FOGYÓKÚRA - TÚLSÚLY / Fogyókúra - Túlsúly dilemmái, és a fogyókúra bioenergetikai aranyszabályai

Fogyókúra – Túlsúly bioenergetikus „szemmel”:

Mindennapos dilemmánk: fogyókúra, vagy nem fogyókúra..:-))
Ha pedig úgy döntöttünk, hogy igen, fogyókúra, ..akkor pedig, hogy hogyan..?
Amikor pedig már végezzük a teendőket, a következő kérdések merülnek fel bennünk: Istenem, valóban ezt akartam én :-)) ?! Annyira igyekszem fogyókúrázni, és alig látszik valami..!
Miután pedig learattuk a dicséretek és a győzelem babérjait, észrevétlenül, lassan visszatérnek hozzánk „tékozló fiaink”, a zsírpárnácskák.. :-((
A fogyókúrázásnak „arany”-alapszabályai vannak, amiket ha szem előtt tartunk, valódi és követhető stratégiai rendszert tudunk kialakítani magunknak, és magunkban a siker érdekében.
Fogyókúra bioenergetikai aranyszabályai:

„Légy Önmagad! Mindenki más már foglalt.”

(Gilbert S. Perreira)

·        Legyünk tisztában saját szervezetünk adottságaival és jelen energetikai, azaz valós egészségi állapotával (bioenergetikai- és számítógépes biorezonancia vizsgálat és kezelés)!

·        Határozzuk meg önmagunkban szándékunk valódi célját, azaz, hogy miért is kell, illetve akarunk fogyókúrázni!

·        Keressük meg, hogy szervezetünknek melyik az a legjobb túlsúlycsökkentő módszer és folyamat, amely alatt biztosan, de egészségünket és energetikai rendszerünket is szolgálva jutunk eredményre, azaz a fogyáshoz!

·        Mi a teendőnk annak érdekében, hogy a jól megérdemelt „könnyedebb kiviteli” formánk meg is maradjon, és ennek érdekében már egy természetes, és számunkra jól beállított életforma alakuljon ki bennünk, azaz ne kelljen továbbra is könnyeket hullatnunk” :-))!

Képen: Nickmann István computergrafikája – Horoszkóp galéria

·        Tudomásul kell vennünk és elfogadnunk, hogy a hozzáállásunk úgy gondolati, mint érzelmi szempontból a sikeresség 85%-át biztosítja, illetve befolyásolja! Ne erőltetten fogyókúrázni, hanem harmonizálni akarjuk testünket, lelkünket, szellemünket! Ez egy olyan energia-értékű utasítás a sejtjeink számára is, melyhez azonnal igazodik a sejtintelligencia!

·        Szem előtt kell tartanunk, hogy a megfelelő mennyiségű víz (folyadék) fogyasztás életszükséglet (pl. az immunrendszer alapvető szükséglete, az agysejtek – gondolkodás támogatója), és nemcsak egy dogma számunkra!

·        Tiltott a fehér cukor, édesítőszerek és a fehér, finomított liszt tartalmú ételek fogyasztása (> candida)!

·        Általánosságban elmondható, hogy 1 kg fogyáshoz 7500 kcal elégetésére van szükség. Ha naponta kb. 535 kcal-val kevesebbet veszünk magunkhoz, mint fogyókúramentes időszakban, akkor két hét alatt a sikeres fogyókúra koronájaként egy kiló túlsúlytól szabadulhatunk meg (tápanyagok energiaértéke).

·        Fontos kiindulási pont, hogy mi az, ami meghatározza és inspirálja a fogyókúra célorientáltságát! Egyáltalán nem mindegy, hogy az egészségünk érdekében, azaz szakember utasítására kell döntenünk a fogyókúra ténye felett, esetleg csak a környezet észrevételei és finom célozgatásai alapján, vagy saját magunk döntünk úgy, hogy növeljük ezzel, például a gyógyulási esélyünket, az önbecsülésünket, esztétikai megjelenésünket és tűrő – ellenálló képességünket.

FOGYÓKÚRA – TÚLSÚLY / Normál testsúlyarány férfiak és nők esetében, a testtömeg-index kiszámítása


Ideális testsúlyának megállapításához használható a normál testsúlyarányt összegző táblázat, és a testtömeg-index kiszámítása. Természetesen, vegye figyelembe öröklött testi adottságait, egészségi állapotát és napi fizikai igénybevételét is (tápanyagok energiaértéke→ energiaszükséglet), mikor megállapítja, hogy mennyi esetleges túlsúllyal rendelkezik. Az adott értékek megközelítő jellegűek, plusz-mínusz 2-2,5 kg nem jelent túlsúlyt!

Az ideális zsírarány, vízarány, izomzat aránya az életkor függvényében

NemÉletkorZsírarány   VízarányIzom aránya
 [év][%][%][%][%][%][%]
Férfiak10-12<88-1818-24>24>64<45
Férfiak12-18<88-1818-24>24>63,5<45
Férfiak18-30<88-1818-24>24>62,5<45
Férfiak30-40<1111-2020-26>26>61<43
Férfiak40-50<1313-2222-28>28>60<41
Férfiak50-60<1515-2424-30>30>59<40
Férfiak>60<1717-2626-34>34>58<40
Nők10-12<1212-2323-30>30>60<40
Nők12-18<1515-2525-33>33>58,5<40
Nők18-30<2020-2929-36>36>56<40
Nők30-40<2222-3131-38>38>53<39
Nők40-50<2424-3333-40>40>52<38
Nők50-60<2626-3535-42>42>51<36
Nők>60<2828-3737-47>47>50<36

A testtömeg-index kiszámítása: a test súlyát elosztjuk a testmagasság négyzetével.
A számítás alapján kapott értéket vesse össze az alábbi értékekkel:

Index

Súly Állapot

Étrendi Javaslat

18-18,5 érték alatt

Sovány

Tápláló, roboláló,
kiegésztő étrend

18,5-25-közötti érték

Normál testsúly

Kiegyensúlyozott, normál
étrend

25-30 közötti érték

Többlet súllyal rendelkező

Normál diéta+több mozgás

30-35 közötti érték

Túlsúlyos

Megszoritó diéta+életmód
változtatás

35-40 közötti érték

Súlyosan elhízott, kövérség

Teljes kivizsgálás, szakember
irányitása mellett diétás
program+életmódváltás

40-feletti-érték

Igen súlyosan-elhízott

Teljes kivizsgálás, orvosi felügyelet
és táplálkozási szakember melletti
teljes fogyókúra program+teljes
életmódváltás

FOGYÓKÚRA – TÚLSÚLY / Túlsúly kialakulásának bioenergetikai okai és tényezői

Fogyókúra – Túlsúly / GENETIKAI ADOTTSÁG

Túlsúly oka lehet a genetikai adottság, ami által az egyén számára adott egy alaki és anyagcsere szabályozó „alapnorma”. Ez a „norma” biztosítja a szervezet energetikai rendszerének az egyensúlyát. Ez az adottság nem feltétlenül egyénhez vagy családfához kötött, jellemezhet egész regionális (nép)csoportosulásokat is, melynek gyökere a múltban keresendő. Minél nehezebben jutott egy életközösség élelemhez, annál inkább a zsírraktározásra fókuszált a szervezet, azaz a kevésből is felhalmozott tartalékokat.

A jóllétet, azaz elégséges táplálék meglétét a túlsúly jellemezte, mely bizonyos előnyökkel járt úgy az egyén, mint az életközösség számára, így a továbbiakban, a sejtintelligencia szintjén ez a „biztonsági” raktározás és szellemi folyamat, mint hajlam maradt fenn. A sejtintelligencia által képzett raktározási lenyomat (hajlam), a túlsúlyra való készség tudatos átprogramozással felülírható! A hajlam azonban a hypotalamikus éhségközpont kóros működését is jelentheti (táplálkozási alapismeretek -hypothalamus), ehhez járulhat hozzá az inzulin atípusos hatása (amíg a harántcsíkolt izmok glukózfelvételét nem fokozza eléggé, addig a zsírszövet raktározó működését túlzottan fokozza). Külön említésre méltó a limbikus idegrendszer „jutalmazó-büntető”- információs rendszere, melyhez ha az étkezést (édes ízt) pozitív érzetként kapcsoljuk, akkor minden falatot jutalomként érzékel az idegrendszer és támogatja azt.

Legjellemzőbb a családfán belüli hajlam. Ebben az esetben is le tud fogyni valaki az általa kívánt megjelenési formára, de nem biztos, hogy egészen jól is érzi majd így magát! Ennek az oka pedig az, hogy energetikailag a sejtek nem érzik egyensúlyi állapotban magukat. Ehhez hozzájárul az is, hogy bizonyos adott alaki tulajdonságok bizonyos fokig befolyásolják lelki és érzelmi reakciómintáinkat, természetünket is. Bármilyen furcsának tűnik, de az alaki és genetikai adottságához mérten túlzottan lefogyott személy gyakrabban lesz fogékony egyes betegségekre, az idegrendszere sem lesz olyan kiegyensúlyozott, így a hangulata is ingadozóbb lesz. Jó tudnunk, és szem előtt tartanunk, hogy az idegeinket körbeágyazza, mintegy védelmezi is a zsírsejt (pl. a koleszterin)! Ebben az alaphelyzetben az a legjobb, ha megismerjük azt a „köztes” állapotot, amikor a legjobban érezzük magunkat, még ha esetleg nem is lettünk „nádszálúak”. Az ilyen áldozatvállalás bőven megjutalmazza magát, mivel kiegyensúlyozottság és jobb ellenálló képesség, kedély jellemzi az illetőt.

Fogyókúra – Túlsúly / BETEGSÉGEK

Túlsúly kialakulását hozhatják létre a betegségek, melyek az energetikai rendszer és egyensúly eltolódása, felborulása miatt jönnek létre. A betegség nem más, mint szervezetünk tünet-jelzése tudatunk számára arról, hogy energetikai blokkot (blokkokat) hoztunk létre magunkban.

Megjelenhetnek az elsődleges genetikai „jelző -gócpontok” („gyenge-pontok”- Candida és a DNS kapcsolata, DNS bioenergetika), azaz, azok a betegségek, melyekre leginkább nyitottak vagyunk genetikailag (családfán belül, jellemzően például már a nagymama és anya is epebántalmakkal küzdött), illetve a túlsúlyhoz kötött, ún. specifikus tünetek, betegségek. Ilyenek, pl. az izületi problémák, fáradékonyság, a cukorbetegség, szexuális zavarok, a keringési és szívműködési problémák, illetve a magas vérkoleszterin szint és a légzési nehézségek.

Az elsődleges energetikai blokk- és betegségi folyamatot indikáló tényező a stressz – szorongás, melynek szervi jelei lappangó módon alakítják ki a valós szervi elváltozásokat. Ezek a szervi és magatartásbeli reakciók a fogyókúra idején is kialakulhatnak, amennyiben a szervezet alap – energiaszükséglete nincs megfelelően kiszolgálva, ha nincs feltárva még egyéb lappangó folyamat (pl. hormonális elváltozás) ill. ha nem valós döntés, hanem kényszerűség alapján történik meg a táplálkozási és életmódbeli változtatás. Különösen nagymérvű energetikai blokkot tud produkálni a fogyókúra idején lérejött fokozott ön-megelégedetlenségből, türelmetlenségből fakadó szorongás.

Fogyókúra – Túlsúly / Betegségek – Candida betegség

Gyakori panasz az édesség-éhség (édesség utáni vágy), melynek nemcsak a szénhidrát anyagcserezavar (pl.hipoglikémia az inzulinháztartás zavara miatt) lehet az oka. A Candida betegség, azaz a Candida albicans gomba elterjedése a szervezetben ma már szinte népbetegség, többek között mert túlzott a savas kémhatású ételek fogyasztása a lúgos étrenddel szemben (lúgosítás→savas-lúgos ételek), elégtelen a folyadékfogyasztás, és a nehézfém mérgezések gyengítik az immunrendszert.

Alapvető a szervezet egyensúlyi állapotához, az immunrendszer megfelelő működéséhez és bármilyen anyagcsere folyamat biztosításához a bélflóra egyensúlyi állapota. Abban az esetben, mikor felborul a bélflóra mikroba egyensúlya, túlsúlyba kerülnek a candida gombák és elárasztják a szervezetet méreganyagukkal (toxinjukkal, ez a gomba tulajdonképpeni anyagcsere folyamatának a végterméke). Igaz ugyan, hogy elszívják a szervezettől a tápanyagot, leginkább a szénhidrátot (a fokozott cukor, édesség utáni vágy annak tudható be, hogy tulajdonképpen nem a szervezet, hanem a gombák éheznek!), de nagymértékben akadályozzák a szervezet felszívó és kiválasztó rendszerét, a sejtek anyagcsere folyamatát is. Azaz, bevonják a gyomor- és a bélfalat gombatelepeikkel, így például hiába szed valaki vitaminokat, ásványi anyagokat és a fogyókúrát elősegítő szereket, sőt még a bélflórát támogató készítményeket (probiotikumok) is, lehet azok csak kismértékben vagy fel sem tudnak szívódni az emésztőrendszerben, így nem tudják betölteni funkciójukat és kiváltani a várt hatást.

Fogyókúra – Túlsúly / Betegségek – savasodás (acidózis)

Abban az esetben, mikor valaki nagyon kemény és fegyelmezett fogyókúrát folytat, és mégsem tud veszíteni súlyából, nagy valószínűséggel Candida fertőzöttségben szenved. A fertőzöttség tovább fokozza a szervezet savasodását, acidózisát (de például a stressz és a folyadékhiány→/víz bioenergetika/ is!), azaz a szervezet kémhatásának savas irányba való eltolódását. Túlsavasodás (acidózis) ellen a szervezet többek között megnöveli a zsírsejtek mennyiségét és raktározását, hogy bevonja, semlegesítse velük a savakat. Tehát ebben az esetben „életmentő” funkciót tölt be a súlygyarapodás, a túlsúly!

Ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyünk szervezetünk jelen egészségügyi állapotával! Ha nem vagyunk tisztában avval, hogy a túlsúly kialakulása számunkra egy esetleges védelmi funkció, és nekiállunk fogyókúrázni megfelelő szisztematikus rendszer nélkül, lehet, egy újabb betegség előtt tárjuk ki az ajtót!

Fogyókúra – Túlsúly / Betegségek – hormonális betegségek, gyógyszerek

Következő fontos tényező a betegségek sorában a hormonális eredetű problémák beazonosítása vagy megléte. Gyakori oka lehet a túlsúlynak, például a pajzsmirigy csökkent működése (pl. jódhiány), vagy a mellékvesék elégtelen működése (Cushing-kór, a kortizol hormon fokozott termelődése a mellékvesekéregben, mely a stressz folyamatát is elindító hormon), cukorbetegség-diabetes (szénhidrát anyagcsere folyamatának felborulása, elégtelen inzulin ellátás a hasnyálmirigyben), de lehet gonadotróp (nemi hormonok) hormon eredetű eltolódás is, főleg terhesség után, illetve fogamzásgátlók szedése során.

Ebben az esetben is elsődleges szempont az alap-ok megszüntetése, mely általában maga után vonja a testsúlycsökkenést is. Külön említést érdemel itt a gyógyszerek által kiváltott mellékhatásként jelentkező túlsúly, mely leggyakrabban a szteroid tartalmú, hormontartalmú gyógyszerek miatt jön létre (gyulladáscsökkentők, fogamzásgátlók, egyes allergiaelleni szerek, stb.).

Fogyókúra – Túlsúly / Betegségek – Stressz

A stressz önmagában több támadásponton keresztül is kiválthatja a túlsúly kialakulását. Egyrészt, a túlzott ételfelvétellel, mint a pótcselekvés és önmegjutalmazás, sikerélmény szempontjából, másrészt a hosszan fennálló stressz állapot olyan energetikai blokkot képez a szervezetben, amely a megjelenő következményes tüneteken kívül, a szervezet savas, acidótikus állapotához vezethet (és ez, mint feljebb láttuk, a védelmi túlsúly kialakulásához).

Bármilyen furcsának is tűnik első hallásra, de az a pluszként bevitt tápanyag, ami nem talál viszonzásra az energia felhasználásban, stressz (stresszor) tényező a szervezet számára. A túlsúly következményes betegségtünetei is ezt tükrözik, mivel a stressz okozta betegségtünetekhez hasonló kórfolyamatok, energetikai blokkok jönnek létre a szervezetben (túlsúly hatására például megemelkedik a koleszterinszin a vérben, az erek és szív állapota romlik, reumatikus és izombántalmak alakulnak ki, emésztési zavarok lépnek fel, felborul a szénhidrát anyagcsere folyamat, stb.). Fontos megjegyeznem, hogy a Candida betegség gyakori (alap)oka a kezelhetetlen stressz és allergiás állapot fennállásának és kezelhetetlenségének! Tehát aki stresszes életmód mellett túlsúllyal is küzd, mindenképpen keressen más okot is, mint pl. a túlzott és helytelen étkezés!

Ide sorolhatóak azok a mentális eredetű betegségek is, amelyek például kényszeres evéssel járnak, és ha ez a fogyókúra szándékával is együtt jár, akkor ez a folyamat fokozza magát a mentális betegség állapotát. Hasonlatos az állapot a mániákus depresszióhoz, melynek kezeléséhez feltétlenül szakember szükséges.

Fogyókúra – Túlsúly / MOZGÁS

A mozgás és levegőhiány egyértelműen túlsúlyhoz, energetikai blokkok kialakulásához vezethet, melynek lényege az, hogy nem használódik fel a szervezet által felvett és előállított energia, hanem halmozódik, majd blokkrendszert alkot a szervezetben, vagy annak egyes területein, a szervekben. A szervezet az energia igényét külső tényezők által biztosítja, mint például a táplálék, a folyadék, a levegő (oxidáció) és környezetünket alkotó, élő és élettelen energiákból származó energia, a Föld elektromágneses kisugárzásából és Kozmikus energiákból (pl. Nap, Hold, stb.) felvett energia által (bioenergetika- energiafelvételi tényezők, radiesztézia az emberi test polaritása). Belső energiát a szervezet egyrészt az anyagcsere folyamán állít elő (ATP), azaz a táplálék felbontása, felhasználása, beépítése, raktározása és kiürítése által, másrészt gondolatai és érzelmei által.

Akkor egészséges egy szervezet, és akkor van energetikai egyensúlyban az emberi test polaritása, amikor fel tudja venni a szükséges energiát az energia forrásokból, megfelelően tudja azokat hasznosítani, felhasználni, és a keletkezett energiát a szervezet energetikai egyensúlyához megfelelő mértékben le, illetve ki tudja adni magából. Túlsúly és mozgáshiány esetén a probléma abból adódik, hogy túl sok energia bevitel és felvétel mellett, nem történik meg a kellő mennyiségű energia leadása.

Fogyókúra – Túlsúly / Mozgásintenzitás és a folyamatos energiaáramlás biztosítása (edzésterv)

A mozgás azért szükséges és elsőrendű feladat energetikailag, mert a mozgás során felhasználjuk, elégetjük a „régi” energiát, és helyet adjunk az új, friss energiafolyamatoknak, a folyamatos energiaáramlásnak. A tiszta, oxigénben dús levegő, pedig biztosítja a szervezet számára az oxidációt, a külső természetes, friss energiaforrást. Túlsúly megléte esetén a mozgás, sport során azonban nagyon fontos a fokozatosság és a folyamatosság!

Ha hirtelen terheljük meg a szervezetet (főleg a szívet és ereket), nagymértékben nő az izommunka és anyagcsere folyamat, ezáltal a bomlás során termelt tejsav is, ami fokozza a szervezet savszintjét. Az izommunka intenzitása hullámzó legyen, be kell iktatni pihentetőbb időszakot is! Jó módszer például, amikor egy heti 3*20 perces edzéstervben, percenkénti intenzitásra is felosztjuk a 20 perces programot. Például biciklizés során 8 másodperc sprintelés, fokozott izomtevékenység, majd 12 másodperc lassúbb tekerés következzék. Így a zsírégetés, az energiafelhasználás az izmokból maximalizálódik, a szív és az erek is kímélve lesznek. Kiegészítő gyakorlatként alkalmazható az energetizáló-harmonizáló gyakorlatsor, mely nem okoz túl nagy megterhelést, lassan kell végezni, és bármikor végezhető (→bioenergetikai mozgásgyakorlatok→Tibeti Öt, Mudra ujjgyakorlatok, kéz masszázsok). A testedzésének időpontját célszerű a szervóra szerint kiválasztani (délelőtt és délután is adott a megfelelő óra és időszak), mert ekkor a szervezet is igényli és jobban hasznosítja energetikailag a testmozgást.

Ha valaki az intenzív sportolást választja, akkor tudnia kell, nem elég addig intenzíven sportolni, amíg eléri a kívánt súlymennyiséget, hanem legalább még 3 hónapig folytatnia kell ezt az intenzitású életmódot. A szervezet alkalmazkodott ugyan a megterheléshez, de ha hirtelen abbamarad az energetikai felhasználási túlsúly, visszatér az eredeti állapothoz, azaz elkezd újra felhalmozni, raktározni (ping-pong effektus).

Idő kell, és alkalmazkodnia kell a szervezetnek (a sejtintelligenciának) ahhoz, hogy megszokja az új energetikai „elvárásokat”, és visszaálljon az „anyagcsere reakció” a normál, kiegyensúlyozott energetikai folyamathoz, majd folyamatosan fenn is tartsa azt. Azaz, hogy az alapanyagcserénk azon az energetikai alapszinten tartsa fenn egyensúlyi állapotát, és ahhoz igazítsa anyagcsere beépítő és lebontó ritmusát és mechanizmusát, amivel a kívánt testsúlyunkat fenntarthatjuk. Ez idő után, pedig célszerű beállítani egy olyan szintre a mozgáskultúrát és mozgás intenzitást, ami jóleső, harmonikus egyensúlyi állapotunkat továbbra is szolgálja és biztosítja.

Ezzel a sejtszintű alkalmazkodási periódussal is magyarázható, hogy a fokozatos és türelmes fogyókúra miért hatékonyabb és kiegyensúlyozottabb a gyors, a szervezet számára „erőszakos” fogyókúrákkal szemben. Itt jegyzem meg azt, hogy „a nem eszem semmit jellegű fogyókúra” kifejezett agresszió a szervezet számára, és további súlyos energetikai blokkokat eredményez nemcsak a fizikailag, de szellemi és lelki szinten is. Teljes éhezés során az aminosav mozgósításon keresztül jobban csökken az izomtömeg, mint a zsírraktár (fehérjék, zsírok). Továbbá a glikogénraktárak kiürülése ketózishoz vezet (→ anyagcsere hormonáli szabályozása, szénhidrátok, szénhidrát anyagcsere), a szívizom sorvad, folyadék és vízháztartás felborul (→víz gyógyászat). A „0” kalóriás diétát kizárólag csak orvosi utasításra és orvosi ellenőrzés mellett szabad végezni!

Fogyókúra – Túlsúly / HELYTELEN TÁPLÁLKOZÁS

Túlsúly alapvető oka általában a helytelen táplálkozási szokás, melynek vezető helyén szerepel a savas kémhatású ételek többletfogyasztása a lúgos kémhatású ételek fogyasztásával szemben. A fokozott savasító jellegű tápanyag felvétel miatt, a szervezet egy állandó fokozott savközömbösítő folyamatnak van kitéve. Ennek során már nem csak a pufferolás (→savasodás), azaz a kémiai egyensúly fenntartása lesz a cél, hanem feladat a folyamatos ellenreakció, alkalizáló folyamat is a megemelkedett savmennyiséggel szemben.

Idővel ez is, mint stressz tényező szerepel a szervezet számára. A szervezet az öngyógyításban a „hasonlót a hasonlóval” alapon dolgozik, így például a megemelkedett sav viszonyra, több gyomorsavat kezd el termelni, hogy ez által is kiváltsa, fokozza a szervezet lúgosító (alkalizáló) reakcióit és a sav kiürítését (a gyomor felé). Ezért jelentkeznek tünetként gyakran a savtúltengéses állapotok, a gyomortáji panaszok, majd a Reflux betegség, ahol a sav (gyomor és epesav is) visszaáramlik a nyelőcső felé, és marni kezdi a szöveteket. A helytelen táplálkozási szokás tárgykörébe tartozik a rendszertelen étkezés, a kapkodó étkezés, és az adott földrajzi helyhez kötött népesség táplálkozási szokásai is (pl. túlfűszerezés, zsíros ételek előnyben részesítése, kevesebb gyümölcs és zöldség fogyasztása→(lúgosítás→ savas-lúgos ételek), stb.

Fogyókúra – Túlsúly / SZABAD GYÖKÖK ÉS AZ ANTIOXIDÁNSOK

Igen sok mesterséges adalékanyaggal, méreganyaggal kell megküzdenie a sejteknek, szervezetünknek. Ezek az anyagok energetikai szempontból „ismeretlenek” a sejtek számára, és bontásuk során jóval több szabad gyök (sejtméreg) felszabadul fel a szervezetben, mint ahogyan az anyagcsere folyamat során az átlagosan lenne. A szabad gyökök semlegesítésére a szervezet által termelt és külső energiaforrásból származó antioxidánsok alkalmasak. Külső antioxidáns szolgáltatók leginkább a natúr, nyers ételek, a gyümölcsök és a zöldségek (sárgarépa!), illetve pl. az omega 3, omega 6 zsírsav (többszörösen telítetlen zsírsavak), melyeket például a halban és olíva olajban találhatunk meg.
FOGYÓKÚRA – TÚLSÚLY / Fogyókúra – Túlsúly és az emésztőrendszer bioenergetikai funkcióinak összefüggései
Fogyókúra – Túlsúly / Tápanyagok összetétele és az emésztőszervek bioenergetikai kapcsolata

Rendkívül fontos, hogy nem csak az elfogyasztott étel mennyisége számít, hanem annak minősége, tápértéke, összetétele is (→Táplálkozás és tápanyagok, táplálkozási alapismeretek). Bármilyen fogyókúra trendet követ az ember, hosszútávon minden egyoldalú étkezés hiánytünetek megjelenéséhez vezethet! A fehérje például alapvető a sejtépítésben, a szénhidrát alapvető energiaforrás (az agy energiaellátásában nagyon fontos) a szervezet számára, a zsír részt vesz az energiaszolgáltatásban, és pl. a nem fehérjetermészetű hormonok felépítésében is. Természetesen fontos a megfelelő vitamin és ásványi anyag, illetve a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék ellátottság is.

Nemcsak a felvett tápanyagok összetétele és jellemző kémhatásuk okozhat energetikai problémákat, hanem az egyszerűen túl sok étkezés, illetve a nem megfelelő időszakban történő étkezés is. Az emberben sejtszinten működik egy circadian napi ritmus és belső biológiai óra ( alvás), a szervóra, a Hold járása szerinti energiatelítettség, mely energiaigényünkre és energiafelhasználásunkra kihatással van. A reggeli órákban ébredés után tulajdonképpen az egész szervezet készen áll a teljes külső és belső energiák felvételére és az energiafelhasználásra (energiafelvételi tényezők→ radiesztézia, bioenergetika). Este 19 óra után pedig a szervezet egyértelműen, és „csak” az alvási időszakra, azaz az energetikai regenerációra és harmonizációra készül fel és „rendezkedik” be.

A kiegyensúlyozott táplálkozás alapvető feltétele a harmonikus, kiegyensúlyozott energetikai rendszerünknek, folyamatainknak. Semmiből sem jó a túl sok, és a túl kevés sem! Célszerű többször keveset étkezni, és az étkezések során váltogatni a különböző összetételű tápanyagokat. A hús, mint alapvető fehérje és zsírforrás, szintén fontos élelem, de célszerű, ha azt nem szénhidrát tartalmú, illetve savanyító jellegű táplálékkal együtt fogyasszuk, hanem egy lúgosító jellegű élelemmel, pl. párolt zöldségkörettel, és nem burgonyával (savas és lúgos ételek). Összességében elmondható, hogy mindig több legyen a friss zöldség és gyümölcs fogyasztása (80%), mint az egyéb az egyéb jellegű táplálék felvétele (20%).

A magas gyümölcscukor tartalom miatt a gyümölcs (gyümölcs vitamin-kalória táblázat) fogyasztása leginkább önmagában nyújt jó energiaforrást, a kis étkezési periódusunkba többször iktassuk be a nap folyamán (lúgosítás→ savas-lúgos ételek). Kifejezetten ajánlatos napi egy alma elfogyasztása (de jó a napi egy-két evőkanál almaecet elfogyasztása is), és jó zsírégető tulajdonsággal rendelkezik még például a nyers ananász és ugyan kevésbé, de a grapefruit is. Az alma pektint tartalmaz (melyet a gyulladáscsökkentők közt- bevonó-védő- anyagnak neveznek), a frissen reszelt alma a bélhuzamban erősen megduzzad, mérgeket (toxinikat) köt meg, így védve a bélnyálkahártyát. Az alma pektin tartalma egyben csökkenti a vér koleszterinszintjét, védve így az ereket és a szívet.

Az alma az egyik legmagasabb szintű antioxidáns hatással rendelkezik a gyümölcsök között (quercetin flavonoid-sejtvédő, katekin, floridzin, klórsav), magas arányú szabad-fenol ( flavonoid) tartalma könnyen felszívódik, és így jól érvényesül sejtvédő hatása. Magas a Bór tartalma, így csonerősítő és izületvédő hatása is jelentős. Az almaecet (és minden fajta ecetre vonatkozik) csak akkor tartalmazza a kb. 50- féle tápanyagot (ásványi anyagot, aminosavat, vitaminokat, és enzimeket), ha pasztörizálatlan, kezeletlen, szűretlen, vagy hordóban érlelt, hagyományosan előállított ecetről van szó. Az így előállított ecet tartalmazza valójában megfelelő mértékben az almasavat, és pl. dioxi-borostyánkősavat is, melyek a fertőtlenítésben és méregtelenítésben játszanak szerepet. Az almaecetet inzulinra felhasználásra gyakorolt jótékony hatását is vizsgálják, mivel növeli az inzulinérzékenységet, azaz a sejtek inzulinfelvételét.
Fogyókúra – Túlsúly és a gyomorfunkció bioenergetikai összefüggései

A tápanyag összetételének jellegétől függően általában 2-2,5 óra alatt ürül ki a gyomor (lásd. még: gyomor emésztése). Ha figyelembe vesszük egy-egy étkezés között ezt a „lecsengési” periódust és megfelelően állítjuk össze a különböző tápanyagokat (egyszerre nem sokfélét, vagy akár csak egyfélét), azok mennyiségét, nem terheljük meg a gyomornyálkahártyát és a gyomor simaizomzatát, illetve kímélhetjük még így a hasnyálmirigy működését (mely, pl. az inzulin termeléséért is felelős), egyben csökkenthetjük a refluxbetegség, a horkolás kialakulását is.

Kifejezetten fontos az ételek alapos és lassú megrágása! Egyrészt, mert a szénhidrát bontása már a nyálban elkezdődik, másodrészt mert a nyál baktericid (fertőtlenítő) hatású, harmadrészt, az étel alapos felaprításával kíméljük a gyomornyálkahártyát és izomzatot az étel lezúdulása során (lásd. még: a emésztés a szájüregben).

Jó, ha elfogyasztunk a nap folyamán egy-egy pohár gyógynövénytartalmú teát, mely finoman segíti az emésztést és a gyomor tisztulását. Alkalmasak például erre a célra a cickafark, a körömvirág, a borsmenta, az Aloe vera, a gyermekláncfű, a zsálya, a kamilla, a csalán, a mályva és a zsurló alkotta gyógynövényteák fogyasztása. Gyomorégés és gyomorfekély esetén, pedig kiváló például a burgonyalé fogyasztása.

Gyógynövény „érdekességek”:

Mivel fogyókúra idején a cukor mellett a méz fogyasztása sem célszerű, ezért ha valaki nagyon „édesszájú”, használhatja pl. az ún. „Sugar-Baby”- Stevia nevű növény leveleit édesítés gyanánt, ez a növény Dél-Amerikából származik, tradicionális édesítőszerként már régóta használják. A levelek édesítőtartalma meghaladja a normál cukorét, de mivel nincs kalóriatartalma, még a cukorbetegek is fogyaszthatják. Két, három levél elégséges egy kanna tea ízesítéséhez. Egzotikus, az emésztést serkentő gyógynövények közé tartozik még pl. a Schisandra, mely Kínában az egyik legfontosabb gyógy- és fűszernövény, levelét és gyümölcsét használhatjuk fel. Úgy is nevezik, hogy az „ötízű” gyümölcs: édes, savanyú, sós, keserű és erős! Dél-Kína egyik legjobb zsírbontó és anyagcsere fokozó gyógynövénye a Jiaogulan, melyet „ötlevelű ginsengnek” is hívnak, levelét használhatjuk teaként.

A gyógynövényeken kívül a különböző fűszerek (pl. a fokhagyma, gyömbér, bors, köménymag, szegfüszeg (gyógynövények, mérgező növények) is segítik a gyomor emésztő munkáját és tisztulását.
Fogyókúra – Túlsúly és az epefunkció bioenergetikai összefüggései

Külön figyelmet érdemel az epehólyag működésének kímélete, melynek emésztőnedve az epe és a zsírok bontásáért felelős. Az epehólyag a bevitt zsírmennyiségtől függően perisztaltikus (továbbító, tovahaladó), összehúzó mozgás során üríti ki a szükséges epemennyiséget a vékonybélbe, ahol elkezdődik a zsírok bontása. Az epét a máj termeli és az ún. bilirubin adja meg a színét (lásd. még: emésztés és felszívódás).

Gyakori panasz az epehólyag gyulladása és a különböző összetételű epekövek kialakulása (általában koleszterin és pigment-/kalciumbilirubinát/ kövek). Egyrészt öröklött „gócponként” jelentkezhet az epehólyag gyengesége, másrészt a zsír és olajtartalmú ételek nagymennyiségben való fogyasztása provokálhatja ki a tüneteket, mivel fokozott működésre késztetik a májat és az epehólyagot is.

Célszerű összetett gyógynövénytartalmú segítőket alkalmazni az epehólyag illetve a máj érintettsége esetén, melynek összetevői lehetnek például a máriatövis, a medveszőlő, a borsmenta, a zsálya, a kamilla, a csalán és az apróbojtorján. Alkalmas az epehólyag összehúzódásának serkentésére a gyógyvíz fogyasztása (például Míra gyógyvíz), de epehólyag gyulladás esetén a gyógyvízkúra alkalmazása feltétlenül szakember utasítása és felügyelete mellett ajánlott, mivel helytelen alkalmazása például epehólyag görcsöt is kiprovokálhat!

Fogyókúra – Túlsúly és a vastagbélfunkció bioenergetikai összefüggései

A fogyókúrához és a szervezet energetikai egyensúlyának fenntartásához elengedhetetlen a vastagbélrendszer normál működése és a kiegyensúlyozott bélflóra,→(probiotikumok) állomány megléte. A túlsúly, a folyadékhiány és a mozgáshiány következtében a vastagbél renyhesége, azaz alulműködése alakul ki, mely indikálja a székrekedéses panaszokat. Egészséges, ha napi egyszer vagy maximum 2 naponta történik székletürítés (vastagbélrendszer→ széklet és felszívódás).

A székletürítés fokozásához megfelelő mennyiségű ballaszt tartalmú anyagot, és megfelelő mennyiségű folyadékot kell bevinnünk szervezetünkbe. Kiváló például a joghurtba kevert lenmag, szezámmag, eleinte csak kismennyiségben (1 kávéskanál) fogyasszuk, ahogyan tisztul a bélcsatorna, úgy lehet emelni (1 teáskanál) a magvak mennyiségét is.

Megfelelő rostanyag mennyiséget tudunk szervezetünk és bélrendszerünk számára biztosítani a teljes kiőrlésű termékek jótékony hatásaival, melyek energetikai egyensúlyunkat is több szempontból támogatják.

FOGYÓKÚRA – TÚLSÚLY / Fogyókúra egyszerű testsúlycsökkentő diétávalMindenképpen szükséges a reggeli elfogyasztása, mellyel a további időszakra biztosíthatjuk a tápanyagokból felvehető energiát sejtjeink számára (→szervóra). Reggel célszerű langyos folyadékot fogyasztani, már ebben az időszakban is nagyon fontos a megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása, hogy az éjszaka folyamán a kiválasztásra került felgyűlt koncentrált anyagok kiürítését segítsük szervezetünk számára, azaz tehermentesítsük alóla magunkat.

A reggeli fogmosás időszakában segíthetjük szervezetünk méregtelenítési folyamatát az olajos szájöblítgetéssel is. Az egy evőkanálnyi olajat (lehet napraforgó és olíva olaj is), addig forgassuk a szánkban, míg az habos nem lesz. Ekkora már összegyűjtötte a lepedéket és baktériumokat is a szánkból az olaj, melyet természetesen ezután kiköpünk. A szódabikarbóna vizes oldatával való szájöblögetés, pedig csökkenti a szájüreg savasságát, fertőtlenít, illetve szájszárazság esetén is hatékony segítséget nyújthat.


Mivel ébredés után (feltehetően) üres a gyomor és a fehérjék emésztése a gyomornedv által kezdődik el, ezért nagyobb mennyiségű tejterméket ekkor a legcélszerűbb elfogyasztani. Jól bevált módszer, ha már ekkor elégséges mennyiségű rostos anyagot (pl. teljes kiőrlésű péksüteményt) és plusz vitaminokat is bejuttatunk a szervezetbe, de reggelire a tojás, a zsírszegény túró is megfelelő. Amennyiben natúr joghurtot vagy kefirt fogyaszt, ajánlhatom a Goji-bogyó vagy más néven Lycium fogyasztását, melyet belekeverhet a tejtermékekbe vagy a vízbe. Szárított gyümölcsként ma már a legtöbb gyógynövényboltban kapható, a Himalája csodabogyójának is nevezik. Rengeteg C-vitamint, vasat, 18-féle aminosavat és 21-féle ásványi anyagot tartalmaz, de afrodiziákumként (vágyserkentőként) is számon tartják.

Kiváló proteinforrás a szervezet számára a tejsavó-proteinpor. A tejsavóprotein tartalmazza a legnagyobb mértékben azokat az aminosavakat, melyekből a szervezet (a máj) elő tudja állítani a glutationt. A glutation a szervezet egyik fő antioxidánsa, méregtelenítő alkotója. A tejsavó immunrendszer-serkentő tulajdonságát még fokozza a benne található alfa-laktalbumin és béta-laktoglobulin, valamint az immunglobulinok. Kutatások azt bizonyítják, hogy védi a prosztata sejtjeit, stressz csökkentő hatása van, és csökkenti a vérnyomást. Fogyókúra idején (is) kifejezetten előnyös hatása az is, hogy fokozza a teltségérzetet. Egyben a bőrt is feszesíti és tisztítja, még a fürdővízhez adagolva is kiváló. A legtisztább értékrendű és leghatékonyabb tejsavóprotein a tejsavóprotein- kivonat, mely alig (vagy nem) tartalmaz zsírt és laktózt.

A következő időszak 10 óra környékére esik, mikor gyümölcsöt vagy zöldséget célszerű elfogyasztani önmagában, vagy csak önmagában egy szelet étcsokoládét. A legalább 70-75-80%-os kakaó tartalmú étcsokoládé megfelelő energiával látja el (agy) sejtjeinket, és fokozza az endomorfin termelődését is, mely örömérzetet okoz (ez a hormon szabadul fel szervezetünkben sportolás, szeretkezés, zenehallgatás vagy a nevetés során is). Az egyik legjobb energia felszabadító és energiaégető hatással a nevetés és a szeretkezés bír, mivel mentális és érzelmi energia is aktivizálódik általuk.

Nickmann István computergrafikája (www.netstudio.hu/arthur/galeria)

Az ebéd időszakában (12-14 óra között) vegyes étkezés javasolt, csak zöldségtartalmú leves (étkezési keményítővel, azaz nem olajjal és liszttel elkészítve), hogy jól előkészítse a gyomorműködést, illetve beindítsa a gyomornedv elválasztást, majd ekkor még magasabb zsírtartalmú ételt, húst, félzsíros sajtot is magunkhoz vehetünk. Kiegészítésként, köretként mindenképpen párolt zöldséget vagy salátát fogyasszunk. Amennyiben rizst szándékozunk enni, az barnarizs legyen ( táplálkozás bioenergetikai ismeretek).


Tésztaféleséget is ehetünk, de csak teljes kiőrlésű alapanyagból készült tésztát és zöldségkörettel együtt fogyasztva. A tésztaféléket ne főzzük teljesen puhára, mert így rostosabb, nehezebben felszívódó szénhidrátot juttatunk szervezetünkbe, amivel a vastagbélrendszer tisztulását, a bélflórát is támogathatjuk. Közvetlen az ebéd elfogyasztása után már ne fogyasszunk gyümölcsöt és természetesen édesített italokat sem, de sok vizet se, hogy ne hígítsuk fel a gyomornedvet. Köretnek vagy akár pudingnak is kiváló a köles, mely nem hizlal, viszont rengeteg ásványi anyagot, vitamint tartalmaz.

Burgonya helyett ajánlom a cukorbetegek burgonyájának is nevezett „Yakon” nevű növény termését (Starkl Kert Kft.), mely kifejezetten ajánlott fogyókúrázók és cukorbetegek részére is. Ízét tekintve a körte és a sárgadinnye aromáját egyesíti magában, ki is szárítható és akkor kalóriaszegény, nassolni való csemege, mely a bélflórára is kedvező hatással van.

Délután 16 óra környékén megint csak beiktathatunk gyümölcsöt (önmagában), vagy gyümölcs-zöldséglevet (lúgosítás→ összeállított gyümölcs-zöldséglevek), joghurtot, kefirt és ropogtathatunk hozzá magas rosttartalmú teljes kiőrlésű kekszet, vagy belekeverhetünk magvakat. A joghurt és kefir minden esetben natúr és probiotikus vagy prebiotikus legyen ( pro -és prebiotikumok), és gyümölcs nélkül fogyasszuk el.

A legideálisabb vacsora időszak a 18 óra körüli periódus. Ekkor könnyen emészthető és kímélő összeállítást válasszunk, például a pirítós kenyér vajjal vagy felvágottal (szárnyas), vékony zsírszegény sajttal elégséges. Mindenképpen könnyen emészthető fehérjét és nehezen emészthető szénhidrátot fogyasszunk (táplálkozási alapismeretek). Semmiképpen ne feküdjünk le éhesen! Lehetőleg 19 óra után már ne étkezzünk, hagyjuk meg az éjszakai pihenést a gyomornak és a teljes emésztőrendszerünknek, csakúgy, mint hormonrendszerünknek (alvás). Éjszaka a szervezet a bioritmusnak megfelelően méregtelenít és (sejt) megújít, ekkor történik meg leghatékonyabban a szervezet energetikai regenerációja és harmonizációja.Külön kell említenem a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás fontosságát! Szervezetünk 70%-a víz, de az újszülöttek testének víztartalma például 80-84%! A naponta megfelelő mennyiségű víz fogyasztása biztosítja a sejtek közötti megfelelő információ és energiaáramlást, az anyagcsere folyamatok optimális működését, és az immunrendszer megfelelő hatékonyságát (vízterápia→ kortyolgatási technika, napi vízszükséglet)! Fogyókúra, illetve méregtelenítés idején kifejezetten hatékony kiegészítő terápia lehet a tengeri só és alga tartalmú sósfürdők alkalmazása (vízterápia→ gyógyító tengervíz, gyógyító barlangok).
FOGYÓKÚRA – TÚLSÚLY / Fogyókúra – Túlsúly és a bioenergetikai gondolkodás, érzelmi alkalmazkodás jelentőségeMint már említettem, nem mindegy, hogy milyen szándékkal és indíttatásból kezdünk el fogyókúrázni. Abban az esetben, ha betegség miatt kell a fogyókúra mellett döntenünk, a leghelyesebb, ha mindjárt azt a hozzáállást választjuk, mellyel segíthetjük az elfogadásunkat! Nem kell megijednünk a felsorolt indítékoktól, hanem arra gondoljunk, ez remek megoldása annak, hogy én magam segítsem elő gyógyulásomat!

Örömmel vegye a lehetőséget, hogy most feladat előtt áll, miközben megismerheti, hogy melyik az a fogyókúra módszer és mit tartalmaz az a módszer, mely szervezete ill. energetikai rendszerének a legmegfelelőbb! Már magában ez a tény is hozzá segíti Önt az Önismerethez (és a fogyókúrához..). Ha a fogyókúrát öngyógyító tevékenységként és önmaga megismeréseként fogja fel, az egész öngyógyító rendszerének tudatosan is engedélyezi és segítséget ad a további gyógyulási folyamathoz.

Ténylegesen vizsgálja meg és határozza meg önmagában, hogy miért szándékozik ezen a fogyókúra „tortúrán” végig menni! Akár szakember utasítására, akár a környezet (és társadalmi nyomás) hatásaként kell megfontolnia a „dolgot”, addig alakítsa magában gondolatait, míg kizárólag saját indíttatásból és elhatározásból, mi több, jóérzéssel áll neki a fogyókúrázás feladatának!

Használja a SZÁNDÉK és a DÖNTÉS energetikai erejét a fogyókúra során is! Szó szerint, amikor valaki belső indíttatásból indít el egy szándékot, majd döntésfolyamatot és ezzel elhatározásra jut, sejtszinten adja ki az utasítást szervezete számára, mely venni fogja az „adást” és alkalmazkodik hozzá! Energetikai segítséget nyújt Önmaga számára a hozzáállásával, és ez a tapasztalat sok minden másban is a segítségére lesz majd! Javaslom, kössön egyezséget Önmagával, és jelentse ki hangosan, hogy mit akar és mi a végcélja (DNS-spirituális bioenergetika, stressz, Bach-virágterápia)! A továbbiakban mindaddig ezt az energetikai utasítást hordozza magában a sejtintelligencája (és szervezetének vízháztartása!), és ez az információ lesz sejtjei számára a természetes.., amíg ellenkező (ellenálló) újabb utasítást nem küld szellemileg, azaz gondolatai és érzelmei által (nehéz ez a fogyókúra, alig fogytam, stb..).

Ez az ellenállás gyakran nem szándékos és nem tudatos reakció. Leggyakrabban akkor lép fel, mikor nehezünkre esik betartani a fogyókúra szabályokat, vagy amikor fáradtak (ne adj Isten, lusták :-)) vagyunk tornázni. Ekkor fordítsunk gondolati síkunkon (dimenzionális terén) és tereljük el figyelmünket: „nos, és akkor mi van, ha most ezt, és ennyit kell ennem..”, úgy döntöttem, hogy most ezt eszem, ezt iszom, és ez a teendőm! Jól fog esni a fegyelmezettség, és ha valódi döntést hoztunk, a továbblépés sem fog igazán nehezünkre esni.

Használjuk a humor csodálatos energetikai tartományát, nevessük ki magunkat, mikor érzelmi ellenállást tapasztalunk akár magunkkal -akár a fogyókúrával szemben! Abban az esetben, ha netán „engedtünk a gyeplőn ”, utólag már semmiképpen ne „ostorozzuk” magunkat, mert ezzel csak az ellenállásunkat fokozzuk (azaz blokkolunk) energetikailag és tudatilag is. A humor, a nevetés energetikai blokkoldó rezgésszinntel bír, a közben létrejött mély- és váltakozó mélységű legzés során pedig ki-, ill. el is tudjuk engedni magunktól a negatív energetikai blokkokat.

„Mindig hálás vagyok a nevetésért, kivéve, amikor az orromon jön ki a tej.”

(Woody Allen)


Tudatosítsuk magunkban gyakran, hogy most méregtelenítünk, és energetikailag harmonizáljuk szervezetünket. Gondolkozzunk „energetikailag”! Ki lehetne jobb orvosa sajátmagának, mint Önmaga?! Az idő nem számít, mert nekem dolgozik, és fáradozásom meghozza a gyümölcsét! Élvezze és ízlelgesse ezeket a megállapításokat szellemi és érzelmi szinten is, nagyban segítik a továbbiakban is az elfogadását!

Fogyókúra előtt és közben nyugodtan és bölcsen döntsön úgy, hogy nem kreálok „nagy ügyet” az egész fogyókúrázási procedúrából, egyszerűen csak megoldom, ill. megengedem szervezetemnek, hogy megoldja „helyettem” ezt a feladatot! Ennek érdekében ne erőltesse a dolgot, ne erőlködjön gondolati úton sem, hanem egyszerűen „VÁLASSZA” azt, hogy az Ön számára legharmonikusabb testsúlyt válassztja, és ennek megfelelően fog anyagcsere folyamata is alakulni! Ne a fogyókúrázásra fókuszáljon, hanem arra, hogy amit megeszik és megiszik, az mind Önt SZOLGÁLJA, nem mást, mint a választott harmonizációját!

Figyeljen arra, hogy mit kíván a szervezete, a harmonizáció érdekében meg fogja „súgni” Önnek! Soha ne foglalkozzon azzal, hogy még mennyi túlsúllyal rendelkezik (a sejtjei ezt fogják hallani, és ezt veszik utasításnak – természetesnek, azaz a túlsúlyt DNS-bioenergetika), ne legyen saját magának az ellendrukkere! Azzal foglalkozzon, ami a végcél! Fogyókúra során ne méregesse magát nap mint nap, mert ha esetleg nem örül az eredménynek, akkor csak generálja önmagában az ellenállást, és a feladás is könnyebb lehet.. Vegye le a gondolati kontrollt a fogyókúrázásról!

Terelgesse gondolatai és érzelmei energetikai tartalmát és irányát, örüljön annak, hogy gyógyul, vagy hogy régi nadrágja, szoknyája mérete újból megfelelő lesz és lett (javaslom, ajándékozza meg magát mindenképpen egy új darabbal is, megérdemli! :-)). Dicsérgesse Önmagát „szemérmetlenül” a legapróbb dolgokért is, fejezze ki örömét és ne foglalkozon senki más megjegyzéseivel (ezzel erősíti idegrendszere jutalmazó inger kapcsolását is a limbikus rendszerben)!

Vegye észre és konstatálja hangosan is kimondva a fogyókúra pozitív hatásait, jeleit (pl. könnyebb a járás, és könnyebb lett a levegővétel is, mikor pl. a terheket cipelem)! A pozitív energia felvétel gondolati úton tudniillik nem több, mint hogy arra gondolok többet amit akarok és aminek örülök, és nem arra amit nem, ill. aminek nem!
FOGYÓKÚRA – TÚLSÚLY / Fogyókúra – Túlsúly bioenergetikai terápiás javaslatai

·  Számítógépes Biorezonancia vizsgálat és kezelés (azaz, teljes állapotfelmérés és energetikai kezelés, speciális fogyókúrás programmal).

·  Bioenergetikai vizsgálat és bioenergetikai orvoslás, energia gyógyászat (szintén teljes állapotfelmérés és harmonizáló energetikai kezelés bioenergetikai módszerekkel és bioenergetikai gyógymódokkal).

·  Káros földsugárzások kimérése és a szervezetére gyakorolt hatásuk felmérése (nem kell a vizsgálatot a környezetében, otthonában végeznem, a bioenergetikai vizsgálat során történik meg a bemérés Radiesztézia).

·  Szükség esetén a Candida betegség kezelése, táplálkozási és egyéb terápiás útmutatóval.

·  Szükség esetén Refluxbetegség kezelése, gyógyítása.

·  A bélflóra normalizálása és szinten tartása.

·  Szükség esetén Ezüstkolloid oldat, Aranykolloid oldat és Rézkolloid oldt alkalmazása.

·  Állapotához és szükségleteihez mérten természetes hatású készítmények és természetes táplálék kiegészítők-zsírégetők, vitaminok, ásványi anyagok alkalmazása.

·  Stressz elleni kezelés természetes gyógyhatású készítményekkel

·  Homeopátia kezelés.

·  Bach-virágterápia alkalmazása.

·  Schüssler-só terápia alkalmazása.

·  Kriatályalkalmazása.

·  Colon-hydro terápia

·  Mélylégzés alkalmazása
Fogyókúra – Túlsúly / Kiegészítő bioenergetikai javaslatok

Rengeteg fogyókúra tendencia és recept leírás létezik ma már, általában meg is állja mindegyik önmagában a helyét. A fogyókúra lehetőségei közül a 2-3 napos „light” diéta, a két hetes, a 30 napos diéta és a 90 napos diéta- trendek a legismertebbek. Tápanyagok és összetételük szerinti, vagy vércsoport, hideg-meleg ételek, Hold járása, szervóra, táplálékpiramis szerinti fogyókúra diéta is létezik, melyek szintén figyelemre méltóak és hatékonyak (táplálkozás bioenergetika). Azonban nem biztos, hogy bármelyik fogyókúrás diéta trend megfelel az Ön szervezetének és igényeinek!

Én szívemből azt javasolom mindazoknak (is), akik nagyobb túlsúlytól szeretnének megszabadulni, hogy a fogyókúra idején vegyék igénybe szakember útmutatását és segítségét is, akivel valóban személyre szólóan ki tudják választani a megfelelő fogyókúra módszert és táplálék összetételt (táplálkozás, anyagcsere, kalória), illetve a megfelelő testgyakorlatokat. Fogyókúra során célszerű folyamatos kontaktusban maradni a kiválasztott segítővel, és folyamatosan a szervezet jelen energetikai állapotához és igényeihez megfelelően alakítani a táplálkozási, fogyókúrás diéta trendet.

Ezeken kívül javaslom egyéb, a fogyókúrát és energetikai harmonizációját segítő és biztosító kezelések igénybevételét is, mint pl. a Colon-hydro-terápiát, a reflexológiát, az akupunktúrát, az akupresszúrát, a nyirokmasszázst és a kineziológiai támogatást. Mozgáskultúra szempontjából, pedig mindenképpen javaslom (nem csak a fogyókúra idején) a harmonizáló-energetizáló mozgásgyakorlatok beiktatását, melyek nem megterhelő gyakorlatok, és folyamatosan végezhetőek a nap bármely szakában (→Bioenergetikai mozgásgyakorlatok).

Amennyiben úgy gondolja, hogy nincs szüksége jelen állapotának energetikai, illetve egészségügyi felméréséhez, illetve önmaga választja ki azt a fogyókúra trendet vagy fogyókúra receptet, amit követni is szándékozik, akkor bízzon meg megérzésében és ráérző képességében! Figyeljen Önmagára, amikor választ, ne csak a modern vagy legújabb fogyókúra módszer ajánlása alapján döntsön! Ha valóban jóérzéssel tölti el az amit hall, és valóban úgy érzi, hogy ezt bizony szívesen kipróbálná, akkor nyugodtan döntsön az adott fogyókúra módszer és ajánlás mellett! Kívánom Önnek, hogy ne csak a nagyszerű (vég)eredmény láttán, de már a fogyókúra feladatorientáltságában is találja meg örömét és sikerélményét! :-))

Fogyókúra - Túlsúly / Kiemelt és ajánlott Társoldalak:

Fogyókúra lap.hu, Alakformálás lap.hu

Diéta lap.hu, Gyógynövény lap.hu