldogan támogat. Ne felejtsük el soha az Univerzum energetikai Vonzás Törvényét: „azt kapod, amit azzal kapcsolatban érzel, amire gondolsz, illetve a hasonló a hasonlót vonzza”! Olyan szintű és tartalmú energia áramlatot kapunk vissza, amilyet kibocsátunk magunkból. Az Univerzális energia- és információs rendszer nem vizsgálja, hogy milyen céllal és miért indítottuk útnak az adott frekvenciát a maga energia és jelentés tartalmával (pozitív vagy negatív gondolkodás és ahhoz társuló érzelmi stressz – szorongás rezonancia), azt értelmezi, hogy ha ezt az információt „adtuk le”, akkor biztos ennek a megerősítését is várjuk vissza. „Igazságtalannak” tűnhet a mi szemszögünkből nézve negatív stressz – szorongás energia kibocsátás és fogadás esetén (hiszen nem ezt akartuk igazán és nem is így gondoltuk), de ha jól érezzük magunkat, és erre fókuszáljuk figyelmünket, elfogadásunkat, azaz energetikai vonzásunkat, nincs kifogásunk az ellen, hogy ezt támogatja, és adja vissza felénk az Univerzum (az élet) is és az idegrendszerünk is! Amennyiben elfogadjuk a mély stressz – szorongás „völgyeket” is, és hagyjuk megélni magunkban azt, azzal a tudatossággal, ennek meg van a másik (ellensúlyozó – kiegyenlítő) szintű frekvenciája is, már el is indítottuk magunkat a stressz – szorongás hullámvölgyből kivezető úton.
Stressz – Szorongás / Stressz – Szorongás és a Fantom félelmek, a felelősség bioenergetikai folyamata


Stressz – szorongás tartalmú negatív érzelemmel, negatív gondolattal, félelemmel mindannyian találkozunk és rendelkezünk, ez hozzátartozik emberi dualitásunkhoz (egyenlőre), sőt esetenként még egyensúlyozó szerepe is van!

„Ha mindig süt a nap, minden kiszárad..”

(Közmondás)

A félelem és düh is természetes adottságunk és reakciónk (még), de hogy a továbbiakban milyen jellegű energia eltolódást választunk tudatosan (főleg hosszú távon), az rajtunk múlik! A leggyakoribb, stressz – szorongás tényező amivel „kínozzák” magukat az emberek, és fokozzák benső szorongás – stressz érzetüket, azok a „fantom” félelmek. A fantom félelmek azok a kimondott, vagy ki nem mondott félelmeink, stressz – szorongás tényezőink közé tartoznak, amikről gyakran azt sem tudjuk, hogy miért jutott eszünkbe és egyáltalán miért foglalkozunk velük (természetes dualitásból fakadóan). Mégsem engedjük el magunktól e negatív „tükrözést”. Az is ebbe a kategóriába tartozik, amikor például tudjuk, hogy mit szeretnénk, milyen lehetőségek adottak a megoldáshoz, mi több, alkalmasak vagyunk a pozitív kivitelezésre pozitív stressz -visszacsatolásra), és mégis azonnal számba vesszük úgy a lehetséges negatív stressz -kimeneteli esélyeket és buktatókat, hogy a végére szinte már azok tűnnek sokkal reálisabbnak az eredeti célhoz képest.

„Napos idő van, de készülök az esőre!”

(Közmondás)

A normális, reálisan megfontolt mérlegelés nagyon helyénvaló, de önmagunk (és más) ijesztgetése és negatív feltöltése, stressz – szorongás aktivációja, negatív figyelemelterelése már nem építőjellegű. Jó, ha tudjuk: a fantom félelmek öngerjesztő negatív stressz energetikai állapotok, amelyeket ha tudatosan nem csapolunk le,
„ energetikai táplálékforrásnak néznek” minket! Tudatosan kezdje el birtokolni önmagát, ne adja át senkinek és semminek önnön hatalmát, energetikai vibrációs tartalmát! Álljon mindig szándékában és döntésében az azonnali fókuszálás abba az irányba, ami a valódi célja, és amit valóban akar (tartsa meg saját energetikai biztonsági zónáját)!

„A bátorság nem az, ha a veszélyt figyelmen kívül hagyjuk, hanem ha ésszel erőt veszünk rajta..”

(Közmondás)

Már a SZÁNDÉKUNK is, amit magunknak akár csak félhangon kijelentünk, üzenet és energia a további történés és megoldás felé. A jelen „mágiája” a holnap (a jövő) történése. Mindig a jelen (és energetikai tartalma) számít! Jelentsük is ki magunknak (a szó energia), hogy mi a valódi szándékunk! Billenthetjük magunkat negatívból produktív (stressz – szorongás) egyensúlyi helyzetbe, és akár pozitív túlsúlyt is létrehozhatunk. Szerezzünk erről eleinte kisebb tapasztalatot magunknak, majd ezt terjesszük ki nagyobb volumenű tendenciákra is (tudatosan alkalmazott stressz – szorongás mentesítő, stressz – szorongás oldó technikák)!

Stressz – Szorongás / Stressz bioenergetikai összefüggése a másokért érzett felelősség során:

A saját energetikai rendszerünkért és annak tartalmáért csak mi vagyunk felelősek! Védhetjük és emelhetjük, vagy kiszolgáltathatjuk, és ki is zsákmányolhatjuk magunkat energetikailag (stressz – szorongás tényezők és stressz helyzetek értelmi megközelítése és rangsorolása). Mindenki más energiarendszerét és annak tartalmát csak szeretetünkkel és azzal segíthetjük, hogy azt a pozitív egyensúlyt (túlsúlyt) látjuk benne, azt a pozitív információt áramoltatjuk felé, amit kívánunk számára, és magunkkal szemben is így járjunk el! Meg kell értenünk felelősségünk határait önmagunk és mások iránt is (valójában csak saját magunk iránt tartozunk és vagyunk felelősek)! Gyakori az a stressz – szorongás attitűd, amikor valaki mindenért és mindenkiért felelősnek érzi magát (ún. omnipotencia igény).

Az önfeláldozás csak akkor nyer „értelmet”, ha energetikai stressz -eredő produktuma pozitív mind két fél számára, mert így a visszacsatolás is a pozitív stressz -zónát, a jutalom érzetet fogja erősíteni. Egyébként, pedig a leghelyesebb hozzáállás, hogy minden stressz – szorongás helyzetből van mit tanulni, ha mást nem, akkor azt, hogy ezt máskor másként kell csinálni. Minden tanulásnak a tapasztalás a lényege, de csak akkor igazán produktív számunkra, ha ezt a megszerzett tudást fel is használjuk a hasonló helyzetekben.

„A tanító és a tanított együtt hozzák létre a tanítást.”

(Közmondás)

Stressz – Szorongás / Stressz energetikai összefüggése a saját felelősségünk során:

Itt lép életbe az a sarkalatos pont stressz -bioenergetikai gondolkodásmódunkban, hogy hogyan állunk hozzá egy adott stressz – szorongás helyzethez, és mit kívánunk kihozni egy adott helyzetből! Kihívásnak tekintjük-e, vagy egy újabb stressz tényezőnek a kialakult helyzetet? Produktívan bánunk-e a szabad akaratunkkal, vagy sem (szemléletmód -szabad akarat). Aktívan vagy passzívan viseltetünk-e a stressz – szorongás konfliktus helyzetek megoldása iránt. Akarunk-e valóban a megoldásra fókuszálni, meg akarunk birkózni az üggyel (coping), vagy elmerülünk-e benne, és maradunk az adott stressz – szorongás helyzet (negatív) taglalásában és ezzel annak stressz szintjének fokozásában.

Ki lehetünk téve egy hirtelen bekövetkező stressz – szorongás helyzetnek, ami hirtelen vált ki belőlünk érzelmi stressz – szorongás reakciót, és csak ezt követi az értelmi feldolgozás. Ezt leggyakrabban egy másik ember ránk nézve negatív reakciója váltja ki belőlünk, még akkor is, ha alapjaiban nem nekünk szánta. Ha ez valódi ellenállás stressz -reakciót váltott ki bennünk, és érezzük (tudjuk), hogy méltánytalan, akkor a leghelyesebb, ha valamilyen módon ezt ki is adjuk, ki is fejezzük magunkból.

Válasszuk a TÜRELMET és tudjuk, emlékeztessük magunkat arra, hogy nem hat ránk (energiarendszerünkre) a másik negatív energia kibocsátása, ha nem engedjük szétáradni önmagunkban, illetve az agyunkban (stratégia: lépjünk hátrébb az adott helyzetből és vizsgáljuk azt egy kicsit távolabbról) ! Nem szükségszerű kiabálni, de ne hagyjuk jól neveltségből, vagy félelemből szó nélkül a dolgot (a türelem mellett, alkalmazzuk a nyugodt, de határozott hangnemet). Annál is inkább ne, mert ha nem tudjuk magunkból és magunktól mindjárt elengedni a negatív stressz – szorongás reakciót, tovább hordozzuk magunkban annak stressz – szorongás mintájú energia tartományát és jelentéstartalmát. Csak ebben az esetben hat vissza ránk ez a negatív jellegű energia, egyébként nem!

Erre szoktuk azt mondani, hogy „füstölgünk” magunkban. Előbb-utóbb valahol korrigálni, oldani kell ezt a stressz – energiablokkot, és ha nem oldottuk meg azonmód, ott fogjuk ezt leadni, ahol nem kellene. Ezzel továbbgerjesztve a negatív stressz – szorongás energialáncolatot önmagunkban, és abban az illetőben is, akinek „leadtuk” negatív stressz energia blokkjainkat!

Ha pedig megoldottuk a stressz – szorongás helyzetet, a legrosszabb, amit tehetünk, ha továbbra is gondolati szinten tartjuk (a már egyébként energetikailag lenullázott), azaz teljesen feleslegesen újra átéljük a (a már elmúlt) negatív stressz – szorongás helyzetet. Ezzel visszaáramoltatjuk magunk felé az energia tartománynak azt a negatív stressz tartalmi vonzatát, melyet éppen hogy nem akarunk (azt kapod, amit azzal kapcsolatban érzel, amire gondolsz..). Örüljünk, hogy részünkről lenulláztuk, kipipáltuk a negatív stressz – szorongás helyzetet és lépjünk tovább!
Stressz – Szorongás / A mindennapi Stressz – Szorongás tényezők és a konfliktus megoldási stratégiák

A megbirkózási képességünk (ún. allastázis) nemcsak az alkalmazkodási képességünk tükre, hanem az is, hogy hogyan vesszük a stressz – szorongás akadályokat, milyen megoldásokat választunk a cél megvalósítása során. A konfliktushelyzetek megoldásában az a legfontosabb tényező, hogy negatívan vagy pozitívan jövök-e ki az adott helyzetből. Minél inkább meg tudom valósítani a számomra pozitív megoldásokat (azaz, minél kevesebb energetikai stressz – szorongás blokkot hagyok magamban feldolgozatlanul), annál inkább alakul át személyiségem pozitívan (ún. kognitív átstruktúrálás), nő az önbizalmam.

Kialakíthatunk magunkban saját stressz – szorongás konfliktus megoldási stratégiákat! Ha úgy tetszik, játszhatunk egyes stressz helyzetekkel (nyilván eleinte csak olyan „lényegtelen” stressz – szorongás eseményekkel, mikor pl. az eladó visszautasító, vagy goromba), fókuszáljunk arra a tényre, hogy most vajon melyik megoldási stratégia az, amely a legegyszerűbb, legcélravezetőbb mind a kettőnk számára, és alkalmazzuk azt. Mindenképpen az a legjobb kezdés, hogy türelem, és hogy „lépjünk” visszább az adott helyzettől és vizsgáljuk távolabbról! Ekkor az is nyilvánvalóvá válik számunkra, hogy mennyire is akarunk Mi belefolyni ebbe a helyzetbe, a generalizált drámába..:-)) ?

Nagyon fontos stressz – szorongás mentesítő tényező, hogy javítsuk szervezési gyakorlatunkat. Állítsunk fel naponta prioritási (elsőbbségi) listát, és ha el kell térnünk ettől a sorrendtől, akkor se essünk kétségbe, hanem tekintsük át listánkat, és rendezzük azt át. Alkalmazkodjunk, ha a szükség úgy hozza, majd örömmel konstatáljuk, hogy milyen jól megoldottuk még így is a ” stressz – szorongás” helyzetet (hozzáállás kérdése, hogy ki mit von le egy adott stressz helyzetből)!

Legyünk tisztában saját vélt, vagy valós határainkkal, és emelt fővel viseljük, ill. emeljük azokat! Mindenki más toleranciaküszöbbel rendelkezik, ez adottság, genetikai, alkati tényező (pszichológiai és élettani stressz reakció, mellyel adottan és rá jellemzően rendelkezik az egyén). Bioenergetikai tolerancia – stressz képességünket tudatosan is tudjuk emelni, ehhez nagy segítséget nyújthat, pl. a sport, a relaxáció, az olvasás, a Bach-virágterápia, a homeopatikumok, a Schüssler-só terápia, a kineziológia és egyéb társas klubokban való részvétel is. Tiszteljük és becsüljük magunkat annyira, hogy kiállunk magunkért és a bennünk rejlő értékekért! Ez mindenképpen pozitív reakciómintát fog kiváltani magunkból és másokból is (energetikai tükröződés).

Stressz – Szorongás / Az egészséges agresszió és az erőszak energetikai összefüggései

Az egészséges agresszióminták és stressz – szorongás reakciók, melyek az energetikai megkönnyebbüléshez vezetnek, megelőzik és kioltják az erőszak kialakulását! A haragnál, pl. már „jobb” energetikailag és érzelmileg is pl. a düh. A düh stressz energetikájából kivezethet a „tányér a földön” (de semmiképpen nem a másikon! 🙂 akciónk, innentől ha van lehetőségünk, és pl. lemegyünk rohanni egyet (a mozgás, mint energetikai felhasználás-fogyókúra, bioenergetikai mozgásgyakorlatok), a megkönnyebbülésünk még a nyugalomig, a megfontolt értelmezésig is elvezethet. Innentől kezdve valódi döntési helyzetet tudunk létrehozni magunkban. Stressz – szorongás oldó bioenergetikai dimenzióváltást kell létrehoznunk gondolkodásunkban!

Nem elnyomni kell magunkban a helyzetre reagáló stressz gondolatainkat és szorongás érzelmeinket, hanem egyszerűen türelmes hozzáállás útján (magunkhoz való türelemmel!) más megvilágításba, más gondolkodási dimenzióba kell áthelyeznünk az egész problémát (illetve feladatot). Például mennyire is szól valójában RÓLUNK ez a stressz – szorongás helyzet, és mennyiben a másikról és az Ő problémájáról, mennyiben veszem át más energetikai stressz tartalmát..?! Gyakorolja a bioenergetikai megközelítés útján való gondolkodás módot, hiszen a gondolatai és szavaira jelentkező érzelem által tisztában lesz energetikai „munkájával”, és annak igazságával.
Stressz – Szorongás / A valódi döntéshozatal Stressz – Szorongás mentesítő energetikai jelentősége

A valódi döntés (valójában legbelülről fakadó) olyan megújult és hatalmas energetikai tartománnyal bír, hogy azonnali energetikai vonzásirány megváltozást és általunk kijelölt vonzástartalmat hoz létre Univerzális információs rendszerünkben! Bennünk pedig, azonnali érzelmi és stressz -energetikai blokkfeloldódás jön létre. Amikor végre érezzük, hogy döntöttünk, megkönnyebbülünk, és rendelkezésünkre áll a szükséges energetikai ERŐ is. Szó szerint, önálló, megújult információs csatornát nyitunk magunknak az univerzum vonzásrendszerében.

A döntés által olyan energetikai csúcspontot és tartalmi, energetikai sűrítményt hozunk létre, hogy mintegy, egyetlen energetikai eredőbe fókuszáljuk azt az információt, melyet választottunk, és kinyilvánítottunk. A továbbiakban az a dolgunk, hogy nyitva hagyjuk ezt a csatornát és továbbra is azzal az információs (pozitív) tartalommal töltsük meg, ami mellett döntöttünk. Nyilvánvalóan, a kialakuló stressz – szorongás helyzeteknek megfelelően alakítjuk további döntéshozatalainkat, de ha pozitív (ami valóban jóérzést produkál) érzelmi és értelmi döntést hoztunk meg, akkor alapvetően tartsuk az irányt! A megfelelő időben meghozott és egyensúlyra törekvő döntéshozatal életmentő lehet!

„Ha azt akarod, hogy az álmod valósággá váljon, ne aludj tovább..!”

(Közmondás)

Stressz – Szorongás / Az érzelem, mint energetikai Belső Vezérlőrendszer

Figyeljünk mindig a gondolataink (és beszédünk) által kiváltott érzelmi (stressz) reakcióinkra! Az (energetikai) megkönnyebbülés mindig érzelmi oldódással, a döntéshozatal, pedig még jobb érzéssel és még több energiával lát el minket. Az érzelem nem más, mint Benső energetikai értesítésünk, visszajelzésünk arról, hogy milyen jellegű belső energia tartalommal és frekvenciával dolgozunk, és az milyen mértékben felel meg (vezet) célunknak!

A pozitív értelmi (gondolati) rezonancia mindig jó érzettel társul, mindig magasabb vibrációval, energiával lát el minket. Bízhatunk Benső ítélőképességünkben és érzelmi vezérlő-jelzőrendszerünkben! Énünk magasabb szintű „tartományából” érkezik hozzánk az érzelmi visszajelzés, és nem téved abban, hogy valóban jó irányba haladunk-e kitűzött célunk útján. Addig nem fogjuk valóban jól érezni magunkat (azaz stressz – szorongás hatás alatt érezzük magunkat), amíg nem hoztunk valóban megfelelő és pozitív irányba mutató döntést magunkban, és nem követjük azt.

Stressz – Szorongás / Negatív

Stressz – Szorongás minták és feloldásuk egy másik személyben

Az az ember, aki folyamatosan agresszív, kötözködő vagy hatalmaskodó másokkal szemben, telve van félelemmel, dühvel és képtelen megtalálni azokat az energetikai stressz – szorongás levezető pontokat, amikben oldódást találhatna ( stressz terápia). Mivel gondolataival nem keresi a stressz – szorongás oldódási pontokat, pl. a testi energiafelhasználás és regeneráció (sport, szex) sem fog hosszútávon megoldást és megkönnyebbülést nyújtani számára.

A saját „circulus vitiosus” (önmagába visszatérő) rendszerének stressz csapdájában van (erős a dualitás érzete), mert félelemből nem fogadja el azt a stressz – szorongás oldódási pontot, amelyet például egy másik ember szeretetében, vagy elfogadásában találhatna meg. Inkább, célpontként használja a másik embert, és mivel így negatív stressz visszajelzést érzékel energiaszinten is, „igazolva látja magát” (ún. hostilitás), nem tudván, hogy ezzel tovább rombolja saját energetikai rendszerét.

Persze, van, amikor egyszerűen csak rossz napja van az embernek, vagy el van merülve saját negatívizmusában, és ezt szíves – örömest a másik tudtára is adja. Ilyenkor energiavámpírként viselkedik az illető, abból a számára félreértelmezett „jó érzésből” merít energiát, hogy a másiknak is csökkenthette az energiaszintjét, stressz toleranciaküszöbét. Ez pillanatnyilag valóban energiaforrás lehet számára, de mégis visszarántja őt a negatív stressz energia láncolatába, mivel ez az „energia többlet” hamar kimerül (az energia lopás egyébként „ősrégi” megoldási tendencia 🙂 az emberiség körében, a dualitás sajátsága). Ilyenkor nemcsak annak a személynek üdvös határt alkotnia, azaz megvédenie saját magát, akit ért a „támadás”, hanem ez annak a számára is építő jellegű lehet, aki kiprovokálta ezt az energetikai „stressz -csere pontot”.

Mondhatjuk úgy is, hogy van, amikor az is elég valaki számára, ha türelmes, de ellentmondást nem tűrő magatartásunkkal, nyugodt magabiztos fellépésünkkel „észhez térítjük” a határokat illetően (energetikailag érzékeli, hogy nincs energetikai „felvevő” pontja). Ilyenkor az „agresszor” tőlünk egy pozitív agresszív visszajelzést kap, amely kivált belőle egy (pozitív) stressz energiafelhasználási reakciót. És láss csudát, visszahúzódik, és meg is nyugszik a provokatív illető! Mi magunk is megnyugszunk, mert nem hagytuk, hogy rombolja lelki és energetikai rendszerünket, önbecsülésünket!

„Kevés olyan bosszantó és elviselhetetlen dolog van a világon, mint valaki másnak a jó példája!”

(Mark Twain)

Nem könnyű a türelem művészetét megtanulni (azaz a saját energetikai biztonsági zónánkon belül maradni), de ahogy egyre könnyebben megy a tudatos fókuszálás által, úgy lesz egyre szórakoztatóbb is! Türelmével, nyugalmával nem fog stressz -támadási és behatolási felületet hagyni a másik embernek, aki egyszerűen azt sem fogja tudni, hogy most mit kezdjen a továbbiakban ezzel a számára zavaró helyzettel (számára így már negatív stressz helyzettel). Kénytelen lesz alkalmazkodni a nyugvóponthoz, mert különben „egyedül fog ugrálni a porondon”. Elnézést a kifejezésért, de ha valaki „dinnye”, az még nem jelenti azt, hogy velem is az lehet, vagy nekem is azzá kell válnom (ha csak nem szívesen folyok bele a generalizált stressz -drámákba..). Segítek, ha kéri és elfogadja (mert alapjaiban szüksége lenne rá), de ha nem, akkor a legjobb, amit tehetünk, hogy a továbbiakban nem foglalkozunk a témával és eseménnyel (kiprovokált „stressz drámával”), illetve magával az illetővel (egyszerű stressz – szorongás mentesítő stratégia).

„Mindig legyél tisztességes, ez majd sok embernek örömet okoz, a többi pedig megdöbben..!”

(Mark Twain)

Fordítsuk el a figyelmünket, ha pedig megtehetjük, hagyjuk el a helyszínt mihamarabb (ha nem lehetséges, akkor rögtönözzünk magunknak rövid képzeleti energia feloldási technikát)! Ne gerjesszük magunkban tovább a mások által kiváltott negatív stressz energia láncolatot! Rendezzük le még „melegében” szépen a stressz – szorongás helyzetet, és lépjünk tovább! Ha emberi természetünkből adódóan még mindig vissza-visszatér bármilyen bántó gondolatsor, segíthetünk magunkon azzal a kijelentéssel: nos, ez a gondolatsor, dráma fölösleges a továbbiakban számomra, és tulajdonképpen, UNOM is..!
Stressz – Szorongás / Az egészséges önzés energetikai jelentősége

Tudatos figyelemelterelésünkkel, egyszerűen azzal, hogy tudatában vagyunk saját energetikai munkánknak és ennek jelentőségével, hatalmas előnyre teszünk szert az élet által produkált, tudatosan nem kívánatos stressz „energetikai” buktatókkal szemben. Elsődleges cél annak a tudatos egészséges önzésnek a birtoklása önmagunkban, miszerint számunkra nincs fontosabb, mint hogy jól, és minél kiegyensúlyozottabban érezzük magunkat (Vonzás Törvény pozitív használata)! Ez a stressz – szorongás mentesítő feladat türelmes és kitartó szellemi munkát, és célirányultságot követel meg mindenkitől, amíg készségszintűvé válik ez a magunkhoz való pozitív hozzáállás a belső érzet és belső elfogadás szintjén.

„Légy Önmagad! Mindenki más már foglalt.”

(Gilbert S. Perreira)

Tudnunk kell magunkról, hogy mindig rendelkezésünkre áll annyi (megvalósító) energetikai ERŐ, amennyivel képesek vagyunk legelőször a kifelé vezető utat kijelölni (szándék), majd rálépni (döntés) és igen, végigmenni rajta (megoldás)! A szeretet vezérel minket ebben az egészséges stressz – szorongás mentesítő „önzési” döntésünkben, tudniillik, nem tudunk adni magunkból másnak és magunknak sem, ha már nincs mit, vagy ha nem áll rendelkezésünkre elég energiatartalék (tudatos stressz – szorongás mentesítő bioenergetikai gondolkodásmód)!

Stressz – Szorongás / A segítségkérés és segítségadás energetikai láncolata

Stressz helyzetek és szorongást kiváltó helyzetek esetén keressük és fogadjuk el mások segítségét! Csak kérni kell és eljön hozzánk a stressz – szorongás mentesítő segítség, még akkor is, ha alapjaiban mindenkiben ott van a számára leghelyesebb válasz, megoldás, csak éppen lezárta magát! Ez is önmagunk felelőssége. Mindig találhatunk energetikai levezető pontot, stressz-oldási lehetőséget (humor, testmozgás, játék, éneklés, saját magunk jól kiordibálása, saját magunknak:-), stb.), és mindig van, aki pont annyi erőtartalékkal és információval rendelkezik, hogy a segítségünkre lehet és lesz! Ezáltal a segítő is fejlődik, és segíti saját energetikai egyensúlyát is.

A hölgyek általában könnyebben kérnek segítséget, nyitottabbak mások felé, mint a férfiak. Teljesen szükségtelen büszkeségből elhatárolni magunkat (és fölöslegesen tovább emelni stressz – szorongás szintünket), a belénk nevelt emberi és nemi mintáknak ezen a szintjén. Okos és bölcs dolog tudni, hogy mikor válik szükségessé stressz – szorongás helyzetek esetén más nézőpontja és bölcsessége, segítsége. Ha megerősödtünk, mi magunk fogunk szolgálni másokat is a tapasztalatunkkal! Ám ha már kihasználunk valakit, vagy kihasználnak minket, az energetikai „bumeráng” megteszi a magáét (bioenergetka energia felvételi források és a negatív hatások)!

„Akkor tudjuk meg, hogy angyallal találkoztunk, mikor már elment..”

(Közmondás)

Valódi regenerációs munka esetén mind a két fél győztesen és jóléti energiával, tapasztalattal telve kerül ki a folyamatból. Valódi jutalom pedig, az a belső hála és szeretet, amit önkéntelenül is érez és birtokol mind a két fél (és az idegrendszerük limbikusrendszer).

Stressz – Szorongás és a Depresszió, a betegség a gyász energetikai láncolata

Megemlítendő az a passzív viselkedési forma, amikor a stressz – szorongás helyzet megoldása és feldolgozása helyett, vagy energetikai oldódás pontok keresése és segítségkérés helyett, „alternatív” stressz – szorongáa oldó megoldáshoz folyamodik az illető. Leggyakrabban az alkohol, a drogok és altatók, illetve a kényszeres cselekedetek (pl. evési kényszer, bulémia) nyújtják a „menekülési” pontot és kiutat. Mivel ők maguk is pontosan tudják, hogy csak elméletileg stressz – szorongás mentesítő kiút ez, tovább mélyítik a stresszelő elégedetlenségi láncfolyamatot önmagukban és önmagukkal szemben, az energetikai rombolást.

A leggyakoribb és súlyos megjelenési formája a stressz passzív kezelésének, mikor valódi depresszió állapotába kerül valaki. Energetikailag és érzelmileg, illetve a hozzáállás szintjén ez már olyan stressz – szorongás kimerülési és védekezési szintet takar, mikor már a szervezet az energetikai tartalékait használja fel az életben maradás érdekében, és ezért blokkol, lassít idegrendszeri és hormonális, anyagcsere folyamatokat.

Végtelen lehangoltság, szomorúság, érdektelenség, az örömkészség teljes hiánya, a testsúly hirtelen megváltozása, koncentrálási-, választási -és döntési nehézség vagy képtelenség, alvási zavarok, a környezet számára is érzékelhető nyugtalanság, vagy éppen lelassult állapot, irreális bűntudat, vagy lelkiismeretfurdalás (akár a téveszme fokán), állandósult és leküzdhetetlen fáradtság érzet, a halállal való fokozott érdeklődés, az öngyilkossággal való foglalkozás jellemzi ezt az állapotot. Introvertált az egyén, azaz teljesen magába forduló. Rendkívül fontos, hogy a környezet felfigyeljen ezekre a vészjelekre, abban az esetben, ha ez az állapot (vagy egyes jellemzői) 2 hétnél továbbra is elhúzódik! A depresszió energetikailag egy olyan alacsony szintű frekvencia – vibrációs tartomány, mely azonban hatalmas energetikai sűrítménnyel is rendelkezik. Olyan szintű energetikai tömörüléssel, mely már indikálja és magába foglalja az energetikai frekvenciaváltás lehetőségét és szükségszerűségét is, azaz az ember számára a pozitív fordulatot is! Abban az esetben, ha a szervezet és a természetes energiaváltás folyamatát nem blokkoljuk (ellenhatás képpen) temérdek kémiai reagensekkel, akkor hamarabb és sokkal simábban létrejöhet az energetikai váltás folyamata!
Stressz – Szorongás / Stressz – Szorongás és a betegség, gyász bioenergetikai láncolata, oldódási pontok alkalmazása

Külön említést érdemel az a stressz – szorongás helyzet, mikor a saját vagy szerettünk betegsége, esetleg eltávozása az, ami mély és hosszantartó, valódi stressz – szorongás állapotot válthat ki bennünk. Ilyenkor valódi stressz- szorongás oldó döntéshozatalra van szükség és annak igen fegyelmezett célirányos betartására. Ezekben a stressz – szorongás helyzetekben tudatosítani kell magunkban, hogy a betegség egy bioenergetikai jelzőrendszer, energetikai felborulás szervezetünkben, amelynek fizikai megnyilvánulása kellett már ahhoz, hogy keressük és segítsük magunkban a felhalmozódott energetikai negatív blokkok, stressz gócpontok feloldását, a kiváltó ok megszüntetését. Abban a pillanatban, ahogy a figyelmünket és energiánkat az oldódás irányba tereljük és fókuszáljuk, azaz a gyógyulás és ennek megengedése felé, a szervezetünk minden sejtje készségesen követi ezt az energetikai irányvonalat és támogatja /bioenergetika→sejtintelligencia, DNS-bioenergetika/ azt, azaz az energetikai frekvencia váltás megtörténhet! Fokozatosan, finoman bánjunk magunkkal! Sírjunk ha kell, időnként dühönghetünk is ha kell, de juttassuk el magunkat tudatosan ahhoz az érzelmi állapothoz is, mikor megkönnyebbülést, oldódást érzünk magunkban!

„Mindkettő –amitől menekülsz, és ami után vágyódsz- benned van.”

(Anthony de Mello)

Köszönjük meg magunknak ezt a stressz – szorongás mentesítő energetikai munkát és érezzük, hogy mikor válthatunk vissza máris a kitűzött célunk irányába. Sorakoztassuk fel magunkban azokat a tényezőket, amik- és akik segítségünkre vannak, és feltétlenül konstatáljuk, örömmel nyugtázzunk minden egyes pozitív fordulatot magunkban és egészségi állapotunkban (a sejtintelligencia, az öngyógyító rendszer felé nyugtázzuk ezzel a helyes irányt). Szó szerint, drukkoljunk magunknak vagy beteg szerettünknek, és erre fókuszálva várjuk a következő pozitív fordulót. Használjuk ki a humor és a nevetés stressz – szorongás mentesítő energetikai erejét (automatikus frekvencia váltás, adott enerrgetikai tartalomból való kilépés)! Fordítsuk le a gyógyulási folyamatot, például egy focimecsre. „Közvetíthetjük” ily módon a saját vagy a másik ember gyógyulási folyamatát is: jobban vagy, igen? Oké, tehát gólt lőttél! Nos, ma nem vagy olyan jól: kapufák előfordulnak.. Egyet ne tegyen soha, azaz, ne rúgjon öngólt! Az öngól nem jelent mást energetikailag, mint gátolni (gondolati, szóbeli és érzelmi úton) szervezetünk öngyógyító rendszerét, tisztulási folyamatát, azaz továbbra is gátolni a szabad energiaáramlást (stressz energetikai blokkok kialakulása). A betegség, a stressz – szorongás mindig egy energetikai jelzőpont, ezáltal elfogadott! Elfogadom a helyzetet és megengedem a feloldódását, a bennem zaljó energia áramlat keresi az egyensúlyát! Türelem, fegyelmezett gondolati, szóbeli és érzelmi irányítás, figyelemelterelés és feloldódási pontok keresése a cél!

Stressz – szorongás és a gyász energetikai blokkjainak feloldási folyamata:

Szerettünk eltávozása esetén meg kell engednünk magunknak, hogy gyászoljunk! A sok sírással és a fájdalom felengedésével kieresztjük, elengedjük magunkból azokat az energetikai stressz -blokkokat, melyeket a szeretet elvesztése iránti félelemből és a magány érzete miatt érzünk. Azonban elérkezik az idő és bizonyos stressz – egyensúlyi helyzet, amikor már készen állunk a továbblépésre! Ezt az időt érezzük és tudjuk is, ki kell használni ekkor az alkalmat és élni vele! Ha nem tesszük meg, akkor már nem a gyász félelmeit és egészséges stressz – szorongás levezető és elengedő folyamatát éljük tovább, csak a saját félelmeinket vetítjük ki mindenre és hagyjuk garázdálkodni magunkban (gerjesztett autogén stressz). Idővel -nagy és kegyes gyógyító-, már többet fókuszálunk a kedves együtt töltött időkre, és a legtöbbet akkor adózunk szeretett emlékének (és tovább létező energiájának), ha az emlékezésünk végén még mosolygunk, nevetünk is. Ez a legtöbb, amit tehetünk Ő érte a továbbiakban is, és Magunkért is!

„A mosoly melyet küldesz, mindig visszatér hozzád..!”

(Közmondás)

Stressz – Szorongás / Stressz – Szorongás egészségügyi-szervi hatásai, stressz tünetei


Igazából mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy mikor állunk valódi stressz hatás alatt, azaz mikor érezzük úgy, hogy a továbbiakban már képtelenek vagyunk a stressz – szorongás helyzetek megoldására és csak küszködünk. Érdekes, de érzelmi – lelki egyensúlyunkért nem lépünk időben, de ha testi – elmebeli tünetek is jelentkeznek, akkor már kénytelenek vagyunk tudomásul venni, hogy másként és másfelé kell koncentrálnunk. Ezt adja tudtunkra a kialakult betegség, mint energetikai – fizikai produktum. Mint ahogyan jeleztem már, a betegség (stressz állapot) értesítés a tudatunk számára, az energetikai rendszerünk instabilitásáról és felborulásáról. Tekintsük át röviden, hogy milyen szervi folyamatok biztosítják számunkra a szükséges plusz energiát stressz – szorongás helyzet esetén, illetve milyen fizikai vonzatai lehetnek az energetikai kimerülésnek. Élettanilag a magatartás funkciók szabályozásában elsődleges szerepe a légző- és keringési rendszernek, az anyagcsere folyamatokban ( táplálkozás bioenergetika) pedig az izomműködés kiszolgálásának van.

A légző rendszer ( lúgosítás-tüdő szerepe, légzés bioenergetika) biztosítja számunkra a megfelelő oxigénellátottságot, a keringési rendszer a vér ( lúgosítás-vér szerepe, vércsoport és vér) megfelelő mennyiségét, ezzel a sejtek megfelelő, optimális gázcsere biztosítását, az anyagcsere folyamat pedig az izommunkához szükséges energiát biztosítja. Ezen 3 összetevő koordinációs (összehangolt) rendszere biztosítja az alkalmazkodáshoz szükséges energetikai-szervi feltételeket.

A központi idegrendszer által szabályozott működések az energiát felhasználó túlsúly biztosítása (ún. szimpatikus túlsúly), ami például az intenzív testi megerőltetéshez szükséges, illetve az energiát raktározó túlsúly (paraszimpatikus túlsúly), mely biztosítja a sejtek energiakészleteinek a feltöltését.

(A vegetatív idegrendszer: az akaratunktól független zsigeri működések, a szív és az érrendszer alkalmazkodásai, a mirigyműködések, a simaizom-funkciók, az anyagcsere és a trofikus effektusok (energia-alkalmazási effektusok-lásd feljebb..) a vegetatív idegrendszer befolyása alatt állnak. Formái a szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszeri hatás, melyek látszólag ellentétes hatásokat váltanak ki, illetve érvényesítenek. A magasabb (kérgi) idegrendszeri szabályozás (hipotalamusz, limbikus rendszer) által integrált (szervezett) szervezetben azonban a paraszimpatikus és a szimpatikus tónus egyensúlya biztosítja a körülmények által igényelt optimális szervműködéseket, energiaigényeket.)


Szerv


Paraszimpatikus hatás


Szimpatikus hatás

Szív


Csökken a pulzusszám, csökken a szív nyomás funkciója, és energia felhasználása


Nö a pulzusszám (azaz az összehúzódások száma nő), nő a szív nyomásfunkciója és energiafelhasználása

Erek


A hasi és a bőrerek tágulnak, a többi ér szűkül, a vérnyomás csökken


A hasi és a bőrerek szűkülnek, a többi ér tágul, a vérnyomás emelkedik

Hörgőizomzat


A hörgőizomzat szűkül


A hörgőizomzat tágul

Béltraktus


A perisztaltika (bélmozgás-továbbítás), a tónus és a szekréció (kiválasztás) fokozódik, az epehólyag összehúzódik


A bélperisztaltika, a tónus és a szekréció nagyban csökken, az epehólyag elernyed

Szem


A pupilla szűkül, a könnyelválasztás fokozódik


A pupilla tágul, a könnyelválasztás csökken

Nyálmirigy


Fokozódik a nyálelválasztás


Csökken a nyálelválasztás

Pancreas (hasnyálmirigy)


A hasnyáltermelődés fokozódik


A hasnyáltermelődés csökken

Lép


A lép elernyed


A lép összehúzódik

Hormonok


Az inzulintermelés fokozódik


Az adrenalin, noradrenalin (mellékvese hormonok) és a tiroxin (pajzsmirigyh.) termelés fokozódik


Anyagcsere


A májban a glikogén raktározódása fokozódik, hypoglikémia (alacsony cércukorszint) lép fel


A májban a glikogén lebomlik, hyperglikémia (emelkedik a vércukorszint) lép fel

Urogenitális szervek


A méh összehúzódik, a pénisz és húgycső erei tágulnak


A méh, a húgycső elernyed, a pénisz erei szűkülnek

Bőr


Verejtékmirigyek kiválasztása, működése nő, izzadás


Hőleadás csökken→szőrmerevítő izmok összehúzódnak, izomremegés beindítása


A készenléti ( stressz ) állapot felbontja és átcsoportosítja a normális biokémiai és pszichológiai egyensúlyt, azaz, a szervezet homeosztázis rendszerét (a homeosztázis azon folyamatok összessége, amely fenntartja az ember saját dinamikus, állandó állapotát). Stressz – szorongás helyzet hatására elsődlegesen hormonális reakciók jönnek létre, melyek beindítják a további fokozott anyagcsere és keringési folyamatokat. A hormonális reakciónak fő központja ebben az esetben a mellékvese.

Stressz helyzet hatására fokozódik az adrenalin és noradrenalin szint (mozgósítják a tartalékokat), illetve a katekolamin szint, mely pl. a cselekvésre készíti fel az embert. Fokozódik az ún. Stressz hormon (kortizol hormon), melynek egyébként is szerepe van a vérnyomás szabályozásában (arteriolák tónusának fenntartása) és a fehérje, szénhidrát, zsíranyagcsere folyamatban. A kortizol energiaszolgáltatás céljából elkezdi lebontani az izomban található fehérjéket, és ez által aminosavak szabadulnak fel. Ezeket a máj glukózzá alakítja át (fehérjéből való szénhidrátképzés), amit a szervezet (leginkább az agysejtek, izom) már közvetlenül fel tud használni, mint energiát. A kortizol a továbbiakban megemeli a zsírsavak szintjét is a vérben, ezt az energiaforrást az izom használja fel ( lásd. még: emészt és felszívódás, anyagcsere hormonális szabályozása, fehérjék, zsírok, vitaminok,szénhidrátok ásványi anyagok, enzimek, szabad gyökök, energiaképzés és felhasználás).

Stressz – szorongás hatására a szervezet összpontosító, stressz -alarm válaszreakciója során, pl. emelkedő vérnyomás, szapora szívverés, fokozott izzadás és fokozott izomreakció jön létre, miközben ebből a szempontból a „lényegtelenebb” szervi területek vérellátása és idegingerlékenysége csökken. Például stressz – szorongás hatására a bélmozgás és gyomorműködés, bőr vérellátása csökken, a nyáltermelés, orrváladékozás csökken, a kortizol hormon hatására az immunrendszer hatékonysága is csökken.

Tartósan fennálló stressz – szorongás esetén, az ezeket a megterhelt folyamatokat „tükröző” betegségek alakulnak ki. Például magas vérnyomás, szíveredetű betegségek, koleszterinszint emelkedés (mivel az izom nem használja fel a felszabadított zsírsavakat), cukorbetegség, Candida betegség, reflux betegség, idegrendszeri problémák, reumás panaszok, izom fájdalmak, idegbecsípődések, immunrendszer gyengeség, allergia, asztma, gyomor-emésztőrendszeri betegségek-ulcus /fekélyek és vérzések/, hajhullás, fokozott bőrszárazság, látás és hallászavarok, alvási zavarok, horkolás, menstruációs zavarok, fogamzó képesség csökkenése, impotencia, stressz -inkontinencia, pánik reakciók-rohamok a legjellemzőbbek.
Stressz – Szorongás / Stressz – Szorongás mentesítő terápiás módszerek, a kiegyensúlyozott önbecsülés megteremtéseStressz – szorongás oldási terápiák és módszerek a gyakorlatban:


Stressz – szorongás terápia: a legfontosabb a megelőzés, mint minden esetben! Figyeljünk magunkra, figyeljük meg magunkat, a reakciómintáinkat mikor tudjuk, hogy nehezebb feladatok várnak ránk! Figyeljünk oda környezetünk visszajelző reakcióira is (hamarabb észlelik a stressz – szorongás jeleket, mint önmagunk)!

Stressz – szorongás terápia: stressz – szorongás elhúzódó állapota esetén forduljunk szakemberhez (természetgyógyászhoz, orvoshoz) is, ne csak barátainkhoz!

Stressz – szorongás terápia: stressz – szorongás esetén (is) használjuk ki a bioenergetikai és biorezonanci vaizsgálattaés kezelésekkel járó kiegyensúlyozó energetikai lehetőségeket, hollisztikus terápiákhoz forduljunk/ →bioenergetikai gyógymódok + káros földsugárzások kivédése és leárnyékolása→radiesztézia, kineziológiai kezelések, gyógyfürdők, gyógyvizek, vízprogramozás alkalmazása → (víz-bioenergetikab /.

Stressz – szorongás terápia: fokozott és „érthetetlen” stressz – szorongás reakciók esetén vizsgáltassuk ki magunkat, mert a stressz – szorongás gyakori tényezője, pl. a Candida gomba túlsúlya szervezetünkben a toxin anyaga által, a bélflóra egyensúlyának felborulása (Vastagbél → bélflóra, Colon-hydro terápia, probiotikumok), illetve a szervezet kémhatásának savas irányba való eltolódása és a reflux betegség! A horkolás és az alvászavarok káros egészségügyi és következményes idegrendszeri hatása szintén a stressz – szorongás állapot kiváltója és fenntartója lehet.

Stressz – szorongás terápia: gyakori stressz – szorongás tényező a jód hiánya, illetve a pajzsmirigy rendellenes működése ( jód és a pajzsmirigy).

Stressz – szorongás terápia: biztosítsuk optimális vitamin és ásványi agyag ellátottságunkat (antioxidánsok) folyamatosan (nem csak stressz helyzet – érzet esetén)! Egyes vitaminok hiánya (pl. B1-vitamin, B3-vitamin, B6-vitamin, B-komplex vitamin), ásványi anyagok hiánya (pl. vas, magnézium, kalcium, króm), illetve túlsúlya idegrendszeri, stressz – szorongás problémákat okozhat, de a nehézfémek mérgezése esetén is kialakulhatnak idegrendszeri tünetek, és a stressz -tűrőképesség csökkenése (pl. higany amalgám tömések, ólom, kadmium-dohányzás). A szervezet só-szükségletét optimálisan lehet a sejtek számára biztosítani a Schüssler-só terápiával.

Stressz – szorongás terápia: gyógynövény tartalmú nyugtatókat és altatókat, agysejtek anyagcseréjét és vérellátását segítő kiegészítőket szedjünk, gyógynövényteákat fogyasszunk (pl. kamilla, levendula, citromfű, komló, orbáncfű, orvosi macskagyökér, golgotavirág, páfrányfenyő-Ginkgo biloba, Ginszeng → ezt este már nem célszerű bevenni, mint ahogyan C-vitamin mellé sem, mivel csökkentik egymás hatékonyságát).

Stressz – szorongás terápia: biztosítsuk a megfelelő telítetlen zsírsav szintet szervezetünkben (pl. ligetszépeolaj, lenmagolaj, kendermagolaj vagy tengeri halolaj, Lecitin), továbbá a megfelelő esszenciális aminosav ellátottságot (többek között a DNS is sok aminosavat felhasznál). Stressz – szorongás esetén kiemelten segít a Triptofán (vagy 5-HTP /5 hidroxi-triptofán) mely aminosav komplexumokban kapható, növeli az agyban a szerotonin szintet és a melatonin szintet, így elősegítve a nyugalom érzetet és a jobb alvást, segítve ezzel a stressz – szorongás oldását.

Stressz – szorongás terápia: az Aranykolloid-oldat terápia segíti az agymunkát és az idegrendszert erősíti, függősségi betegségek esetén segíti a ktisztulást ( kolloid oldatok).

Stressz – szorongás terápia: az étkezésben részesítsük előnyben a természetes eredetű alkotókat, csökkentsük a szervezet savasodását elősegítő ételek fogyasztását, pl. az aszparat és az ételszínezékek is fokozhatják a stressz reakciókat (→savasító és lúgosító ételek, Candida diéta)! Amennyire csak tudunk, gondolkozzunk bioenergetikai szempontok és megközelítések alapján, módján és alkalmazzuk az életvitelünkben, táplálkozásunkban is a bioenergetikai segítő rendszereket ( pl. szervóra, Hold járás szerinti energia felhasználás, ételek hőhatásai→ táplálkozás bioenergetika)!

Stressz – szorongás terápia: elég (és lehetőleg szénsavmentes) folyadékot fogyasszunk (→víz-bioenergetika -vízszükséglet)!

Stressz – szorongás terápia: sportoljunk, sétáljunk, táncoljunk, és minél többet forogjunk (remek energetikai töltést és energia forgalmat biztosít (bioenergetikai mozgásgyakorlatok)! Lássuk el magunkat oxigénnel és új energiával, használjuk fel a régit (fogyókúra mozgás bioenergetika és edzésterv)! Keresse a fizikai vagy szellemi JÁTÉK lehetőségeit, melyek kiemelnek a folyamatos szellemi és lelki kontroll alól, ezzel emelve az energetikai frekvenciát és biztosítva az energetikai harmonizáció lehetőségét sejtszinten!

Stressz – szorongás terápia: stressz – szorongás esetén többet relaxáljunk, és amennyit csak lehet aludjunk! Lefekvés előtt fogyasszunk el egy pohár joghurtot, vagy igyunk egy kis pohár vizet, és egy csipetnyi sót tegyünk a nyelvünkre (harmonizálja a folyadék és elektrolit háztartásunkat ( alvás)!

Stressz – szorongás terápia: ahányszor csak érezzük a feszültséget, stressz – szorongás jelzőket, (mélyről jövően) fújjuk ki a levegőt (savtalanítási, méregtelenítési mély -légzéstechnika), majd szívjuk be a levegőt (egészen hasi légzésig) egy általunk kiválasztott gondolat kíséretével (pl. türelem, nyugalom, nem számít..)! Határozzuk el magunkban, hogy a türelem energiáját kérjük és vesszük magunkhoz, gyakoroljuk magunkban ennek a stressz – szorongás mentesítő bioenergetikai tudatosulását, tudatosságát (..”most, ezzel az energiával dolgozom, mert ez a szándékom”..)!

Stressz – szorongás terápia: osszuk meg a ránk háruló feladatokat, ne féljünk ehhez is segítséget kérni, Kommunikáljunk, és ne zárkózzunk el a környezettől! Ha kell, keressünk egy újfajta környezetet (más rezgésszintű), ahol akár hobbi szinten is kikapcsolódhatunk! Vegyünk részt autogén tréningeken hagyjuk, hogy foglalkozzanak velünk (kommunikáljunk!), és mi mással! Tanuljunk valami újat! Keressünk magunknak valami új témakört és foglalkozzunk azzal. Az agyban felhalmozódott stressz -energia blokkok így nagymértékben oldódnak, remek figyelemelterelő hadművelet. Gyakoroljuk a figyelemelterelő technikát, fókuszálja át (ill. el) tudatosan figyelmét egy új feladatra, vagy keressen azonnal egy megkönnyebbülési pontot, ha érzi a stressz -feszültséget (ez lehet akár egy virág szépsége (rezgése Bach-virágterápia) vagy az olvasás, de engedje, hogy hasson magára, mert csak a stressz – szorongás mentesítés, az oldódás a fontos)!

Stressz – szorongás terápia: minél többet tartózkodjunk a szabad levegőn (külső energia felvételi tényezők bioenergetika, radiesztézia- az emberi test polaritása), a természetben, és ha lehet, minél többet feküdjön le a földre (radiesztézia→ a Föld spirituális hatása, Schumann rezonancia), beszívva annak illatát és erejét! Menjünk el a Vadas parkokba, állatkertekbe (az állatok természetes energetikai tiszta esszenciája segíti a stressz – szorongás energetikai blokkjaink oldódását)! Keressük a házi állatok társaságát!

Stressz – szorongás terápia: Ha tehetjük, és úgy gondoljuk, hogy olyan környezetben vagyunk, ami nem hat ránk gátlólag (azaz nem félünk, hogy zavarunk valakit, vagy minket zavarhatnak), mélyről – hasból kiindulóan, jövően jól kiabáljuk, ordibáljuk ki magunkat! Igen nagy energetikai mozgatást, szinte felszakító jellegű energetikai stressz – szorongás blokk oldó hatást gyakorolunk így saját magunkra. Egyébiránt is gyakorolja akár önmagának is úgy a beszédet, olyan hangerővel és dinamikával, hogy szinte visszhangozzon a beszéde a sejtjeiben (visszhangozzon a saját fülébe-agyába vissza, hiszi vagy nem, így még az „Univerzum” is meghallja azt, amit kijelentett, amiről döntött:-)).

Stressz – szorongás terápia: tegyünk minden apró dologra pozitív megjegyzést, még akkor is, ha nehezünkre esik! Dicsérje meg magát minden egyes apróságért, és másokat is (pozitív megerősítés a limbikusrendszer jutalom érzete felé, fogyókúra bioenergetikai – gondolkodás, érzelmi megerősítés)!

Stressz – szorongás esetén NE forduljunk állapotunkat súlyosbító pótszerekhez, mint pl. az alkohol, drogok, altatók! Nem segítenek a stressz – szorongás megoldásában, tudniillik nem tesznek mást, mint elfedik és akadályozzák annak az energetikai folyamatnak a természetes áramlását, mikor a „mély” frekvenciából átválthatunk a „magasabb” frekvenciára!

Stressz – szorongás terápia: biztosítsunk magunknak naponta 15 percet, amikor senki és semmi nem zavarhat bennünket, csak magunkkal foglalkozzunk és valóban FIGYELJÜNK ODA ÖNMAGUNKRA- BEFELÉ, tegyük ekkor, ami a legjobban esik számunkra! Használjuk ki a zene és az éneklés (pl. jóléti és bőség csodadalok- csodadalok.hu oldalon), a színek, az illatok, a kristályok, homeopatikumok regeneráló hatását (megemelik rezgésfrekvenciánkat, azaz jobban érezzük magunkat)!

Stressz – szorongás terápia: járjunk el lazító masszázsokra, kényeztessük magunkat, és szeretkezzen kedvesével minél többet! Használja az érintés jótékony hatását (a növények, pl. egy fa érintése is kiváló)!

Stressz – szorongás terápia: akkor is végezzünk „mosoly-gyakorlatot” szánkkal, ha semmi kedvünk hozzá (izom mozgására adott önkéntelen pozitív energetikai válaszreakció). A humor gyógyír, azonnali stressz energetikai blokk feloldást hoz létre energia rendszerünkben! Keressük meg mindenben, amiben csak lehet, a nagyrabecsülés érzését (pl. sokat kell ma várnom itt a postán, de látom, hogy mennyi a dolguk és sietnek a kiszolgálással. Egyébként is, addig is igazoltan pihenhetek :-))! Használjuk gondolkodási, szóbeli és érzelmi energetikai rendszerünket rendeltetésszerűen, azaz tudatosan és gyakran hozzunk tudatos megfontolással döntéseket, választásokat (a legapróbb dologban is, pl. most azért veszem meg ezt a kenyeret és nem a másikat, mert..) Tudatosítsuk magunkban, hogy most is (energetikai) döntést hoztunk (lásd. még: Bach-virágterápia), mindez emeli az önbizalmunk és önelfogadásunk szintjét!

Stressz – szorongás terápia: figyeljünk oda szervező készségünkre, és minél inkább szervezzük meg napi feladatainkat (lényeges stressz – szorongás mentesító tényező)! Sőt azt is gondoljuk át, hogy kivel, hogy akarunk viselkedni, mit várunk el az adott helyzettől és mit akarunk valójában közölni (még akár egy telefonálás előtt is)!

Stressz – szorongás terápia: rengeteg lehetőség van a stressz – szorongás mentesítő oldódási pontok megtalálásához, akarjuk megtalálni és alkalmazni őket, akarjon győzni önmaga dipólusus, dualitásos lénye felett!! Mindig adott a választás és a stressz – szorongás oldás lehetősége! Mit választ, ha megkérdezik Öntől: farkas vagy bárány szeretne lenni..? Én maradok .. AZ, AKI VAGYOK..! AMI A LEGFONTOSABB: Induljunk el befelé haladni önmagunkba. Minden feltett kérdésünkre ott a válasz bennünk, belőlünk indul ki és belőlünk adatik is meg a valóság igazsága, energetikai láncolata! MINDENKI ÖNMAGÁNAK A MESTERE, MINDENKIBEN OTT VAN A MAG-TUDÁS ÉS A MEGOLDÁS IGAZSÁGA!
Stressz – Szorongás / A kiegyensúlyozott önbecsülés megteremtése

Legyen kreatív (írjon, barkácsoljon, kertészkedjen, varrjon, stb.)!

Segítsen másoknak (de csak addig, míg nem alakul ki „mártír effektusa”, vagy kizsigereltségi érzete, mert ez már stressz – szorongás energetikai gócpont)!

Tornázzon, majd utána mindig relaxáljon! A folyamatos megerőltető testmozgás azonban már nem biztos, hogy szolgálja energetikai harmonizációját, stressz -pontot jelenthet sejtjei és anyagcsere folyamata számára (ekkor alakulnak ki a sport eredetű balesetek, vagy egyéb ágyba kényszerítő betegségek).

Használja a személyes szóbeli megerősítéseket! Figyeljen oda arra, hogy mit mond, mert azt az információt küldi egész szervezete, sejtjei, és DNS-e szakrális burkai (→DNS-bioenergetika) felé is! Stressz – szorongás tartalmú beszéd energetikai frekvenciája visszahat sejtjeinkre, majd energetikai láncolatként a következő gondolatmenetünkre is.

„Hívja ki szóbeli és szellemi párbajra a legsötétebb részeit”, melyektől meg szeretne szabadulni (pl. félelem, kishitűség), szándéka által, ha érzik a szellemi erejét és energiáját, eltűnnek, mivel „ŐK” valóban gyávák (ezek fantom félelmek, és a természetes dualitásból fakadnak, melyek csak a megoldására – elengedésére várnak és ezt segítik elő, hiszen ezért készültek). Ne féljen önmagától, ne misztifikálja és spritualizálja túl a stressz – szorongás érzetét, és ne féljen magától a stressz – szorongás érzetétől sem, mert ez is csak energia, melyet tudatosan fel- és kihasználhat!

Fejezze ki igényét a Belső Énjére, ki magában hordozza a Felemelkedést, a Szerettet és a Bölcsességet (az igazi Ön-valóját, aki tudja, hogy nincs mitől, vagy kitől félnie, és aki tudja, hogy számíthat önmagára, és stressz – szorongás feloldó képességére, elengedésére!) VAGYOK, AKI VAGYOK!

Összeolvadás: fedezze fel önmagában a másik nem energetikai jellemzőit, mert önmagában foglalja azokat is, csak nem dominánsan (energetikailag és nem nemileg). Kialakíthatja ezzel Önmagában, és a másik nemmel szemben is az egészséges egyensúlyt. Ez már egy újfajta emberi egyensúly, mely a jin és yang összeolvadását fogja eredményezni. A valódi tolerancia, a béke és a szeretet energetikai tartalmát, és ígéretét hordozza magában, melynek kialakulása önmagában kizárja a stressz – szorongás dualista mechanizmusát.

Stressz – szorongás oldás és a Szeretet energetikai hatalma:

Ha nincs aki szeressen minket, vagy azt hisszük magunk nem tudunk eléggé szeretni és félünk, forduljunk a SZERETET energia forrásához! Ez az energia az Univerzum kohéziós, összetartó ereje! Ez az Univerzum legmagasabb szintű energia-tartománya, mindig és mindenkinek a rendelkezésére áll, hiszen bennünk van!

Független bármilyen nézettől és cselekedettől! Egyetemes szinten áll mindenek felett, és nemcsak magát a legmagasabb szintű energia-rezgést, Mag-rezgést tartalmazza, hanem az elfogadást, a bölcsességet, türelmet és a megnyugvást is. Nem kell mást tenni, csak kérni (magunktól) , és megadatik! Ha úgy érezzük, akkor akár óránként, de kérjük ezt az energiát és éljünk vele, azaz fogadjuk is el, hogy segítsen megtalálni energetikai egyensúlyunkat, a magunk és mindenki számára a legjobb megoldást.


KÉRD A BÉKÉDET, ÉS MEGADATIK !

Nem baj, ha még nem hiszed hatalmad, nem baj, ha úgy érzed, nem ismered a
Feltétel Nélküli Szeretet Energiád, de kérd, fogadd el, és várj rá!
…El sem ment mellőled, csak kérned kell, hogy emlékeztesd magad rá…

VAGYOK, AKI VAGYOK!

„ÉS FELOLDÓDIK MINDEN GÁT, MERT A SZERETET NYERTE MEG A CSATÁT!”

Stressz - szorongás / Kiemelt és ajánlott Társoldalak:

Szorongás lap.hu, Stresszoldás lap.hu, Álmatlanság lap.hu, Döntés lap.hu, Emberi agy lap.hu

Gyermeklélektan lap.hu, Konfliktuskezelés lap.hu, Önbizalom lap.hu, Önmegvalósítás lap.hu,

Szülő lap.hu, Szeretet lap.hu – Azért, hogy szeress!